Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Po stopách starých Indů za duševním štěstím

Už staří indičtí asketové věděli, že přílišné upínání se na okolní hmotný svět přináší naší mysli pouze zbytečné starosti a brání nám poznat pravou podstatu našeho bytí. Bohužel, moderní člověk může lehce nabýt pocitu, že západní svět již nenabízí možnost uniknout ze spárů všudypřítomného stresu a konzumu. Přesto kolem nás stále ještě existují místa, kde dávná moudra východních mudrců ožívají s každým svítáním a kde člověk, naslouchá-li pozorně, může dojít za svých duševním štěstím.

Řeč je samozřejmě o samotné kolébce jógy – Indii. Místní tradice duchovních učitelů guru předávajících své znalosti v tajuplných ašrámech je zde stále živá, přestože se Indie na první pohled může jevit jako svět přeplněných ulic, hluku a shonu. Paradoxně právě tato zvláštní směsice rušivých elementů zabalených do cize exotického kulturního hávu působí na studenty jógy z celého světa uklidňujícím dojmem. Indie vás naučí přijímat věci tak, jak jsou a to vám otevře cestu k sobě samému. Ať už při její návštěvě dáte přednost jogínské praxi pod vedením zkušeného lektora v ulicích rušného velkoměsta či bude vstřebávat energii šanti v zeleném podhůří Himaláj, budete-li naslouchat svému nitru, získáte tolik hledanou volnost a klid.

Na březích posvátné Gangy

Rišikéš je na indické poměry malé město ležící v podhůří Himaláje na řece Ganze ve vzdálenosti zhruba 255 km od metropole Dillí. Jelikož je město jedním z nejvýznamnějších poutních míst hinduismu, každoročně sem zavítá spousta turistů nejen z Indie, ale i ze zahraničí, aby se na zdejší posvátné půdě mohli ponořit do tajů jógy.

Rišikéš  je opravdu městem jógy a pro případné zájemce je zde na výběr z velkého množství nejrůznějších škol, kurzů a tradičních ašrámů. Zajímavou alternativou je i praktikování jógy přímo na březích posvátné řeky Gangy, pozor si ovšem musíte dávat na všudypřítomné posvátné krávy a nezbedné opice, které občas neberou na vaši snahu o povznesení přílišné ohledy. Mezi nejrozšířenější druhy jógy zde patří aštanga jóga, hatha jóga, kundalini jóga a mysore jóga.

Kolébka novodobé jógy v Maisúru

Na jihu Indie ve státě Karnátaka zhruba 150 km od třetího největšího indického města  Bengalúru se nachází přibližně milionové město, které je velmi dobře známo všem praktikantům jógy. Právě zde, v Maisúru, totiž vyučoval v 30. letech 20. století Tirumalai Krišnamačarja, který je považován za otce novodobé jógy. Mezi jeho žáky patřili také členové královské rodiny v čele s maharádžou Krišnou Rádžou Wadijárem IV.

Maisúr lze považovat za opravdové jógové velkoměsto, a proto si zde můžete vybrat z mnoha jógových škol, které jsou situované především ve čtvrtích Gokulam a Lakshmípúram. Mezi populární druhy jógy zde patří především aštanga jóga, mysore jóga a vinjása jóga.

Obklopeni historií v Neemraně

/

Skupinové lekce jógy pod dozorem indických guru nemusí být tím pravým šálkem kávy všechny. Pokud patříte mezi ty z nás, kteří se neradi nechávají omezovat druhými a při cvičení raději volí vlastní tempo, můžete vyzkoušet například alternativu v podobě některé z individuálních lekcí jógy, které v Indii vedou čeští lektoři ze studia Yoga Berkana ve spolupráci s CK GO2.

TIP: Vydejte se za jógou do Indie. Zúčastnit se můžete zájezdu Jóga v Indii během festivalu Holi na 11 dní od 43 425 Kč.

Nevšední destinací, kde se můžete pod horkým indickým sluncem pokusit dosáhnout hlubokého vnitřního prožitku, jsou historická zákoutí starověkého města Neemrana, nad nímž se do výšky tyčí stejnojmenná pevnost z 16. století. Samotná Neemrana byla v minulosti místem, kde se v různé míře střetával hinduismus s buddhismem a islámem, a tudíž se zde nachází mnoho nábožensky významných památek a přírodních energií.

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

20.06.2019 - 11:33

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám