Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Podzimní strava z pohledu ájurvédy

_mg_1394

Jíte rádi? Jste požitkář? A pouvažovali jste přitom někdy nad tím, jaké jídlo je vhodné nyní na podzim? Pozdní léto a začátek podzimu je ve znamení elementu “Země”. Těžká voňavá zem nás zahřívá a s pomocí jejich plodů začínáme “uskladňovat” naše zásoby, abychom přežili zimu.

Na stůl tak přichází zelenina, která v půdě rostla dlouhou dobu. Zasadili jsme ji na jaře, ale sklízíme až půl roku poté. Na rozdíl od křehkých jarních salátů, letních rajčat a okurek, už nemá v sobě hodně vody. Je spíš tuhého zemitého charakteru a hlavně – má v sobě hodně slunce. Vždyť na ni svítilo přes celé léto několik  měsíců.

Syté hřejivé barvy červené řepy, dýně, mrkve a brukvovité zeleniny nám dodávají do těla nejen minerály a vitamíny, ale i světlo. Vlastně jíme koncentrovanou sluneční energii! Vždy jen zabalenou do jiného šatu…  A to je pro nás velmi důležité. Protože světlo je jeden z hlavních tvůrců lidského bytí a energie. Zatímco krásný sluneční den září cca 100 000 luxu, pochmurný zimní den dosáhne max. 4 000 luxu.

Proto i naše listopadová AJURVÉDSKÁ SNÍDANĚ bude ve znamení podzimní zeleniny – tentokráte v biokvalitě! A to díky našemu novému partnerovi! Od října nás podporuje internetový prodejce Fresh bedýnky – výjimečný dodavatel ovoce a zeleniny v té nejlepší biokvalitě – www.freshbedynky.cz .  V jejich nabídce najdete bio potraviny od českých i zahraničních zemědělců, kteří svá pole opečovávají s láskou a radostí.

Náš božský ájurvédský kuchař Gary Wright si vybral z jejich bohaté aktuální nabídky dýni hokaido a 7. 11. na Ájurvédské snídani z ní připraví tento báječný recept. Enjoy!

Garyho dýňová polévka, kterou milují i děti

400 g dýně hokaido (upražená)

200 g pastinák (upražený)

30 g semínek z dýně, slunečnice a sezamu

půl pórku

lžička – semena koriandru a hořčice

lžička – prášek kurkumy, koriandru a zázvoru

dle chuti jablečný ocet, miso omáčka a citrónová šťáva

ghee, pepř, sůl, cukr jaggery

Všechna semínka naložíme na 20 minut do vody a potom rozmixujeme spolu s upraženou dýní a pastinákem. V hrnci rozehřejeme trochu ghee, přidáme semena koriandru a hořčice a počkáme, až začnou “skákat”. Přidáme nakrájený pórek a 2 lžičky cukru jaggery; usmažíme dozlatova. Postupně přidáváme jablečný ocet, pak všechna prášková koření a po chvíli rozmixovanou zeleninu se semeny. Přilijeme horkou vodu a povaříme 10 minut. Vypneme a ochutíme miso omáčkou, citronovou šťávou, solí a pepřem. Ozdobíme lístky koriandru.

Vyjímeční budou i naši speciální hosté. V pondělí 7.11. 2016 Mgr. Veronika Víchová představí nejrozšířenější evropskou relaxační techniku – autogenní tréning. 

A na posledním setkání v tomto roce, v pondělí  5. 12., bude naším hostem nejznámější český holistický lékař Dr. David Frej. Tešíme se na Vás vždy od 8.00 – 10.00h.

Více informací i fotografie z předchozích voňavých a chutných setkání najdete na webu ayurvedicbreakfast.cz

 

Komentáře (0)
Danuše Siering

Ajurvédu a Qi Gong jsem objevila před 14 lety. A od té doby jsou pevným bodem a stálým průvodcem v mém životě.
V r. 1999 jsem založila GALERII Černá labuť.
Aktivity: blog SLOWMOMENTS.cz, média NOVINY&NOVINKY.cz
Publikace: ART MARKETING, 1998, vydavatelství Start; ZASTAV SE NA CHVÍLI, 2008, vydavatelství Vašut
Osobní motto: Život není generálka, ale už premiéra.
Kontakt a info: www.dumcernalabut.cz

23.10.2016 - 16:54

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám