Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Paddleboard jóga

paddle1Světem postupuje velká vlna obliby jógy v jejích nejrůznějších podobách od tradičních typů hathajógy přes velkou šíři dynamických směrů ashtanga vinyasa jógy, vinyasajógy, power jógy, flow, jiva mukti, Iengar jógy, hot jógy a bikram jógy, párové a akrobatické jógy, airjógy či jógy pro děti…

Jde to dnes do desítek a možná i více směrů. Tahle vlna, doufejme, že většinou zdravého a často i hravého cvičení, zasáhla v posledním desetiletí naplno i Českou republiku. Je součástí stále širšího zájmu o zdravý životní styl, zdravé jídlo, cestování do zajímavých míst nepřekypujících konzumním způsobem trávení dovolené, kde se dá odpoutat od neustále doléhajícího stresu, tlaku médií a toku informací.  Stoupá zájem o aktivity, které nás zaujmou a vtáhnou dovnitř tak intenzivně, že skutečně prožíváme radostné bytí tady a teď bez ohledu na plynutí času kolem nás.

A tak se objevila paddleboard jóga, která získává u moře a u dalších vodních ploch stále rostoucí oblibu. V několika posledních sezónách je to velmi patrné i u nás. Nemáme sice moře a tolik jezer jako v alpských zemích, nebo ve Skandinávii, zato je u nás velmi mnoho lidí, kteří se pouští do nejrůznějších rekreačních sportů často i s větší vášní a dychtivostí, než obyvatelé těch „šťastnějších teritorií“, kde mají moře a jezera, prostě ideální podmínky pro hrátky na vodě.

Těch, kteří objevili kouzlo dvojkombinace či více-kombinace jógy a dalších sportů, je stále více. Jógová praxe tělu dodává vyváženost síly a pružnosti, prohlubuje vědomé inteligentní používání středu těla, prohlubuje cit pro rovnováhu. A to se hodí při nejrůznějších sportovních a pohybových aktivitách. A naopak zkušenosti surferů dokážou vzrušujícím způsobem obohatit naši jógovou praxi právě výzvou k balancování jógových ásan na poněkud vratké ploše surfového prkna!  Tady máme něco z historie této hravé a vzrušující disciplíny: není vůbec jasné kde a kdy a koho poprvé napadlo se na paddleboardu pokusit o jógovou pozici.  SUP (stand up paddling) je aktivita, kterou lidé provozovali odedávna (např. Gondoliéři v Benátkách či Polynésané).

Již samo balancování a pádlování ve stoje na vodě může být nahlíženo jako jógová praxe, neboť vyžaduje plné soustředění, práci s rovnováhou, dechem, středem těla. SUP se začalo ve větší míře provozovat na Havaji, v ráji surferů, asi tak před deseti lety. Klasický surf později vystřídalo dobře přenosné nafukovací prkno. Protože mezi surfery je spousta jogínů, patrně je prostě občas napadlo zkusit nějakou ásanu a rychle se to ujalo a rozšířilo. A tak vzniklo I SUP prkno speciálně pro jógu.

Z pohledu zapáleného jogína přináší paddleboard jóga příležitost daleko přesněji vnímat a pracovat s těžištěm a jeho pohybem při zaujímání polohy a poté při setrvávání v poloze a jejím prodýchání. Je to jeden z nejefektivnějších způsobů, jak trénovat střed těla a jeho velmi přesné a vytrvalé zapojování.  Je to zkrátka úplně jiného než ve fitness či jógovém studiu. Navíc budete  jógovat přírodě a budete ji vnímat všemi smysly. Možná vám přinese novou silnou zkušenost vnímání šumění nekonečného vlnění vodní hladiny na pozadí  šumění vašeho dechu.

Zjistíte, že musíte pohyby provádět daleko přesněji a daleko efektivněji používat sílu. Voda vám zkrátka nic nedaruje. Každé přestřelení a vybočení z optimální dráhy pohybu uhýbající voda zesílí, a pokud chceme výkyv vyrovnat, dá nám to pořádně zabrat. Není divu, že se každou chvíli náhle ocitneme ve vodě a budeme se dobře bavit. Výborně se bude bavit taky přihlížející publikum, které spontánně ocení Váš úspěch při stoji na hlavě, bojovníkovi či jiné ladné pozici spontánním potleskem.

Na boardu vydržíte poprvé pár minut. Možná se pěkně zapotíte už jen při pokusech o úplně obyčejnou jízdu ve stoje a pádlování. Nedá Vám to a až se dostanete kousek dál na vodu, zasunete pádlo do poutka a začnete se pokoušet zaujmout a vyvážit se v nějaké dobře známé poloze, za chvíli už budete ve vodě a budete se drápat zpátky na board. A zkoušet to znovu a znovu. Po pár pokusech a minutách na boardu a ve vodě budete utahaní jako koťata a s chutí si to s někým vyměníte a budete fandit, smát se a tleskat. Takže je jisté, že si užijete spoustu zábavy, ať už pojedete k vodě v partě, s rodinou, ve dvojici i sólo.

U vody tráví čas dvojice či rodiny surferů, windsurferů, kitesurferů. Často nejsou všichni stejně zapálení a schopní provozovat tu „hlavní disciplínu“ a po chvíli fandění a focení se začnou trochu nudit. A paddleboard jóga může společné hodiny u vody velmi obohatit a přinést všem novou zábavu, kde zkušenému borci na surfu může směle konkurovat partnerka či dítko. A zažijí spolu zábavu při vyrovnaných výkonech. A taky při lovení zajímavých snímků.

No a k tomu všemu může velmi dobře posloužit krásný SUP yoga board…. Má stylový barevný design. Pádlo je v ceně! Plovák je trochu širší a tedy stabilnější než klasický paddleboard, takže je pro zkoušení jógových pozic o mnoho vhodnější. Je cenově dostupný a přitom srovnatelný s tím, co nabízejí známější výrobci. Snadno ho převezete v přenosném obalu s pumpou a přinesete ho až k vodě, kde ho snadno a rychle nafouknete. Až se budete balit, stačí pár minut na jeho vyfouknutí a složení do obalu. Může to být před letní sezónou opravdu nápaditý dárek pro Vaše blízké. Uvidíte, že Vás to bude bavit!

paddle

SUP SHARK Yoga 10′ 34″ 

SHARK Yoga 10′ 34″ je nafukovací SUP plovák určený zvláště pro stále oblíbenější provozování jógy na vodě. K tomu je plovák speciálně přizpůsoben – důraz je kladen na stabilitu a komfort při cvičení- šířka 34″ a tloušťka 6″ zaručuje stabilitu přímo excelentní, přitom má plovák stále dobrou manévrovatelnost. Dále je plovák vybaven úchyty vepředu, vzadu a také na každé straně, kterýkoliv z úchytů lze použít současně jako držák pádla, pokud cvičíte jógu, tak do něj pádlo odložíte a nemusíte se o něj starat. Na boku je plovák vybaven odnímatelným popruhem, který výrazně zjednodušuje přenášení. Plovák má dostatečný výtlak 325 litrů, váhu 11,7 kg a je určen pro jezdce s hmotností do 120 kg.

Délka 305 cm, šířka 86 cm, dvouvrstvá konstrukce pro maximální tuhost a odolnost. Bez problému unese i dva jezdce. Speciální barevné provedení ladící s jógovu praxí a soft pad po celé ploše paluby pro komfortní cvičení. Po použití plovák sbalíte do úhledného balíčku.

Paddleboardy SHARK mají vnitřní houbovitou strukturu, která po nafouknutí na 18-25 PSI perfektně drží tvar a jsou velmi tuhé. Doporučený tlak je 18 PSI, maximum pak 25 PSI.

Plovák Shark Yoga je vybaven dvěma pevnými plastovými flosnami a jednou zasouvací středovou, čtyřmi úchyty a odnímatelným transportním popruhem na straně.

Co je zahrnuto v dodávce:

  • plovák SHARK Yoga 10’34”
  • zadní plastová zasouvací flosna
  • standardní transportní batoh (bez kol)
  • standardní třídílné pádlo s plastovým listem a aluminiovým dříkem, nastavitelná délka 170-220 cm
  • dvoučinná pumpa SHARK s manometrem
  • základní opravná sada

Cena: 18990 Kč vč. DPH dostupnost: skladem ve Snowboardelu.

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

17.01.2016 - 12:08

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám