Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Chcete být opravdu šťastní?

Možná si říkáte, že už přece šťastní jste. Máte dobrou práci, spokojený vztah, dopřáváte si příjemné zážitky, ať už v dobré restauraci nebo na dovolené u moře. A co když je ve vašem životě víc utrpení, než jste si doposud mysleli nebo byli ochotni připustit?

Utrpení je asi pojem, který v nás vyvolává nepříjemný pocit velkého neštěstí, ať už z důvodu nemoci, úrazu či nějaké velké materiální ztráty, nebo utrpení při velké přírodní katastrofě či válečném konfliktu. I prakticky v každém náboženství se mluví o utrpení. V křesťanství přišlo utrpení na svět jako důsledek prvotního hříchu a zrovna tak v Buddhismu se věnuje utrpení velká pozornost.

Jak je to tedy s utrpením v našem každodenním životě z pohledu jógy? Jde opravdu jen o velká neštěstí? A musíme skutečně trpět, abychom byli šťastní?

V životě má každý z nás nějaký cíl, a protože jsme jedineční, jsou i naše cíle různé. Někdo touží po skvělé kariéře, jiný po velké rodině, někdo po sportovních triumfech a další po finančně zabezpečeném životě. Ale i přes všechnu naši individuálnost a rozmanitost, máme všichni jako lidské bytosti v životě jedno společné. Ať už nahlas, potichu, vědomě či podvědomě, všichni toužíme být v životě šťastní.

K naplnění našeho štěstí, o kterém máme opět všichni velmi individuální představu, přistupujeme různě. Velmi často se naše pocity štěstí vážou k novým věcem nebo novým zážitkům. Většina žen určitě někdy zažila pocit štěstí z nové kabelky nebo krásných bot na podpatku, radost nám dělají nové šaty, vysněná dovolená nebo nový účes. Mužům zase zaplesá srdce s novým výkonným autem, novými hodinkami, po zdolání jakkoliv vysoké hory či kopce, zaběhnutí maratonu nebo dobytí srdce krásné ženy. Často se náš šťastný pocit pojí s našimi smysly, voňavá večeře, chuť dobrého červeného vína, barvami hýřící západ slunce, dotek hedvábí nebo příjemná hudba.

Pokud se ale trochu zamyslíme nad právě uvedeným výčtem, zjistíme, že všechny pocity našeho štěstí se váží k něčemu konkrétnímu (věci či situaci) a mají krátkodobý charakter. Nové šaty nás těší týden, než nám zevšední, nové auto náš možná těší o něco déle a o pocitu z bungee jumpingu už možná druhý den ani nevíme. A proto se snažíme náš život zaplnit dalšími pocity štěstí, dalšími novými věcmi a zážitky. Větší televizí, větším domem a ještě luxusnější dovolenou. Pocit štěstí v našem životě není něčím trvale přítomným.

Tak trochu nevědomě roztáčíme kolo štěstí a zklamání, necháváme naše emoce ovládat náš život. Když nás nové boty budou po první chůzi na metro tlačit, budeme spíše frustrovaní než šťastní, a pokud nám bude na dovolené pršet, pocit očekávaného štěstí se vůbec nedostaví a my budeme reagovat naštvaně a nejspíš i se vztekem.

Z pohledu jógy jsou pak všechny tyto stavy a situace příčinou našeho každodenního utrpení, které si sami stále dokola způsobujeme. Jak tedy můžeme dosáhnout onoho trvalého štěstí a zbavit se utrpení?

Nepříjemná pravda, kterou mnoho lidí nechce slyšet, je, že musíme změnit náš přístup k životu jako takovému. Pokud budeme i nadále lpět na našich příjemných a libých pocitech z nákupu věcí nebo prožívání stále divočejších zážitků, nemáme šanci trvalého štěstí dosáhnout. Je potřeba si uvědomit tyto pomíjivé věci a situace v našem životě a přestat s nimi spojovat náš pocit štěstí, je potřeba se naučit rozlišovat, co je opravdu důležité a trvalé.

Musíme přestat hledat štěstí v našem vnějším smyslovém a materiálně pomíjivém světě, a zkusit se zaměřit na náš vlastní vnitřní svět. A to určitě není jednoduchá a už vůbec ne rychlá cesta. Pokud se chcete na tuto cestu vydat, je jóga určitě tou správnou volbou. Fyzické cvičení ásan vám pomůže zlepšit fyzický stav vašeho těla a naučí vás disciplíně, koncentraci, respektu a pokoře.

Jógová etická pravidla jama a nijama vám pomohou rozlišit, co je dobré, čeho se vyvarovat a jak se stát lepším člověkem, nejen v jednání a chování vůči svému okolí, ale taky ve vztahu k sobě. A díky pravidelné meditaci dosáhnete vnitřního klidu, soucitnosti a pochopení, nepodmíněné a všeobjímající lásky a skutečně trvalého pocitu štěstí, který vám nikdo nemůže vzít.

Komentáře (0)

Irma Březina

Když jsem začala s jógou jako fyzickým cvičením před jedenácti lety, nenapadlo mě, nakolik jóga změní můj život. Po pár letech jsem se začala zajímat i o celou jógovou filozofii a otevřely se mi dveře k jinému způsobu vidění a zcela novému prožívání.
Jóga se stala součástí každého dne a díky ní se cítím klidnější, vyrovnanější a chápavější. Slova jako soucit a láska pro mě dostala nový význam a rozměr. Po absolvování učitelského kurzu již několik let vyučuji lekce hathajógy, power jógy a jin jógy, nově i ve vlastním malém studiu Eka Yoga Space.
Kromě jógy se věnuji fotografování, cestování a běhání.

19.04.2017 - 20:20

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám