Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jóga pro pokročilé: slow nebo flow?

Možná máte za sebou rok cvičení jógy a možná už ani nevíte, kdy jste vlastně začali. Každopádně začátečnické období je za vámi a na józe pro začátečníky už to nějak není ono. Jak dál posunout jógovou praxi?

Zvýšit teplotu

Zajímavý „twist“ do jógové praxe můžou přinést lekce HOT jógy. Teď nemáme na mysli jógu v létě, ale sál s teplotou kolem 38 stupňů. HOT jóga je náročná ‒ pro kardiovaskulární a dýchací soustavu, proto by se jí měli věnovat převážně zdraví pokročilí. Na druhou stranu ale velmi prospívá svalům (lépe se protahují, například na pomalé hot jin józe), lymfatickým cestám (pročistí se) a obranyschopnosti (potem se vyplavují všemožné neřády z těla).

Za velmi pokročilé klientky promluvila Helena: „Klasickou jogu cvičím už 7 let. Ve vašem centru jsem začala chodit na hot jogu a musím říct, že jsem objevila jogu i z jiného pohledu… Tyto hodiny si moc užívám a vidím to i na svém těle :-). Člověk se stává flexibilnější a postupně zvládá pozice, které si myslel, že nikdy nemůže udělat.“

O hot józe si můžete přečíst i samostatný článek.

Přidat zátěž

Pořádně rozehřát se můžete také pohybem. Yogacentrum Ďáblice nabízí jeden opravdu výživný druh jógy, navíc v horkém sále: HOT power jógu. „Je to neuvěřitelně náročné cvičení, při kterém se perfektně odreagujete. Každému, kdo chce cítit, že maká, vřele doporučuji“, říká jogínka a běžkyně Mirka. Tato lekce je jedinečně sestavená a velmi oblíbená.

Nezastavovat se

Třetím možným řešením je přidat do své praxe flow. Tedy nezastavovat a přecházet z ásany do ásany, jak to doporučuje ashtangová praxe či lekce vinyasa flow. Vinyása jóga dá navíc zabrat i pravidelným dýcháním. Už jste zkoušeli z plného jógového dechu dojít až ke královskému dechu udžájí? A ani při vinyáse se nezapomíná na duši a hlavu. Jak píše holešovická lektorka Irena: „Jóga pro mě znamená celoživotní nauku možností péče o fyzické tělo a vnitřní Já.“

Posuňte se o stupínek výš a přijďte na lekce pro pokročilé do Yogacentra! Cvičíme i přes léto 🙂

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

02.07.2018 - 12:26

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám