Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Najděte svou duševní pohodu v Japonsku

Dlouhé zimní večery se pomalu ale jistě stávají minulostí a my se ráno probouzíme do prosluněných jarních dnů. Příroda kolem nás již započala s každoročním proces obrody, který přináší svěžest a novou energii všem živým organismům, člověka nevyjímaje. Paradoxem ovšem je, že přestože se nám příroda snaží prostřednictvím živoucí jarní energie podat pomocnou ruku, mnohé z nás trápí spíše jarní únava a celkové vyčerpání. Patříte-li i vy do této skupiny lidí, nevěště zbytečně hlavu a zkuste uklidnit své tělo a mysl pomocí blahodárné jógy.

Jarní úklid v duši

Stejně jako náš dům či zahrada, tak i naše tělo a mysl potřebují po dlouhé zimě pořádný jarní úklid. Jedním z prostředků, jak se k této očistě postavit, je právě jóga. Díky józe si člověk dokáže udělat pořádek v myšlenkách, což je první krok k celkové očistě našeho těla. Čistá mysl nám umožní soustředit se pouze na naše tělo a díky správnému dýchání a postupnému a kontrolovanému prokrvování jednotlivých částí těla můžeme posílit i svou tělesnou schránku.

Ačkoliv by někdo mohl mít pochyby, jóga představuje jedno z nejkomplexnějších cvičení, které nám může pomoci s jarním detoxem organismu. Jednotlivá cvičení se totiž nezaměřují pouze na jeden problém, ale vždy se snaží ozdravit celé tělo. Jóga je tak třeba doporučována pro lidi trpící různými svalovými disbalancemi, alergiemi či astmatiky, u nichž může pomoci tlumit příznaky onemocnění.

Jóga ve znamení zenu a harmonie

Nespornou výhodou jógy je její nenáročnost na vybavení. Na rozdíl od většiny jiných cvičení nejste limitováni prostory tělocvičny či fitness centra a józe se můžete oddávat prakticky kdekoliv, třeba i na dovolené. Důležité je pouze to, abyste na daném místě nalezli klid, pohodlí a potřebnou duševní stimulaci. Zapátráme-li ve světě po místech, která všechny výše uvedené podmínky splňují, objevíme exotické Japonsko.

Japonsko má k józe blíž, než by se na první pohled mohlo zdát. Stejně jako jóga, tak i japonský zenový buddhismus, který v minulosti významně formoval místní kulturu, má své kořeny v Indii. Po staletí dbala japonská společnost na harmonii mezi duševní a tělesnou schránkou člověka. Tradice meditací je v Japonsku spojována především s buddhistickými mnichy a její historie sahá až do 8. století.


TIP: Vydejte se na jeden ze zájezdů do Japonska a poznejte mítní kulturu. Zájezd to nejlepší z Japonska na 9 dní pořídíte od 36 890 Kč.


Jóga v posvátném objetí

Rozhodnete-li se pro návštěvu Japonska v jarním období, můžete si být jisti, že vaše jogínské zážitky budou takřka jako z jiného světa. Jaro v Japonsku patří k nejkouzelnějším obdobím a parky se plní mladými lidmi, kteří propadli kouzlu jógy pod rozkvétajícími sakurami a švestkami ume.

Opravdu neobvyklý zážitek se dostane jogínům v bývalém císařském městě Nara, které bylo jedním z prvních center buddhismu v Japonsku. Místní rozlehlý park, který obklopuje velkolepý chrám Tódaidži je totiž útočištěm několika stovek japonských jelínků šika, kteří se zde volně pohybují mezi návštěvníky parku. Kde jinde můžete více splynout s přírodou, než v obklopení posvátných poslů bohů, jelínků šika?

Dávné tradice na vás při cvičení jógy dýchnou také v historií protknutém Kjótu, kde můžete zkusit očistit své tělo a duši v parcích obklopujících bývalý císařský palác. Dalším oblíbeným místem jogínů v posledních letech se stala posvátná hora Fudži, která je symbolem Japonska. Ranní rozcvička při východu slunce u svatyně Arakura Sengen poblíž jezera Kawaguči a následovná návštěva horkých lázeňských pramenů jsou ideálním způsobem, jak zregenerovat své tělo po zachmuřené zimě a připravit ho na zbytek roku.

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

23.04.2019 - 21:54

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám