Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Zajímavé čtení: Bikram Čoudhuri, Bikram jóga – Jóga pro zdraví

Bikram_Choudhury

Moje matka tvrdí, že knihy, na které narazíte, k vám nepřijdou náhodně a vy si je přečtete až v čase, kdy si k vám najdou cestu. Tedy v tom správném čase. Přesně na tohle jsem si vzpomněla, když jsem dočetla tuto knihu. Je až s podivem, že si mě našla právě v tu chvíli, kdy jsem ji potřebovala a ocenila. Bylo to v okamžiku, kdy už jsem za sebou měla několik desítek lekcí bikram jógy a praktikovala ji už jen doma (samozřejmě, ta práva bikram se bez řádného protopení místnosti neobejde, ale i pouhé cvičení je pro mě velmi přínosné). A zkrátka mi velmi pomohlo, že jsem si osvěžila techniky ásán a prohloubila znalosti o tom, který cvik a jak působí na vnitřní orgány a co se při nich děje v našem těle i mysli. Aby ne, napsal ji totiž sám zakladatel bikram jógy, po němž se také jmenuje.

Kniha ovšem nepojednává jen o tomto druhu cvičení. Troufám si ji nazvat jakousi biblí a prvotním návodem pro cvičení bikram jógy. Součástí je i vyvrácení zažitých mýtů o józe a přesné vysvětlení principů a složek jógy obecně. Autor zároveň v knize představuje svoji biografii a to velmi humorným způsobem, takže se nemusíte bát suchého popisu ásán. Pozitivní účinky praktikování jsou uvedeny i na několika příkladech z autorovy celoživotní praxe. Kromě humoru lze ale u autora nalézt značnou dávku autority, což je v případě vedení lekcí jógy u každého guru nezbytné.

Cvičení bikram jógy má ty nejlepší účinky pouze v případě, že jednotlivé ásány provádíme správně, na což Bikram klade obrovský důraz. Sám prošel a stále prochází celoživotním poznáním a i při svých lekcích vystupuje dle knihy jako přísný guru, protože jedině tak dojdou jeho žáci k poznání, protože disciplína je potřeba hlavně pro naši roztěkanou mysl, kterou má jóga očistit od neustále se vnucujících myšlenek. Schválně, kolikrát vám při snaze meditovat a na nic nemyslet vlítla do hlavy myšlenka a tím narušila soustředění a rovnováhu v poloze? Neščetněkrát, alespoň na začátku. A právě přísností k sobě samým můžeme dosáhnout pokroku i v této zdánlivě malicherné záležitosti.

Kniha je také unikátní v tom, že ačkoli Bikram pochází z Indie, nešíří jógu a její učení způsobem, který se dá aplikovat pouze v Indii a okolních zemích. Jako své životní poslání totiž bere dostat jógu srozumitelným způsobem mezi co nejvíce lidí tak, aby ji pochopila i západní společnost, protože má odlišné kulturní návyky a mentalitu značně se lišící od té východní. Bikram jóga ve své nejčistší podobě těžko provozovatelná pro západního člověka, proto se Bikram rozhodl ji přetvořit dle západních měřítek, ale zároveň zachovat její jedinečné účinky.

Vytvořil sestavu 26 pozic, které se vzájemně doplňují, působí na každý orgán a tím dochází k regeneraci každé buňky v těle. Jóga působí zároveň jako prevence proti nejrůznějším chorobám, zvyšuje imunitu organismu a zároveň dokáže nemoci léčit. Dále dodává na kvalitě spánku a v neposlední řadě zlepšuje náladu, což je účinek okamžitý :-).

V posledních kapitolách kniha až neuvěřitelně graduje, sama jsem se našla v doporučeních , která Bikram uvádí k dosažení spokojeného a zdravého života. Jak ovládat mysl nám pomůže hlavně v každodenním životě při běžných situacích. Jedině s klidnou myslí, vyrovnáním a správným počínáním vyjdeme z konfliktů a nepříjemných situací jako vítězové.

Přečíst knihu dříve, tak jí plně nerozumím. Dnes už ale mám určitou jógovou zkušenost, takže mi posloužila především k markantnímu prohloubení znalostí. Tímto ale netvrdím, že pokud jógu aktivně necvičíte, máte ji odložit. Právě naopak, pokud se o bikram zajímáte, je to ta nejlepší vzpruha a motivace v knižní podobě, jaké se vám může dostat. A jsem moc ráda, že jsem darováním této knihy alespoň nepatrně přispěla k přivedení dalšího člověka na cestu jógy a rozšířila mu tím obzory.

 

Komentáře (0)
Anna Popluhárová

Józe se věnuji od roku 2012, kdy jsem začala u power jógy a skončila u pro mě nejvíc vyhovující hot jógy, protože mám ráda horko. Rozehřáté tělo dokonale zklidní mysl a dovolí vám jít až za myslitelné hranice. Jóga pro mě znamená neustálý rozvoj, uvolnění, vyrovnání, zlepšení nálady a prevenci před duševními i tělesnými neduhy. Kromě jógy zbožňuji letadla, cestování, Rusko, tango, přírodu, léto a poznávání nových věcí.

05.02.2015 - 23:06

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám