Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Lekce dětské jógy

joga_deti

Nedávno jsem poprvé vedla lekci dětské yogy. Ačkoliv jsem neměla žádnou předchozí zkušenost, těšila jsem se. S dětmi je vedená lekce yogy naprosto odlišná než s dospělými.

Děti mají svůj vývoj, své potřeby, své myšlenky. Není tam žádný prostor na myšlenky tipu „tuhle ásanu musím udělat dokonale, protože přináší tenhle a tamten užitek pro mé tělo“.

Děti nad yogou nepřemýšlí jako my. Nesoupeří mezi sebou, nesnaží se o dokonalé provedení. Jejich tělíčka by jim to ani neumožnila. Než jsem na lekci vyrazila, přemýšlela jsem, jakou formou by bylo dobré děti vést. Bylo mi jasné, že jinak než příběhem/pohádkou/povídkou děti nezaujmu.

Mělo jít o skupinku dětí mezi 2 – 10 lety. Měla jsem obavy, že tohle nepůjde skloubit a že mladší či naopak starší děti neudrží pozornost. Přípravě jsem doma věnovala asi hodinku, snažila jsem se uklidnit.

Dokončila jsem svou praxi yogy a začala přemýšlet, jak tedy uchopit příležitost, která se mi naskytla. Zformovala jsem si příběh, ve kterém sehrála nejdůležitější roli zvířátka. Vzhledem k blížícím se Velikonocům hrál hlavní roli zajíc – Sasangasana.

Při svých závěrečných meditačních ásanách jsem pocítila místo strachu a obav radost. Začala jsem se na děti těšit a také jsem se těšila na své reakce a pocity, které ve mně zůstanou. Musím říct, že tahle zkušenost byla tak spontánní a krásná, že jsem okamžitě pocítila nutkání pokračovat.

Dětská yoga je nádherná v tom, že je tolik hravá. Děti absolutně neřeší, jestli dotáhnou ruku až tam či tam, neřeší, že soused je krapet lepší či horší. Děti jen poslouchají slova a napodobují pohyby. Na rozdíl od dospělých se do yogy dokážou vcítit tak odlišným způsobem, že bychom se měli my dospělí učit od nich.

Zkusme někdy zajít se svými dětmi na lekci yogy. Když zasejeme semínko již v dětství, v dospívání k této formě „pohybu a odpočinku“ děti budou tíhnout také. Děti, které vidí své rodiče při praxi yogy, budou vědět, že jejich máma nebo táta se cítí po lekci dobře. Že jejich rodiče jsou najednou klidnější, šťastnější.

Samy začnou vyžadovat postupné dávkování ásan a postupné propracovávání se k co nejlepšímu provedení. Pojďme našim dětem ukázat tuhle cestu, otevřeme jim dveře. Je už pak jen na nich, zda budou pokračovat či ne.

 

Komentáře (0)
Veronika Fojtíková

"S yogou je možné všechno..." Ano, i já se přesvědčila. Doslova na vlastní kůži jsem poznala účinky každé jednotlivé ásany, každého nádechu i výdechu.
Yoga mi změnila život natolik, že jsem se rozhodla začít dostávat ji do povědomí ostatních lidí už ne jen jako žák - laik, ale také jako učitel - lektor. Mě yoga změnila a dnes vím, že pokud člověk CHCE, může VŠECHNO...

24.04.2017 - 17:52

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám