Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Názvy měsíců v roce – kde se vzaly?

kalendar

Řadu věcí v životě bereme tak jak jsou a ani nad nimi nepřemýšlíme. Pojďme se na chvilku zastavit a zapátrat po tom, kde se vzala jména měsíců v roce.

Nejprve si přiblížíme západní názvosloví, které se ať už chceme nebo ne, stává běžnou součástí našeho života. Jména měsíců pocházejí z dávného římského, tzv. předjuliánského, kalendáře. Rok tehdy začínal v měsíci, kdy ožívá příroda, což je v jižní Evropě březen.

První měsíc byl tak pojmenován Martius podle boha války a ochránce zemědělských prací Marta. Následující se nazýval Aprilis od slova aperire (otvírat), podle otevírajících se pupenů stromů. Třetí byl Maius (květen), pojmenovaný podle bohyně krásy Mají. Čtvrtý byl Iunius (červen) podle bohyně úrody Junony. Následujících šest měsíců bylo označováno pouze řadovými číslovkami – Quintilis = pátý měsíc (červenec), Sextilis = šestý (srpen), September = sedmý (září), October = osmý (říjen), November = devátý (listopad), December = desátý (prosinec).

Doba od konce prosince do začátku března nebyla počítána. Tohle z vcelku pochopitelných důvodů přestalo časem vyhovovat, a proto bylo přistoupeno k přidání dvou nových měsíců – Ianuarius (leden), podle boha dvou tváří Januse a Februarius (únor), pojmenovaný podle boha podzemní říše Februa. Později byl na počest Julia Caesara měsíc Quintilis přejmenován na Iulius (Caesar se v tomto měsíci narodil). Následovalo pak ještě přejmenování Sextilise na Augustus na počest dalšího římského císaře Augusta.

S českými názvy měsíců je to složitější, spokojme se tedy s tímto stručným vysvětlením původu (etymologií) slov: leden od slova led, únor od nořit (při tání led do vody), březen od bříz a březosti, duben od dub (raší duby), květen od slova kvést (původně to byl máj), červen – červenost (zrání ovoce), červenec stejně jako červen, srpen (sirpsti = zráti, zraje obilí nebo od srp), září (zářuj=říje a zářit), říjen od jelení říje, listopad od padání listí, prosinec od 1. ze staročeského prosiněti (tzn. problesknout), (slunce probleskuje mezi mraky) a od slova prase (čas zabíjaček).

 

Komentáře (0)
David

Na svět přicházíme plni zvídavosti, radosti a lásky... a pak nás to nějak semele.

30.06.2014 - 22:34

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám