Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Iyengar jóga v Yogajoga studiu

Yogajoga_velký sál

“Jóga je světlo, které, jednou rozsvícené, nikdy nezhasne. Čím lepší praxe, tím jasnější oheň.” B. K. S. Iyengar

Vcházím do klidného jógového studia Yogajoga ve Vodičkově ulici a chystám se na svoji první hodinu Iyengar jógy. Co od ní čekat? Vím, že se Iyengar jóga vymyká spoustě moderních stylů jógy nejenom proto, že má za sebou již delší historii, ale také proto, že se při ní klade opravdu velký důraz na správné postavení těla díky používání pomůcek. Jakmile začíná hodina, překvapuje mě jedna neobvyklá věc. Lektorka má s sebou pomocnici, a tak, i přesto, že je hodina poměrně plná, se během ní oběma plně daří soustředit na všechny cvičící a poctivě se jim věnovat.

Iyengar jóga vychází z Hatha jógy, a proto se zde nekonají žádné vinyasy. I tak jsem se ale při hodině poctivě zahřála. Na přivítanou v sukhasaně párkrát zazněl pozdrav Om a zpěvné mantry. Po chvilce jsme se přesunuli do střechy a pár minut v ní zůstali – příjemná prověrka pro svaly okolo ramenního kloubu, ale o to, po lehké úpravě od asistentky, příjemnější protažení celé páteře.

Během hodiny jsme se věnovali třem hlavním ásanám: trikonasana (trojúhelník), ardha chandrasana (půlměsíc) a sirsasana (stoj na hlavě). Při trikonasaně a chandrasaně jsme hojně využívali bločky, zatímco při sirsasaně přišly vhod zdi. Může se to zdát jako málo, ale při správném “štelování” všech jogínů jsme to časově zvládli akorát.

Při vlastní praxi jógy preferuji určitou plynulost a dynamičnost, a proto pro mě byla tahle hodina hodně odlišná. Byla ale skvělá právě v kontrole vcházení do zmíněných pozic a v jejich výdrži. Lektorka a zároveň majitelka studia Helena Kubrychtová vedla hodinu moc milým a přátelským stylem. Iyengar lektoři absolvují základní tříleté studium, takže bylo příjemné nechat se opravit někým, kdo lidskému tělu opravdu rozumí. Závěrečná savasana byla díky měkké dece krásně uklidňující.

Kdo: Helena Kubrychtová
Co: Otevřená lekce Iyengar jógy
Kdy: pondělí, úterý, středa, pátek 12:00 – 13:00
Kde: Yogajoga, Vodičkova 15, Praha 1
Pro koho: Iyengar jóga je vhodná pro všechny. Díky pomůckám se dají asány patřičně modifikovat
Za kolik: ceny lekcí se pohybují mezi 150-200 Kč

 

/
Komentáře (0)
Zuzana Martáková

Praktikuje jógu již pár let a vyzkoušela spoustu druhů, nejčastěji se ale drží power jógy, která vždy krásně uvolní a zklidní. Hot jóga i aero jsou ale v těsném závěsu. Otevřená mysl, otevřené tělo, otevřené srdce :)

23.10.2014 - 07:00

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám