Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Zbavte se stresu s hormonální jógou

IMGP5306

Nic člověka nepřipraví na tu ohromnou radost, kterou pocítí, když doktor oznámí: „jste těhotná“.  U řady žen tomu ale předcházejí poměrně drastické pokusy se syntetickými hormony, kdy gynekologa navštěvují častěji než členy nejbližší rodiny a každý měsíc prožijí 14 dní v jistotě, že tělo vykazuje naprosto jasné příznaky počínajícího těhotenství.  

Tělo i mysl se po nějaké době začnou s  největší pravděpodobností zdráhat proti takovému zacházení, ale co na tom záleží, že? Chceme přece otěhotnět a uděláme pro to všechno.

Připomíná Vám to něco?

Možná pak začnete pátrat mezi méně exaktními přístupy, než těmi, které nabízejí reprodukční kliniky. Alternativních cest je mnoho, více či méně seriózních (ale medvědí krev prosím nepijte).

V lepším případě pak hledání může skončit na jógamatce v jógovém studiu.

Existuje množství jógových přístupů a ať už si vyberete jakýkoliv, bude to pro vaše tělo i mysl dobré (za předpokladu, že zvolíte také dobrého učitele). Jóga totiž na rozdíl od jiných přístupů nepracuje jen s naším fyzičnem. Ovlivňuje všechny systémy v našem těle a také naši mysl. Ovlivňuje, jak k věcem přistupujeme, jak vnímáme to, co společnost nazývá nezdary.

Vždy máme minimálně dvě možnosti, buď se budeme z věcí hroutit a stěžovat si, jak je to nespravedlivé a ptát se, proč se to děje zrovna nám, případně se obviňovat ze selhání. Což prakticky znamená, že nás ovládl stres.

Také ale můžeme vše co se nám děje vnímat také jako příležitost k rozvoji. To je cesta, kterou nás učí jóga. Nakonec, vše se přeci děje z nějakého důvodu, že? A vše také přichází ve chvíli, kdy jsme připraveny. Slyšely jste to v poslední době někde?

Ale vraťme se k tomu, co je to stres a jak ovlivňuje náš život.

Stres má fyziologické účinky, které dokáží změnit rovnováhu hormonů v těle, zejména ve vztahu k plodnosti. Nedávný výzkum podporuje teorii, že psychický stres může mít vliv na vícero systémů, včetně utlumení funkce hypotalamu, který dále ovlivňuje žlázy s vnitřní sekrecí hypofýzu a nadledvinky, a také změny imunitního systému. Vlivem psychického stresu a deprese pak následně mohou nepříznivě ovlivňovat ovulaci a oplodnění.

Podle Roger Cole, fyziologa a učitele jógy, stresující emoce aktivují sympatický nervový systém, což způsobuje, že nadledvinky uvolňují adrenalin do krevního řečiště. Velmi silné emoce jako strach a hněv, které jsou vlastně ve skutečnosti jen jiné názvy pro stres, mohou způsobit, že tělo bude produkovat více kortizolu a méně pohlavních hormonů. Všechny tyto změny jsou součástí systému, který nám zůstal z pradávných dob, systému, který velí “bojuj nebo uteč”. Jde o odpověď, která připravuje tělo pro nouzové opatření, ale také narušuje jeho samo léčivou schopnost a zvyšuje pravděpodobnost neplodnosti.

Proto, chcete-li připravit pro mateřství, měli byste si s novým rokem věnovat láskyplné spojení se svým tělem. Dovolte si dělat chyby a odpusťte si nezdary.

Neberte to ale jako omluvu pro pěstování špatných návyků. Tělo se vám odmění, pokud ho budete správně vyživovat fyzicky i duchovně. Vyhraďte si čas sami na sebe, relaxujte a užívejte si přítomného okamžiku. Objevujte a dělejte si radost. Vše ostatní přijde v pravý čas.

Aktuální kurzy hormonální jógy naleznete zde.

Zasoutěžte si o víkendový seminář hormonální jógy zdarma.

 

Komentáře (0)
Táňa Jilemnická

S jógou jsem se setkala v podstatě náhodou před více než dvanácti lety. Hledala jsem tehdy cvičení, které by mně po dlouhých hodinách v kanceláři protáhlo, uvolnilo bolavá záda a zpevnilo svalstvo. Jaké bylo mé překvapení, když se mi dostalo vše výše uvedené a jako bonus ještě něco navíc. Jóga se v následujících letech více a více „vkrádala“ do mého života a já po letech zjistila, že už není jen „doplňkem“ k práci v kanceláři, ale že postupně vytlačuje všechny falešné ambice a touhy po kariéře.
Od Power jógy, se kterou jsem tehdy začínala, jsem se posunula ke klasičtější Hatha józe a vědomé a ženské Jin józe. Začala jsem se také zajímat o historii jógy a především o její duchovní přesah. Absolvovala jsem kurz pro jógové učitele a další prohlubující kurzy a semináře. A především začala jsem se učit žít v přítomnosti.
Čím dál více pociťuji onu velkou jógovou pravdu, že skutečné štěstí nesídlí mimo nás, ale jen a pouze uvnitř nás samých. V józe prostřednictvím jógových pozic, vědomého dýchání a meditace nacházím cestu sama k sobě. A při svých lekcích se snažím, abyste po dlouhých hodinách v kanceláři odcházeli nejen příjemně protažení a uvolnění, ale možná i s něčím navíc…

15.01.2016 - 15:37

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám