Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Chcete zdravě a napořád zhubnout? Zkuste ketogenní dietu!

Nejedna celebrita si ji pochvaluje, nejedna žena ji zkusila a nejeden sportovec ji pravidelně drží. Je známá po celém světě několik desetiletí. Redukce hmotnosti pomocí ketogenní diety není jen módní výstřelek, ale opravdu účinná metoda hubnutí, kterou díky výrobkům ketomix zvládne každý.

Jak to funguje? 

Ketogenní dieta (také keto dieta)  je způsob stravování založený na omezení příjmu sacharidů v potravě na minimální množství. Vysvětlení je jednoduché. Tělo potřebuje pro své fungování energii, kterou primárně získává z cukrů. Ty jsou ve formě glukózy rozptýleny v krvi anebo ve formě glykogenu uloženy ve svalech. Pokud má organismus nedostatek glukózy, začne si brát energií z tuků, které v játrech štěpí na malé molekuly mastných kyselin, tzv. ketony. Díky tomu se organismus po 2-3 dnech dostane do stavu ketózy.  Že jste v ketóze poznáte snadno – můžete si v lékárně koupit speciální proužky na diagnostiku ketonů v moči.

Proč se pustit do keto diety?

Ke kladům ketonové diety patří primárně redukce hmotnosti – úplně přirozeně a zdravě tělo začne spalovat přebytečné tuky. Výsledky jsou poměrně rychlé, trvalé a bezpečné. Navíc dochází pouze k úbytku tuku a ne svalové hmoty, jak tomu bývá u jiných redukčních diet.

Dieta s sebou přináší i zdravotní benefity. Dodržováním pravidel stravování snižujete riziko vzniku některých nemocí, které úzce souvisí právě s nadváhou (diabetes, mrtvice, infarkt, nádorová onemocnění). Hladina krevního cukru se ustálí, ustálí se i produkce hormonu inzulínu a předcházíte tím vzniku cukrovky (diabetes 2.typu).

Redukcí tuku se snižuje i jeho množství v cévách. Díky tomu je možné předcházet vzniku aterosklerózy (kornatění tepen), ustaluje se hladina cholesterolu a snižuje se krevní tlak. Omezení sacharidů se může podepsat i na různých gynekologických obtížích – cukernaté prostředí totiž milují kvasinky. Stejně tak ocení redukci cukru i vaše pleť.

Dietou k lepší paměti a krásnější pleti

Omezení příjmu sacharidů také pozitivně ovlivňuje mozek. Člověk se lépe soustředí, posiluje se paměť, schopnost učení, je k dispozici více energie a nezaskočí Vás „chuť na něco sladkého“.

Tělo si bude pár dní zvykat

Po vysazení sacharidů se v prvních dnech mohou projevovat příznaky podobné těm abstinenčním – bolest hlavy, chutě na sladké, špatná nálada, únava a zácpa. Tyto všechny symptomy však do pár dnů odezní a není potřeba je nijak lékařsky řešit. Naopak těhotné nebo kojící ženy, diabetici či lidé s onemocněním ledvin a jater by s ketonovou dietou neměli začínat bez konzultace s lékařem.

Co jíst?

Zařaďte do svého jídelníčku zejména maso (kuřecí, hovězí, vepřové, ryby), kvalitní uzeniny, zeleninu (květák, brokolice, salát, okurky, lilek, cuketa), sýry, mléčné výrobky, máslo, smetanu, vejce, kvalitní oleje, ořechy,  kakao aj. Tělo opravdu nestrádá a cukr Vám po čase chybět nebude.

Rozhodně nešlápnete vedle, zkusíte-li produkty firmy Ketomix. V nabídce mají spousty chutných proteiny nabitých jídel, které jsou naprosto jednoduché na přípravu. Zároveň splňují nutriční hodnoty, které je potřeba svědomitě hlídat a vy se tak nemusíte o nic starat. Sestaví vám také jídelníček na týden na míru.

Čemu se vyhýbat

Vyhněte se veškerému sacharidům v potravě! Je obsažen v obilovinách (tj. veškeré pečivo, koláče, těstoviny), dále jsou zakázány všechny přílohy (brambory, rýže, kuskus), veškeré sladkosti, slazené limonády, bohužel i některé ovoce a džusy, veškeré luštěniny. Dále nepoužívejte cukr jako takový, např. na slazení čaje či kávy.

Tak na co čekáte!

Zkusíte i vy tuto dietu? Nebo patříte mezi ty šťastné, kteří jsou spokojení s tím, co vidí v zrcadle? Tak či onak, ketogenní dieta je vhodná nejen při redukci hmotnosti, ale např. i pro přípravu na zdravější životní stylu života. Již po krátké době se cítíte zdravější, v lepší fyzické i psychické kondici a máte více energie.

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

28.03.2019 - 16:39

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám