Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Ajurvédská snídaně

ajurvédská snídaně

Kde získávat stále novou životní energii? A jak si ji udržet? Otázky, které si v dnešní uspěchané, často chaotické době kladou mnozí z nás. Vždyť jen když „máme“ energii, jsme schopni být zítra lepší a výkonnější nebo aspoň stejně dobří jako dnes.

Každý si dobíjí ty pomyslné baterky po svém. Jeden si jde zasportovat, druhý se vykřičí na stadionu, někdo běhá za holkami (či kluky), další jde rybařit či nakupovat, mnozí nedají dopustit na „trávu“. Existuje však i řada jiných, či aspoň doplňkových cest. Bezesporu základním nosičem lidské energie je strava – to velké, zřejmě nikdy nekončící téma.

Paradoxem je, že když se najíme až moc, energie máme méně. Organismus totiž musí vynaložit navíc sílu na zpracování velkého množství jídla, proto se cítíme unavení. A naopak, když držíme půst, tak dojde k rychlému doplnění našeho energetického pramene, protože výkon zažívání téměř odpadá. Tzn. metabolismus se nejdříve zpomalí, aby potom v nové síle zase naskočil. Něco jako restart počítače.

Správný přísun bioenergie je náš životadárce. Dojde-li k jeho narušení či dokonce přerušení, přichází nerovnováha a s ní nemoci. Jak tedy uzpůsobit naši stravu tak, aby pro nás byla ne jen udržovatelem, a už vůbec ne přítěží, ale životabudičem? Podívejme se, jak k tomuto tématu přistupuje ajurvéda, stará indická nauka o životě, jejíž logické, po tisíciletí ověřené a hlavně nedogmatické zásady dnes oslovují stále více lidí. Rozhodující pro zdravou výživu je individuální snášenlivost stravy a jednotlivých potravin podle typu člověka. Co jednomu činí dobře, může být pro druhého jedem. To vede ke zvýšené pozornosti vůči našemu vlastnímu tělu, potažmo pak i k přírodě.

Rozhodující faktory v příjmu stravy jsou tyto:

– co jíme, kdy a jak jíme a kolik,

– způsob přípravy,

– kombinace potravin.

I v ajurvédě začíná strava snídaní, která má dodat energii pro nový den. Vypít ráno sklenici teplé vody, ať už s citronem či bez něj, přirovnejme k „mytí zubů“ zevnitř. Nemusí být, ale může… Člověk pak snídani lépe tráví. Voda totiž probudí peristaltiku, takže když začínáme snídat, už jsou střeva připravená na svou denní službu. Podle ajurvédy nás má snídaně příjemně zasytit, ale zároveň nadměrně nezatížit naše zažívání, ať má rozum a tělo dostatek energie myslet a pracovat.

ajurvédská snídaně

Proto doporučuji snídat pokud možno:

– stravu vařenou či lehce tepelně upravenou,

– syrové ovoce nejíst/nepít současně s jídlem, nýbrž min. s odstupem půl hodiny (týká se i čerstvě

presované šťávy!),

– také surové mléko pít samostatně a hlavně nekombinovat se syrovým ovocem.

Co znamenají tyto návrhy pro snídani v praxi?

  1. Dle chuti a snášenlivosti jsou vhodné všechny druhy ovesných a rýžových vloček a kaší – ale vždy krátce povařených. Kombinace s ovocným kompotem, ořechy a kořením je ideální. Vařenou nebo teplou snídani doporučujeme hlavně proto, že je lehčí pro trávení. Když jíme syrovou potravinu, má prostorovou teplotu, tedy okolo 20 stupňů a z ledničky ještě méně. Než ji tělo „ohřeje“ na 37 stupňů, už musí spotřebovat jistou energii.
  2. Indický chléb chapati (čapátí) s medem výborně chutná, a navíc na jedničku splňuje ajurvédská doporučení. Z mouky smíchané s vodou se vytvoří malé placky, které se upečou na plotně. A kvalitní med, bohatý na enzymy, je ideální pro dobré trávení.
  3. Chléb může být samozřejmě i náš, ale vhodnější je vždy toastový. Je lehčí pro trávení. V kombinaci s ajurvédskou pomazánkou z vařené či pečené zeleniny s vhodným kořením představuje vždy lepší wake-up než tři kávy za sebou.
  4. Syrové ovoce je vítané, ale jako samostatný chod. Trávíme jej rychle, asi jednu hodinu. V kombinaci s nevhodnými potravinami však tento proces můžeme natolik zpomalit, že nám může způsobit potíže (např. s mlékem).
  5. Teplé mléko s medem a kořením (šafrán, muškát, kardamon) platí v ajurvédě za omlazující a povzbuzující lék.
  6. Ajurvédské koření prokazatelně podporuje trávení. V kombinaci s bylinkami dodává stravě chuť, barvu a energii a ve správné kombinaci pomáhá udržet či opět získat rovnováhu.

ajurvédská snídaně

A jak to vypadá s nápoji?

O vodě jsem již mluvila. Ale ne každý ji musí… Jak říká můj manžel, voda je pro kytky. Nejčastějšími nápoji v ajurvédě jsou bylinkové čaje, typickým nápojem je potom chai (správně, ze sanskrtu vzniklo naše slovo čaj). Tento vskutku lahodný nápoj z černého čaje, mléka, medu a koření masala je nedílnou součástí každé indické i ajurvédské stravy. Účinné terapeutikum je také zázvorový čaj, který podporuje individuální čisticí proces.

K tomu všemu patří doporučení jíst jakékoliv jídlo vždy v klidu, v pěkném prostředí a hlavně vědomě. Zní to všechno jednoduše a logicky. Tak proč není ajurvédských restaurací na světě víc? Chybí ten základní aspekt. Ajurvéda říká, že jídlo má být vařené s láskou. Jenom takové jídlo nám dodá tu správnou energii a opravdu nás nasytí. Ale to nám kuchař v cizí restauraci neudělá. Proto chutná tak dobře každé jídlo od maminky, manželky, babičky či našich blízkých, kteří nás mají opravdu rádi a vaří pro nás s radostí.

Nejlepší kuchařský recept:

100 g lásky, špetka vášně, 1 lžíce času, 50 g chuťových pohárků, 6 lžiček smyslů, trochu múzy… a vařit s radostí.

 


Více o autorce a myšlence Ajurvédských snídaní

Rozhodli jsme se lidem přiblížit ajurvédu skrz dobré, excelentní jídlo, které může ukázat, že zdravé stravování je pestré, neuvěřitelně chutné a především nezatěžující (což jsou skoro všechna ostatní jídla). Po ajurvédské snídani cítíte zasycení ale ne přejedení a únavu. Ba naopak se cítite úplně nabití energií, jako po dobrém tréninku.

Art & Event Galery Černá Labuť na Facebooku.

Obohaťte váš životní styl podle ajurvédy masáží z nabídky Ayurveda Beauty a nebo tímto výjimečným žážitkem potěště vaše blízké.

 

Komentáře (0)
Danuše Siering

Ajurvédu a Qi Gong jsem objevila před 14 lety. A od té doby jsou pevným bodem a stálým průvodcem v mém životě.
V r. 1999 jsem založila GALERII Černá labuť.
Aktivity: blog SLOWMOMENTS.cz, média NOVINY&NOVINKY.cz
Publikace: ART MARKETING, 1998, vydavatelství Start; ZASTAV SE NA CHVÍLI, 2008, vydavatelství Vašut
Osobní motto: Život není generálka, ale už premiéra.
Kontakt a info: www.dumcernalabut.cz

08.03.2016 - 16:50

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám