Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Vylaďte se na blížící se léto od hlavy k PATĚ

S postupujícím jarem a blížícími se horkými měsíci a létem se snažíme vypadat co nejlépe. Na co ale často zapomínáme, je ošetření a péče o naše nohy. Nejde jen o pedikúru, ale především o hygienu a zdraví nohou jako takových. Právě ony jsou totiž v létě vlivem našeho životního stylu a aktivit vystaveny řadě rizikům. Jaké to jsou a jak správně o nohy pečovat? Přinášíme drobný přehled. 

Krásné nohy mohou být skvělým letním doplňkem našeho celkového vzhledu. Naneštěstí ale patří mezi části našeho těla, na které nejčastěji zapomínáme a neřešíme je, a tak na ně doslova číhá celá řada rizik, ať už z oblasti zdraví nebo krásy.

Nohy v ohrožení!

Postihnout je totiž mohou plísňová onemocnění, praskání kůže, zápach, svědění či pálení. Podle průzkumů trpí plísněmi nohou každý třetí Čech. Na vině je často nadměrné pocení nohou, nedostatečná hygiena či návštěvy veřejných bazénů, posiloven a saun. Náchylnější k plísňovým jsou také lidé, kteří nosí často uzavřenou neprodyšnou obuv, více sportují, hodně cestují nebo trpí cukrovkou. Tyto příčiny navíc umocňuje fakt, že se mykóza velmi snadno přenáší.

Tyto problémy nás sice mohou trápit během celého roku, ale právě léto je jedním z nejvíce rizikových období. Není se čemu divit. Zejména v létě chceme žít naplno, hojně cestovat, navštěvovat veřejná koupaliště, bazény a wellness centra se společnými sprchami – jednoduše řečeno místa s vyšší koncentrací osob a kde se pohybujeme bosi.

Prevence jako základ 

Mykózy nohou trápí jak muže, tak ženy. Nutné je proto nepodcenit prevenci, a to i v případě, že mykózami nebo problémy s chodidly běžně netrpíme. Někdy o nich ani nemusíme vědět a nepříjemné pocity pálení a svědění můžeme lehce zaměnit s něčím úplně jiným. A jak o nohy správně pečovat?

1/ Správná hygiena nohou

Opět téměř samozřejmě věc, ve které ale bohužel často chybujeme. Řada z nás si totiž myslí, že pro správnou hygienu bude stačit parfemované mýdlo nebo sprchový gel a o vše je postaráno. Ideální je k hygieně nohou používat navíc přípravky přímo pro ni určené, které chodidla účinně dezinfikují a preventivně je chrání před mykózou, jako je například přírodní sprej Dezinox. Dezinox obsahuje speciální směs antiseptických, antifungálních a antibakteriálních přírodních látek, které jsou připraveny chránit nohy nejen před zápachem, ale také nadměrným pocením a samotnými plísněmi. Výtažek ze šalvěje, éterické oleje z borovice, máty a tea tree, doplněné o kyselinu boritou, pomohou vyřešit nejen vzniklý problém, ale zároveň nohy účinně chrání i preventivně, aby potíže nevznikly. Lze jej také použít jako podporu při léčbě antimykotiky.

2/ Správná obuv a její desinfekce

Někdy nám tyto problémy může způsobit i nevhodná obuv. V létě bychom proto měli volit otevřenou obuv nebo minimálně obuv, která umožňuje našim nohou dýchat a je vybavena praktickým odvětráním. Dbát bychom měli i na její správnou desinfekci. A to v podobě ošetření desinfekčním přípravkem. Právě již zmíněný Dezinox je vhodný i na desinfekci do obuvi, odstraňuje zápach a nezanechává skvrny.

Neodkládejte léčbu

Pokud již plísňovým onemocněním nohou trpíte, zahajte samotnou léčbu včas. Neléčené mykózy se velmi rychle šíří a mohou způsobit řadu nepříjemností také na dalších částech těla. Závažnější případy je nutné léčit pod dohledem dermatologa a nasazením antimykotik.

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

07.05.2019 - 22:06

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám