Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Vaření podle ájurvédySemináře a workshopy

25.04.2015So 9:00 - 15:00

Úvod


Ájurvéda se stává stále více populární vědou. Jedná se o nejstarší zachovalý ucelený systém na světě zahrnující nejen léčbu nemocí, ale také prevenci.
Předpokladem dobrého zdraví je výživa. Až 70% nemocí je možno vyléčit vhodně zvolenou stravou. Ájurvédské vaření není náročné a přitom je chutné a zdravé.
Jídlo je podle ájurvédy jedním ze základů zdravého těla. To, co jíme, ovlivňuje naše zdraví, a to fyzické i psychické. Správnou stravou můžeme předejít různým nemocem, ale i částečně ovlivnit svůj charakter a jeho projevy.
Ájurvédské vaření není pouze o tom, že si uvaříme, na co máme v danou chvíli chuť. Je to jedna velká alchymie. Každá potravina je složena z 5 elementů (země, voda, oheň, vzduch a prostor), má určitou chuť (sladká, kyselá, slaná, ostrá, hořká, svíravá), kvality a účinky (zahřívající či chladící a váta, pitta či kapha snižující nebo zvyšující). Při vaření je třeba brát všechny tyto aspekty v potaz a správně vše kombinovat, a to v závislosti na: tělesné konstituci, činnosti, kterou jedinec nedávno dělal, dělá či bude v daný den dělat, dále pak také na počasí, ročním období a současném zdravotním stavu. Správnou kombinací chutí a vlastností jednotlivých potravin můžeme udržovat organismus v rovnováze či ho můžeme do rovnováhy zpět navrátit.
Kurz seznamuje s různými kvalitami a účinky jednotlivých potravin, jejich správným kombinováním a možnými kvalitativními změnami, ke kterým může různou tepelnou úpravou docházet. Např. převařené teplé mléko působí úplně jinak než mléko nepřevařené. Kurz také odpoví na otázky kdy a co jíst a kolikrát denně jíst. Objasněn bude i proces trávení. A samozřejmě budeme vařit. Ukážeme si, jak udělat tradiční indické placky, připravit zeleninu, čočku či nějakou sladkost a povíme si o účincích různých koření, která jsou v indické kuchyni hojně užívána. Také se naučíme vyrábět domácí poctivý jogurt a přepuštěné máslo zvané ghí. Nezapomeneme zmínit, kde je možné v České republice suroviny potřebné pro přípravu indických pokrmů koupit. Samozřejmě budou zodpovězeny Vaše dotazy ohledně stravování podle ájurvédy.

Další informace

Instruktoři:
700 
Zpět na vyhledávání

Délka semináře, Cena a Datum


Délka semináře : 6 Hod (od 09.00 do 15.00 hod.)
Cena : 700 Kč. Cena surovin je zahrnuta v ceně kurzu.
Datum :  Praha – 25. Dubna 2015



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám