Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Proč tanec? Proč yoga? Dance yoga s Betti

Betti 6

Rozhovor s Betti Rompos

Betti, proč tanec? Proč yoga? Proč dance yoga?

Tanec je dobrý, to všichni víme. Je to zázračná, magická pomůcka, díky které můžeme vyjádřit své emoce, když slova nestačí. Tady je pár vět, které už jsme o tanci slyšeli všichni milionkrát: tanec je tu pro tebe když jsi šťastný, když jsi smutný, když jsi osamělý, nebo když jsi s přáteli, když máš pevnou půdu pod nohama, nebo když se chceš utopit.

Pro mě je tanec dar a možnost, abych ukázala opačné strany. Je to jazyk, který nejenom propojuje, ale kombinuje extrémy. Když jsem v napětí, tanec mi pomáhá relaxovat. Když jsem zpomalená, nakopne mě, zrychlí mě. Když chci rozptýlit své myšlenky, je tu tanec. Když se potřebuji koncentrovat, tanec mi pomáhá se soustředit. Když se chci světu svěřit se svým tajemstvím, ale nemohu, lze o tom tančit, aniž by tajemství někdo odhalil. Když potřebuji být tvrdá, tanec mi pomáhá se zocelit. Všechny své emoce nejlépe vyjádřím tancem. Když jsem zaseknutá v sobě, v srdce, v duši,  je to hudba a tanec, co mi vždycky pomůže jít dál.

A když odhlédneme od mentální stránky tance, zjistíme, že potřebujeme i fyzickou podobu tance. Už několikrát se mi stalo, že se mě někdo zeptal „Děláš nějaký sport?“

„Ano tancuji“

„Pff a já hraji šachy“ zněla odpověď. Ale pravda je, že pomocí tance aktivujeme svaly, o kterých laik nikdy neslyšel a ani by nevěřil, že existují před lekcí dance yogy. A příští den je budou svaly bolet možná i víc než po hře šachů…

Betti 3

Takže co druhá půlka?

Yoga je dobrá, to také každý ví. Zatímco tanec je více zaměřen na vyjadřování sebe sama, yoga je spíše o nalezení vnitřní harmonie. Můžeme najít tisíce článků a knih, které vám poskytují detailní informace o výhodách yogy – ve zkratce: yoga zlepšuje vaši rovnováhu, ohebnost, vytrvalost, zlepšuje vaši mentální a fyzickou sílu, podporuje imunitní systém, rozšiřuje kapacitu vašich plic, posiluje srdce a zlepšuje krevní systém a tak dále….

A ještě k tomu mi yoga dává stabilitu, nejen tu, že dokážu stát na jedné noze, ale také stabilitu v mé hlavě a duši. Yoga mi pomáhá zjistit, co jsem zač a objevit moje limity a překročit je. Pomáhá mi poslouchat nejniternější vibrace mého těla a jak na ně odpovědět. Obecně mi yoga dodává více energie do mého dne!

Betti 5

Takže už víme, že tanec a yoga jsou velmi prospěšné a příjemné. Jak se Ti to podařilo spojit?

Tancuji už více než 20 let. Účastnila jsem se mnoha soutěží už od 9 let. Národních a mezinárodních soutěží, Evropské šampionáty (1,2 a 3 místa). Později jsem začala pracovat na různých projektech jako tanečník a choreograf. Poprvé jsem se dostala do kontaktu s yogou před deseti lety. Chtěla jsem odhalit tajemství, proč yoga upoutává desetitisíce lidí, i když se to zdá tak lehké. Stačí se nadechnout a vydechnout, držet se v nějaké pozici a to je všechno. Nic těžkého. A potom mě realita udeřila do obličeje (a také do jiných částí mého těla). Po první hodině yogy jsem zjistila, že nemusím nutně dělat rychlé pohyby, abych se úplně zpotila.

Posléze jsem se v jeden nevinný pátek při tanci zranila. Částečně jsem si natrhla podkolenní šlachy. Okamžitě konec tance, ztráta flexibility, bolest a velmi pomalé léčení.  Ani po pár měsících se to nelepšilo. Tak jsem začala chodit na lekce yogy ve víře, že mi pomůže. A fungovalo to! Pomalu, ale viditelně mi bylo stále lépe a lépe. Yoga mi vyléčila stehno, podkolenní šlachy, ale také mi zlepšila mnoho dalších schopností. Otevřely se mi oči. Pokud yoga funguje tak dobře pro zraněného člověka, mohlo by to fungovat také jako prevence. A tehdy přišel nápad dělat Dance yogu. Zrodila se myšlenka, že yoga dává bonusy, které mohou být užitečné pro každého tanečníka!

A když se podívám na dance yogu z pohledu netančícího člověka: potřeba po tanci a hudbě a po harmonii mezi nimi, v nás dřímá už od počátku lidstva. Spolu s přáním vytvořit něco nového, estetického a hravého. Ale často  tuto potřebu skrýváme.

/

Dance yoga dává prostor každému, bez ohledu na to jaké má taneční vlohy. Lekce dance yogy dávají možnost odhalit potřeby našeho těla a naši osobnosti. Lekce, u kterých si můžete naplánovat své budoucí cíle a postavit se novým výzvám, bez jakéhokoliv tlaku. A tímto také učíme naše svaly a naši mysl, aby se průběžně zlepšovaly.

Takže krása a síla Dance yogy spočívá ve všem, co jsem zatím vyjmenovala. Ale dá se to shrnout do dvou pojmů Fyzická síla (silné a pružné svaly, chráněné šlachy, vyšší výdrž, zvýšená kapacita plic, zlepšená rovnováha, posílení kardiovaskulárního systému) a mentální síla (vnitřní mír, harmonie v každém dni, kreativita, různorodost a místo kde se můžeme vyjádřit sama sebe).

A jako třešnička na dortu …ve studiu Yoga Blue Art, máme lekce dance yogy ve vyhřívaném sále, ve kterém se k bonusům přidává ještě detoxikace těla, snižuje se riziko zranění, čistí se kůže a zlepšuje se její elasticita, aktivuje se metabolismus, posiluje srdeční sval.

Takže pokud jsem vás zaujala, jste zvědaví, nebo jste skeptičtí, ráda vás uvítám na tanečních lekcích jógy ve studiu Yoga Blue Art každou středu od 17:30 a v pátek od 19:30.

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

05.05.2016 - 17:15

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám