Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Proč svět potřebuje jógu

planeta Země

Zdroj: Wikipedia

Jak možná víte, OSN na návrh Indie vyhlásila 21. červen mezinárodním dnem jógy. Je to symbolicky spojeno se dnem letního slunovratu a argumenty, se kterými indický premiér ostatní státníky oslovil a zaujal, dávají smysl.

Ve svém projevu hovořil o udržitelnosti světového hospodářského růstu, populace, ohledu k životnímu prostředí, ostatním lidem i vůči sobě samým.

Jistě, je za tím i snaha o zvýšení politické viditelnosti Indie a možná další plány, které si ani neumím představit,  ale myšlenka jako taková dává smysl. A hned si řekneme proč.

Asi se shodneme, že technologický rozvoj části světa, které říkáme prostě Západ, dosáhl neuvěřitelného pokroku. Umožňuje nám dělat věci, které si většina lidí dříve ani neuměla představit. Uvolnil nám ruce a dopřává nám volný čas, státní zřízení chrání naše práva a roztahuje sociální sítě v místech, kde se dá tušit pád.

Je tu ale i druhá stránka lidské existence, kterou nenaplní vyšší verze iPhonu nebo HDP. Duchovní a kulturní rozvoj strmý růst toho technologického nekopíruje.

Neříkám, že je to špatně, ale je potřeba si to uvědomit.

Většina populace žije v režimu, který se dá nazvat autopilotem. Fungují v rámci zažitých vzorců, denních stereotypech, žijí se zakrytými smysly. Pro náš mozek je to pohodlné, šetří mu to energii, takže nás za tu pasivitu i odmění správným mixem hormonů.

Lidé pak vidí, cítí, chutnají, slyší, dotýkají se, ale nevidí, necítí, nechutnají, neslyší a nedotýkají se.

Nežijí v přítomném okamžiku. Pronásledují je přízraky strachu z věcí, které už se staly a zároveň dusí úzkosti z toho, co je čeká v budoucnosti. A pokud už člověk získá, co si přál, pak má strach, že o to přijde…

Málokdo je sám sebou, spíše se snaží být takový, jaký si myslí, že by měl být. Na základě toho, co vidí v televizi nebo na internetu… Myslí si, že to je to, ta realita. Neuvědomí si, že je vše virtuální, zkreslené. Porovnává se, a pak z toho má ještě deprese.

To vše vede k mysli, která není šťastná. Do toho obraz světa z novin, ať už online nebo tištěných. Kolem Evropy samý nepřátelé, barbaři! Obsah, který primárně nevzniká pro čtenáře, ale pro inzerenty a majitele médií. Málokdo si dokáže uvědomit, že vše je jen hra.

Zkuste se probudit z autopilota, otevřete oči, nadechněte se, otevřete v sobě radost, kterou z vás během dospívání odsálo okolí.

Najednou všude kolem sebe uvidíte matrix autopilotů. Rezignované stroje, s povolenými těly, nadváhou, nezdravou barvou, unavenými obličeji, vyrážkou… Se zábleskem jiskry v okamžiku, když v supermarketu tlačí vozík se zlevněným alkoholem, sladkostmi v akci a levným salámem.

Projeďte se někdy na kole po městě. Vnímejte tváře řidičů v autech stojících v kolonách, jejich výrazy a projevy.

Pokud víte, že jóga není jen hoďka protahování týdně, pak asi chápete, kam mířím. Pochopení vlastního těla, mysli, otevření duše. Přístup k okolí. Nesobeckost v tom nejširším významu. Tvořivost. Radostná existence.

Možná právě proto pro nás může být systém jógy inspirativní. A nemusí to být jen jóga, buďme otevřeni všem myšlenkám. Jen je potřeba vypnout toho sebedestruktivního autopilota a pohodlnost, do které nás technický rozvoj dostal.

 

Komentáře (0)
David

Na svět přicházíme plni zvídavosti, radosti a lásky... a pak nás to nějak semele.

30.04.2015 - 16:33

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám