Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

3 základní věci na cvičení jógy doma i ve studiu

Když se poprvé rozhodnete pro jógu, je těžké přesně vědět, co opravdu potřebujete koupit. Dnes již existuje velké množství vybavení, pomůcek a doplňků které patří ke cvičení jógy, takže je dobré znát pár základních informací o nich. Dobrou zprávou je, že skutečně potřebujete velmi málo, abyste mohli začít. Tradičně staří jogíni v podstatě nepotřebovali nic, minimálně něco na zakrytí země nebo hlíny když cvičili v přírodě :). Bude záležet na tom, zda se praxi budete věnovat i doma nebo pouze ve studiu, kde si prakticky téměř všude dnes můžete základní vybavení jako podložku zapůjčit. 

Níže přinášíme seznam věcí, které pokryjí základní pomůcky na jógu na první hodinu.

JOGA OBLEČENÍ

Na začátek nepotřebujete žádné speciální oblečení. Ideální je přizpůsobit oblečení podle stylu jógy, na který jste se vybrali. Například na takovou hot jógu se sejde určitě krátké vzdušné oblečení, na pomalé jinové jógy může být i delší.

Může se to zdát samozřejmostí, ale mnozí lidé, kteří jsou v této praxi noví, nevědí vždy, co si mají dát na sebe. Oproti běžnému oblečení na sport budete při józe potřebovat něco, co vám umožní pohyb do každé strany a dokáže se natáhnout do maximální délky, aniž by praskly švy nebo se už jóga oblečení nikdy nevrátilo do původního tvaru. Při cvičení se můžete někdy ocitnout i v obrácených pozicích (dole hlavou) či posouvat své tělo do pozic, které jsme nezažili na tělocviku.

* Kalhoty nebo šortky: Nemůžete nic pokazit s několika páry pevných-strečových jóga kalhot v černé, tmavě šedé, námořnické, nebo hnědé barvě. Tyto kalhoty můžete kombinovat s širokou škálou topů a pokud si koupíte kvalitní doplňky, vydrží dlouho. Ideální je vybrat si takové šortky či kalhoty, které mají 4-strečovou tkaninu, když se ocitnete v pozicích s otevřenými nohama či nataženýma výpady, chcete aby šli s vámi ve směru pohybu.

* Šortky jsou populární volbou pro chlapy, ale jsou také vhodné pro ženy, zvláště pokud máte v plánu vyzkoušet horkou jógu. Jen mějte na paměti, možná budete chtít nosit tvarově přizpůsobené šortky se spandexem nebo volnější šortky s připojenými punčochami pod nimi, protože některé pózy vyžadují, abyste umístili nohy způsobem, který by vás mohl nechat nepohodlně odkrytými volnějšími šortkami.

* Topy: Je důležité nosit topy, které mají přiléhající střih, takže vaše tričko neproletí nad hlavou při každém záklonu. Savý materiál je užitečný, zvláště pokud máte tendenci se hodně potit, nebo pokud plánujete navštěvovat horkou hodinu jógy.

* Vzhledem k tomu, že jóga místnosti jsou někdy udržovány v chladnější teplotě, možná se sejde, lehký přehoz nebo svetr. Můžete ho nosit, dokud hodina nezačne, a pokud ji budete mít při své podložce, můžete si ji dát přes sebe na šavasanu.

* Sportovní podprsenky: při všech obrácených pozicích či aktech jistě oceníte, že všechno drží na svém místě.

* Protiskluzové ponožky: Běžně jóga ponožky nejsou požadavkem ke cvičení. Je to individuální rozhodnutí. Někdy jsou ponožky vhodné pokud je vám na nohy příliš zima nebo z hygienických důvodů. Nejlepší jsou takové ponožky, které mají kvalitní vrstvu protiskluzových teček. Pro kompromis, můžete si zvolit ponožky s otevřenými prsty.

PODLOŽKA NA YOGU

V jóga studiích je samozřejmostí používat podložku na jógu, také nazývanou jogamatka. Dobrá podložka pomáhá definovat váš osobní prostor, a co je důležitější, vytváří protiskluzový povrch pro vaše ruce a nohy, takže se nemusíte uklouznout, zejména když se trochu zapotíte. Podložka také poskytuje trochu odpružení a měkkosti na tvrdé podlaze.

Většina studií poskytují podložky na zapůjčení. To je v pořádku pro vaše první hodiny, ale myslete na to, že stejně jako vy je používá množství jiných lidí, proto doporučujeme časem si pořídit vlastní nebo jako alternativu si vzít s sebou protiskluzový ručník.

Prémiové jóga podložky mohou být poměrně drahé, často okolo 70 až 120 eur. Ty klasické použitelné na jógu začínají od 15 eur. Pokud jste opravdu připraveni zavázat se ke cvičení jógy, vaše podložka na cvičení bude zřejmě ta nejhlavnější součást jógové praxe na delší dobu.

Rozhodněte se, které funkce podložky jsou pro vás důležité – například délka, tloušťka, materiál, trvanlivost, pohodlí, trakce, nebo jak ji udržovat v čistotě – pak si pořiďte podložku s dobrými recenzemi na základě vašich potřeb. Mezi nejznámější značky výrobců podložek patří Manduka, Liforme, Yoga Design Lab, Jade,  lululemon, Prana a Bodhi.

TAŠKA NEBO POPRUH NA PODLOŽKU

Pokud máte již vlastní podložku na jógu budete ji pravděpodobně nosit s sebou, proto je třeba, abyste si zakoupili tašku na jóga podložky nebo popruh. V jednoduchosti vám usnadňují nošení spolu s oblečením a chrání před zašpiněním. Popruhy zase drží podložku pohromadě aby se neodvíjela.

Styl a značka, kterou si vyberete, jsou opravdu o osobních preferencích a rozpočtu, protože popruhy mohou stát jen kolem 190 Kč a vaky s jedinečným designem mohou stát i více než 1350 Kč.

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

12.04.2020 - 07:35

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám