Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Digitální detox s pomocí jógy

digitalni_detox

Také vám někdy přijde, že té techniky, internetu, sociálních sítí, zmeškaných hovorů a nepřečtených smsek je na vás přehršle? Že byste rádi, i když se to možná těžko přiznává a ještě hůře činí, unikli pryč z víru všech digitálních vymožeností a prožili alespoň pár hodin v klidu, bez svítící obrazovky monitoru, pípajícího telefonu nebo puštěných televizních zpráv? Nebo naopak myslíte, že zbytečně přeháním?

Na „spojení“ je přece třeba být neustále! Dneska se bez toho neobejdeme! Tyhle argumenty znám moc dobře, ale realita (ten skutečný život) nemá s internetem a elektronickými přístroji vůbec nic společného. Ale když se podíváte kolem sebe, tak si povšimnete, že se většina lidí bez digitálního světa prostě neobejde.

Přepněte na stav offline

Co takhle odložit telefon a nechat ho odpoledne doma? Bavit se s ostatními bez ustavičného kontrolování došlých zpráv? K večeři si nepustit televizní zprávy? Nezajít do kina na nový film? Nepustit si cestou do práce oblíbenou hudbu? Nezapnout si časomíru, která vás po deseti minutách upozorní, že těstoviny jsou konečně hotové?

Mnozí asi rovnou řeknou NE, zaťukají si na hlavu a zeptají se, co vás to popadlo. Proč by to měli dělat a ztěžovat si život? Jsem si jistá, že takovýhle přístup bohužel nebude výjimkou, ale spíše obvyklou „normální“ reakcí. Ano, možná něco trochu více přikrášluji, ale ať se nám to líbí, nebo ne, situace je dnes taková, že moderní svět, ve kterém jsme lapeni, je těžce závislý na digitálním světě internetu, mobilních zařízení a počítačů.

A i když vy právě teď neděláte nic jiného, než trávíte svůj volný čas čtením mých slov na zářící obrazovce nějakého „chytrého“ zařízení, tak tento článek píšu z toho důvodu, abych vás povzbudila k tomu, abyste se na chvíli zkusili odprostit od toho nepostradatelného a velmi důležitého online světa. Zkuste žít chvíli bez něj. Digitální vymoženosti se bez nás hravě obejdou, tak proč bychom to nemohli bez nich zvládnout i my?

Dejte si digitální detox!

Co tím myslím? Je to prosté – na den (a samozřejmě i více, pokud chcete a vaše práce a povinnosti vám to dovolí) vypněte svůj mobilní telefon a společně s notebookem, sluchátky a mp3 přehrávačem ho odložte a zahrabte někam hluboko do skříně. Televizi, rádio, domácí kino a další podobné přístroje, které vás obklopují, celý den nezapínejte a úplně na ně zapomeňte. To je základní a jediné pravidlo – prožijte jeden den bez veškerého kontaktu s umělým, digitálním světem. A co dělat? Žít. Žijte tak, jak je to přirozené, dělejte, co vás jen napadne. S náloží volného času se vám otevírá nespočet možností.

Náhle totiž zjistíte, že když už nemusíte neustále kontrolovat maily, sledovat film v televizi, hledat novinky na internetu, koukat na nově přidaná videa na YouTube, pročítat zprávy na facebooku a čekat, až vám někdo odpoví, tak najednou máte spoustu volného času, který je třeba vyplnit něčím jiným, než pasivním zíráním do svítících obrazovek a prohlížením sociálních médií. Tenhle volný čas vás přiměje více se zaměřit na okolí, na sebe a všímat si drobných detailů a změn, které byste „normálně“ možná ani nepostřehli.

Přivítejte nový den

Začněme popořadě, a to ránem a často neoblíbeným vstáváním. Je to smutné, ale první, co uděláme, když se probudíme, není bohužel protažení, ale hledání telefonu s polootevřenýma očima. S otravnou melodií budíku nás do nového dne vítá rozzářená obrazovka a my už projíždíme sociální sítě a čteme, co se ve světě za těch osm hodin přihodilo. Stává se to pomalu už pravidlem dnešní doby, a to nejen mezi mladými lidmi.

Já osobně tohle ranní „napojení se na síť“ nemůžu ani vidět a věřím, že tím prvním, na co by se měly ráno upřít naše oči, rozhodně není digitální obrazovka, do které mžouráme a ještě se u toho hrbíme. Věřím, že mnohem prospěšnější – jak pro mysl, tak i pro tělo – je pomalejší vstávání, žádný spěch, hluboké dýchání, uvědomělé pohyby, řádné protažení a třeba i trocha jemné jógy.

Ráno + jóga = ideální kombinace

Když si já sama ráno najdu jen pár minutek, které věnuji vědomému rannímu cvičení, meditaci a několika pozdravům slunci, cítím se nesrovnatelně lépe a ovlivní to celý můj den. Jsem čerstvá a svěží, mám čistou mysl, překypuji energií a těším se, co nového mi nadcházející den přinese. Kromě pozdravů slunci, jež mě neuvěřitelně nakopnou, dodají sílu na celý den a protáhnou každý sval v mém těle, mezi mé oblíbené, nijak komplikované a maximálně příjemné pozice patří také pozice dítěte, hory, jednoduché kroužení hlavou, mírné záklony, předklony a důkladné protažení celé páteře v pozici kočky.

Jídlo bez rušivých elementů

Můžeme ale pokročit dál – a to k oblíbené snídani. Při prvním jídle našeho dne si většina to ranní probouzení a ticho vyplňuje něčím zábavnějším. Zapnutá televize s pořadem „Dobré ráno“ nebo rádio s energickými písněmi tudíž není žádnou výjimkou v mnoha domácnostech. Vnímejte, jaké to je, když vás kromě brebentění ostatních, co právě také jedí, nic nevyrušuje. Soustřeďte se na jídlo, každé sousto si vychutnejte, zkoumejte jednotlivé chutě, vůně a nikam nespěchejte. Uvidíte, že takhle vlastně pořádně ochutnáte jídlo, které jste sice možná už měli nesčetněkrát, ale bude vám připadat jiné – možná jako kdybyste ho OPRAVDU jedli poprvé.

A co dělat dál?

Vypadněte ven, odhoďte všechny starosti za hlavu a aspoň na jeden den zapomeňte na všechny problémy, které vás tíží. Dostaňte se ze spár technologií, ve kterých, ať už si to uvědomujeme, nebo ne, jsme všichni lapeni. Když se k tomu odhodláte, tak zjistíte, že najednou máte spoustu času a nevíte, jak s ním naložit. Televize vypnutá, do kina nemůžete, ani hudbu nepustíte a internet už vůbec ne. Existuje ale nekonečná řada různých činností, ke kterým toho mnoho nepotřebujete.

Jděte do přírody, bavte se s kamarády, uspořádejte společnou večeři, udělejte si piknik v parku nebo u vás na zahradě, pokud vám to počasí dopřeje. Protáhněte vašeho čtyřnohého kamaráda, pořádně se s ním pomazlete a dejte mu najevo, že ho máte rádi.

Zalezte s knížkou do kouta a v klidu si čtěte. Udělejte něco dobrého k snědku, upečte pro rodinu třeba veganský bezlepkový koláč podle nového receptu, který jste dlouho chtěli vyzkoušet. Zahrajte si společenskou hru, naplánujte výlet do blízkého okolí, ukliďte v celém domě od sklepa až po půdu. Třeba budete mít chuť na to, abyste si zapsali některé události a vaše pocity v průběhu onoho dne do notesu, takže na ně nikdy v životě nezapomenete a vždy se k nim budete moci vrátit.

Hýbejte se

Pokud budete mít nadbytek energie, tak jděte klidně běhat nebo posilovat. Dělejte, co se vám zachce a o co si vaše tělo řekne. Jógujte, tancujte, protahujte se a relaxujte! Meditujte, lehněte si a úplně vypněte. Malujte, tvořte, hrajte, zpívejte, bavte se. Přetřiďte si šatník, uvařte si uklidňující bylinný čaj nebo si namíchejte ledovou vodu s citronem a osvěžující mátou. Takovýchto „obyčejných“ činností je nespočet, ale přijde mi, že se na ně často poslední dobou zapomíná, odsouvají se na stranu a vlastně na ně vůbec není čas. A kvůli čemu? To asi každý už tuší.

Zpět k prostému bytí

Digitálním detoxem se navrátíte k prostému bytí a klasickému žití, na které se tolik zapomíná. Pro někoho může být pár hodin bez online připojení trestem, bude se cítit jako někde v pravěku a nutkání sáhnout po mobilu nebo zmáčknout tlačítko na laptopu bude silnější než jeho vůle. Pro jiné tento den-off ale může znamenat vysvobození a vítaný odpočinek, na který už dlouho čekal. Ať už patříte kamkoliv a nyní si možná nedokážete představit, že byste to vydrželi, či si naopak myslíte, že na tom nic není, zkuste to.

Přemluvte sami sebe

Vynahraďte si jeden den a uvidíte, co s vámi udělá. Pro mě se stal pravidelnou součástí mého týdne a vždy se na něj nemůžu dočkat. Miluju to souznění s přírodou, volno a svobodu, která se odpojením od veškeré elektroniky mnohonásobně zintenzivní. Vím, že odhodlat se k tomu není vůbec jednoduché, ale věřte mi, že sami budete překvapeni, jak moc dobře se v onen den budete cítit.

 

Komentáře (0)
Vendula Jindrová

Jsem studentka, velká milovnice jógy, zdravého životního stylu, hudby, čtení a pohody. Jóga se stala před pár lety nedílnou součástí mého života a od té doby není den, kdy bych si ji nezacvičila.

24.04.2017 - 18:06

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám