Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Acro jógový zážitek: Acro Mejdlo vol. II

acro_joga_basics

Acro jóga zažívá svůj momentální boom. Tahle akrobatická odnož jógy, při které se cvičí ve dvojicích a občas i trojicích, je pro všechny odvážlivce, kteří mají rádi pohyb a dobrou zábavu. Rozhovor s Zuzkou Borůvkovou, organizátorkou acro mejdla .

Základem je mít silnou bázi – člověka, který leží na zemi a drží flyera, neboli letce, který praktikuje jednotlivé pozice. Flyeři jsou občas i dva; tím třetím a velmi důležitým prvkem je spotter, který hlídá flyera, aby náhodou nespadnul nebo ho báze neupustila.

Jak se tohle ve skutečnosti praktikuje jsem měla možnost spatřit již při prvním Acro Mejdlu loni v září na Letné, a protože jsem si to moc užila, poslední lednový den tohoto roku jsem se moc těšila, co mě odpoledne potká na téhle druhé akci pořádané Acro festivalem Stopa.

Druhé lednové Acro Mejdlo plné acro jógy se odehrávalo v teple pražského studia Cirqueon, kde bylo dostatek prostoru na trénink začátečníků, lehce pokročilých, a i těch, kteří už mají nalétáno spoustu hodin. Celá akce byla rozdělená do několika bloků a v rámci toho prvního jsem se zúčastnila funkčního tréninku vedený Jonášem Janků. Od funkčního tréninku jsem čekala pořádné zahřátí středu těla a společně s ním i všech končetin – a přesně toho jsem se dočkala. Jonáš nás rozhodně nešetřil a vymýšlel krásné a kreativní pohyby pro celé tělo.

S nadšením jsem pozorovala, jak se tady mísí taneční a akrobatické prvky s těmi posilovacími. Funkční trénink je zkrátka opravdu funkční. Na konci jsem už byla dostatečně zahřátá a protažená, tak jsem se vydala na handstandy, tedy stojky, v rámci druhého bloku.

kontakt

Handstandy byly vedené pod dohledem Tomáše Pintéra, se kterým jsem se potkala již na prvním zářijovém Mejdlu. V Cirqueonu jsme se věnovali lehké teorii kvůli bezpečnosti a následně již praktickému cvičení. Tady už fungovala báze, flyer i spotter. Já jsem zaujmula roli flyera a měla jsem to štěstí, že mi Jonáš dělal bázi. Ten funkční trénink se přeci jen časem vyplatí!

Začínali jsme zvedačkami (připomeňte si je z Dirty Dancing) a přes ty se postupně propracovali ke stojkám a jiným zábavným pozicím, jako třeba vashistasana (prkno na straně) – podobná pozice jako na zemi na podložce, pouze s tím rozdílem, že báze stojí a drží flyera, kterého má nad hlavou, svou jednou dlaní za bok. Právě kvůli těmto krkolomným kouskům je opravdu důležité mít pozorného spottera, který flyera neustále kontroluje a popřípadě jistí. Za celý den jsme ale nezaznamenali žádný úraz a snad ani žádný škrábanec!

Po téhle zhruba tříhodinové dřině nás čekala osvěžující večeře, kterou dodala vegetariánská restaurace Ananta. Lehké zeleninové jídlo bylo moc příjemné na malý odpočinek a seznámení se s dalšími zajímavými lidmi. Po večeři jsem se vydala na další blok, tentokrát na šály, tedy závěsnou akrobacii, kterou vedlo duo z Cirkus TeTy. Šály nejprve začaly dalším vydatným zahřátím těla, po kterém následovalo zavěšování se na šály, lezení nahoru, visení hlavou dolů, a další “klaunovské” prvky. Nikdy předtím mě nenapadlo jak silní klauni musí být!

Zhruba okolo osmé večerní jsme všichni byli svoláni na hromadnou fotku z akce. Chvíli trvalo než jsme se na fotku poskládali, ale výsledek stál za to. Poslední večerní bloky se už nesly v relaxačním stylu; thajské masáže, terapeutické létání a relaxační improvizace. Zkrátka lehké zpomalení, uvolnění a zklidnění z celého dne.

Z Cirqueonu jsem odcházela s nadšením, co všechno jsem za tenhle den měla možnost vyzkoušet, jaké milé lidi jsem potkala a především s natěšeným pocitem na další, již třetí akrojógu, Acro mejdlo. Budu se na všechny moc těšit!

/

 

Komentáře (0)
Zuzana Martáková

Praktikuje jógu již pár let a vyzkoušela spoustu druhů, nejčastěji se ale drží power jógy, která vždy krásně uvolní a zklidní. Hot jóga i aero jsou ale v těsném závěsu. Otevřená mysl, otevřené tělo, otevřené srdce :)

06.02.2015 - 08:00

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám