Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Nový rok, nové výzvy, nové já

revoluce

Nový rok přináší spoustu nových výzev a předsevzetí. Pro některé z nás je vstup do nového roku zlomovým okamžikem, při kterém se vše změní. Jako kdyby se z nás mohl stát jiný člověk za ten zlomek sekundy, při kterém se vteřinová ručička pohne a překročí hranici z roku 2016 a vkročí tím do nového roku 2017. Znám mnoho lidí, pro které je myšlenka na nový rok skutečně důležitá a představuje pro ně něco jako záchytný bod, od kterého se vše obrátí k lepšímu, protože se oni konečně začnou snažit, budou pořádně pracovat, trávit dostatek času s rodinou, nezanedbávat přátele, nehonit vše na poslední chvíli, být včas na stanoveném místě, chodit pravidelně cvičit, jíst zdravě, večer se nepřejídat, pít méně alkoholu a všechno tak bude v nejlepším pořádku.

Někdo tomu opravdu věří a já rozhodně takovou myšlenku nikomu neberu. Podle mě je hezké udržovat si tuto teorii, že si na kus papíru napíšeme předsevzetí, která budeme dodržovat ať se děje co se děje, a tak z nás bude lepší člověk.

Ale je tu ještě druhá strana, naprostý opak od nadšenců, kteří vítají příchod roku s otevřenou náručí. A tím jsou ti, pro které rok 2017 neznamená nic velkého. Netrápí se tím, že uběhl zase jeden další rok, který už je minulostí. A ani jim nevadí, že uběhl takovou šílenou rychlostí. Oni nesepisují své cíle a to, co by bylo třeba zlepšit. Nedrží se zuby nehty předsevzetí, protože ani žádné nemají. Oni jen přijmou nový rok jako něco přirozeného. Jako to, co je prvních pár dní nové, dosud neobjevené, plné neočekávaných dobrodružství a vzrušujících zážitků. Ale za chvíli si na to každý tak i tak zvykne, lidé přestanou po večerech dopalovat zbytky rachejtlí, vyprodají se poslední kousky diářů ve slevě, posilovny už nebudou tolik praskat ve švech jako v prvních lednových dnech a nová skupina čísel 2017 zevšední do takové míry, až pro nás bude automatická.

Samozřejmě neexistují pouze tyto dva extrémy. Mezi nimi se nachází obrovská škála lidí, kteří jsou někde mezi, či nakloněni buď spíše k ignoraci oslav příchodu nového roku, nebo si naopak rádi dají pár těch předsevzetí. Ale proč ne? Každý jsme rozdílní a já nevidím nic špatného na tom sepsat si seznam toho, co chceme změnit a říct si, že budu tolikrát týdně chodit do posilovny a každý den vyvenčím svého domácího mazlíčka, kterého jsem poslední dobou zanedbávala. Ale chápu i ty, kteří nemají žádnou potřebu, chuť a ani touhu pro plánování „planých nadějí a dalších kravin, které stejně nemají cenu“. Každý jsme rozdílný, každému vyhovuje něco jiného. Na někoho funguje rozkaz a přinucení, na druhého prosba a pohlazení. Jsme různí, každému se v hlavě odehrává něco jiného. Stejně jako každý také potřebuje něco jiného.

Mě se osobně líbí představa o novém a lepším já, ke kterému se budeme propracovávat s přelomem z 31. prosince na 1. ledna. Mám ráda plány a určité směřování za nějakým cílem. Ale zároveň ráda věcem nechávám volný průběh a dovolím, ať si přirozeně plynou. Věřím tomu, že co se má stát, to se také stane, ať už k tomu dojde jakoukoliv cestou. Já jsem tedy někde přesně mezi – na půl cesty mezi zapálenými oslavenci s velkými plány, předsevzetími a myšlenkami na lepší rok a na půl mezi těmi, co nový rok jednoduše přejdou a nijak si s ním nelámají hlavu. Nepíšu si předsevzetí, nedávám si striktní výzvy a cíle, ale ráda si promyslím, jaká mám očekávání od nového období, co bych mohla zlepšit, z čeho se v uplynulém roce mohu poučit a k čemu bych chtěla směřovat.

Ať už patříte do jakékoliv skupiny, nebo jste stejně jako já spíše někde na hranici, zkuste chviličku popřemýšlet o uplynulém roce, vašich radostech, úspěších, pohrách, a zklamáních. Pak se zamyslete nad přítomností – tím, kde právě jste a co děláte. Jste spokojení a šťastní? Naplňuje vás život energií, nebo vás naopak unavuje? Není třeba něco změnit, zkusit něco nového? A to je ten okamžik, kdy je dobré se poohlédnout do budoucna – zjistit, co od života očekáváme, čeho chceme dosáhnout a kde chceme být. Možná si uvědomíte, že se máte báječně, žijete supr život, za který jste vděční a prakticky si na nic nemůžete stěžovat.

A nebo objevíte, že zase tak spokojení nejste a možná byste měli zkusit podniknout nějakou malou změnu. Ona totiž maličkost dokáže zázraky. A vždy se něčím musí začít, tak proč to nevzít hezky zlehka, postupně po malých krůčcích?. Ať už se jedná o vyšlápnutí schodů místo pohodlné cesty výtahem, snězení ovoce místo přeslazené čokoládové tyčinky, pozdravení souseda, nikoliv sklopení hlavy či nespočet dalších situací, které se zdají, že nestojí ani za zmínku. Ale právě tyto maličkosti vytváří ty velké věci. A vše souvisí se vším, na to nezapomínejme.

A když tu máme čerstvý a zatím ničím nepošpiněný rok 2017, mám pro vás pár doporučení a výzev, které můžete vyzkoušet, či se alespoň nechat inspirovat. Většina těchto programů je bezplatná a na internetu jsou bez problému dostupné. Nadchnou především začátečníky, milovníky výzev, změn, nových šancí a začátků. Zároveň jistě také potěším ty, kdo holdují online józe v angličtině, protože se většinou jedná o speciálně zaměřená videa, které vytvořili zahraniční instruktoři jógy. A do čeho všeho se můžeme zapojit?

REVOLUTION: 31 Days of Yoga

Úžasná Adriene Mishler, která je asi vůbec nejznámější online jogínkou díky svému kanálu Yoga with Adriene, si tradičně, tento rok již potřetí, připravila nový projekt s názvem Revolution, který zahrnuje 31 dnů jógy. Každý den na nás čeká nové video společně s dopisem, který nám (samozřejmě jen pokud se přihlásíme k odběru těchto vzkazů) přistane do emailové schránky. Ačkoliv program začal prvním lednem, nikdy není příliš pozdě na to se připojit, začít s odstupem, či se vrátit ke starším projektům („30 Days of Yoga“ a „YogaCamp“) a videím, které jsou volně ke zhlédnutí na YouTube. Přestože Adriene konkuruje mnoho silných a skvělých soupeřů, mě si svou jedinečnou osobností, laskavostí a humorem získala na plné čáře a je pro mě stála ta „nej“. Ale jsou to především kvalitní a smysluplná videa – online lekce jógy, kterými si získala zaslouženou popularitu, a mnoho lidí tak přivedla k józe.

I Am Yoga Challenge

Opět se jedná o výzvu, která již začala a je založená taktéž na jednom novém videu denně. Oproti Revolution však začala o den déle – tedy 2. ledna a trvá 10 dnů. To ale neznamená, že by nebyla účinná a byli bychom o něco ochuzeni. Sympatická lektorka Erin Motz alias Bad Yogi slibuje nejen postupnou proměnu těla, jeho správné držení a zlepšení fyzické kondice, ale také budování sebevědomí, jistoty a zaměření se na naše vnitřní já, nejen na náš zevnějšek. A ke všemu výzva trvá pouhých deset dnů, takže je vhodnou volbou pro ty, kteří chtějí dát šanci józe, poprvé ji vyzkoušet a dokázat si, že zvládnou určitou výzvu. I Am Yoga Challenge určitě potěší i ty, kdo si chtějí zacvičit, prokrvit, protáhnout tělo a zlepšit náladu, protože přesně to v pochmurných mrazivých lednových dnech potřebujeme.

21-Day Yoga Challenge

Na závěr mám tip, který doporučuji především těm, kteří se chtějí do výzev zaregistrovat včas a začít přesně v první den, kdy je to možné. Tím je výzva, kterou má pod záštitou Wanderlust. Přihlásit se je možné již teď a jen se dočkat 9. ledna, což je den D, který odstartuje nabitý třítýdenní jógový program. Učitelka jógy Schuler Grant skrze videa provede zúčastněné 21 dny jógy, do kterých zahrnula rovnou 60 pozic! Neopomene ani naprosté základy jógy, důraz na práci s dechem, vysvětlí a naučí správnou techniku a provedení jednotlivých cviků a pozic.

Výzev existuje široká škála, a nejenom těch jógových. Ale to by tento článek byl nekonečný, kdybych měla zmínit všechny. Snažila jsem se vybrat ty nejzajímavější a nejvhodnější jak pro začátečníky, tak pro zkušené a zdařilé jogíny, kteří se na podložce cítí jako doma. Pokud hledáte inspiraci, zlepšení fyzičky, možnost splnění novoročního předsevzetí, popostrčení do toho „začít se sebou konečně něco dělat“, nebo chcete najít klid v duši, být vyrovnanější, silnější, energičtější a šťastnější, v tom případě vás nezklame jakýkoliv ze tří výše zmíněných programů. Nakonec se může stát i to, že vyzkoušíte třeba úplně všechny výzvy!

 

Komentáře (0)
Vendula Jindrová

Jsem studentka, velká milovnice jógy, zdravého životního stylu, hudby, čtení a pohody. Jóga se stala před pár lety nedílnou součástí mého života a od té doby není den, kdy bych si ji nezacvičila.

04.01.2017 - 14:50

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám