Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Co je raw food aneb syrová strava

Raw_food1

Chcete mít pocit lehkosti, čistší pleť, jasnější mysl? Pak vyzkoušejte syrovou stravu, tedy tepelně nezpracované potraviny. Tento styl stravování postupně nabírá na popularitě a je k tomu řada dobrých důvodů, které si na následujících řádcích představíme.

Syrová strava není jen ovoce a zelenina

Při slově “syrová” se člověku většinou vybaví zelenina a ovoce. Syrová strava ale není limitovaná pouze tím, co lze vypěstovat na zahrádce. Častým prvkem této stravy jsou ořechy a semínka, stejně jako některé druhy obilí, fazolí a luštěnin (většinou naklíčených), oleje (za studena lisované), fermentovaná jídla, spousta koření, ochucovadel a nerafinovaných sladidel. Mezi zastánci raw food najdete i ty, kteří si občas dají kousek syrového masa či ryby (sashimi, carpaccio, prosciutto a občas i tatarák – pochopitelně bez topinky), syrové vejce a mléčné výrobky, které nebyly pasterované a homogenizované (mléko, jogurt, sýr). Konzumace těchto zvířecích produktů by měla pocházet z bio chovů, kde se zvířata volně pasou a nejsou krmena žádnými hormony či antibiotiky. Záleží na uvážení každého, jestli syrovou stravu pojme zcela rostlinně anebo i živočišně. Neexistuje jedno pravidlo pro všechny; každý si musí najít svou cestu a vyzkoušet si, co na jeho tělu nejlépe prospívá.
Časté alergeny, jako jsou například lepek, sója či laktóza, anebo pro dlouhodobé zdraví rovnou nevhodné potraviny, jako je například bílý cukr, nemají v syrové stravě své místo.

Je nutné jíst pouze syrovou stravu, aby člověk mohl sklízet benefity tohoto způsobu stravování?

Zatím jsme si představili určité skupiny potravin, které se v této stravě standardně konzumují. Pojďme se teď podívat na to, jak se připravují. Není nutné jíst zeleninu, ovoce či oříšky přesně tak, jak si je utrhneme ze stromu, keříku anebo ze země. Syrová strava pracuje především s vydatným množstvím minerálů, vitamínů a především enzymů, které se přirozeně nachází v čerstvých potravinách. Enzymy jsou proteiny (bílkoviny), které ovlivňují veškeré fungování našeho těla.

Vzpomínáte na denaturaci bílkovin, o které jste se učili v chemii? Enzymy citlivě reagují na vysokou teplotu (stejně jako bílek, když se smaží vejce), která je následně nepříznivě ovlivňuje. Enzymy se dělí na metabolické a trávicí a enzymy, které se nachází v jídle. A právě ty, které konzumujeme, když jíme čerstvé, chemicky nezprocesované potraviny, společně s enzymy trávicími, se podílí na našem celkovém stavu, na tom jak se dneska cítíme, a hrají roli i v různých chronických onemocnění (např. rakovina, diabetes, osteoporoza). Nejvyšší teplotu, kterou tedy v syrové stravě najdeme, je pouhých 45 stupňů Celsia. To je hranice, přes kterou se už většina enzymů nepřenese.

Z toho vyplývá, že je klasické vaření pochopitelně nepřípustné. Většina syrových strávníků (raw foodies) nepije ani horký čaj či kávu. I přes počáteční dojem poměrně velké limitace postupem času dojdeme k tomu, že k přípravě výživného a výborného jídla vaření, pečení, smažení nebo grilování vůbec nepotřebujeme. Vystačíme si s dehydrátorem (sušičkou), ve kterém lze připravovat sušenky či krekry, sušenou zeleninu a ovoce. Kromě dehydrátoru se v raw food velice často používá především mixér na zálivky, kaše a různé nápoje, spiralizér na zeleninové nudle, a samozřejmě ostré nože (ideálně keramické), protože krájení je v syrové stravě poměrně dost.
Obecně lze předpokládat, že pro nového raw foodie se čas strávený v kuchyni dramaticky navýší.

Stojí to za to?

Někomu to může připadat jako ztráta času, když se může rychle a pohodlně najíst v restauraci. To je na každém z nás. Stojí vám ale vaše tělo a váš život za nějaké to úsilí a práci, abyste žili zdravěji, spokojeně a šťastně? A navíc, už i u nás existují restaurace, kde si můžete raw food objednat!

V následujících článcích se podíváme na různé recepty – a věřte, že si s nimi vyhrajeme. Raw food rozhodně není jen o salátech. Aby byl náš pohled kompletní, pozastavíme se i nad negativními stránkami syrové stravy. Do té doby ale pamatujte, že váš pocit ve vlastním těle je to nejdůležitější a pakliže vás zaujmě něco nového, tak proč to nevyzkoušet?

Komentáře (0)
Zuzana Martáková

Praktikuje jógu již pár let a vyzkoušela spoustu druhů, nejčastěji se ale drží power jógy, která vždy krásně uvolní a zklidní. Hot jóga i aero jsou ale v těsném závěsu. Otevřená mysl, otevřené tělo, otevřené srdce :)

08.08.2014 - 07:45

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám