Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Rozhovor s JULES MITCHELL – učitelka učitelů v Praze

Letos v květnu do Prahy zavítá učitelka učitelů Jules Mitchell. Série workshopů jak pro učitele, tak pro studenty proběhne ve studiu Akasha v Praze. Těšit se můžete na podání:

  • srozumitelné spojení jógového cvičení s biomechanikou a anatomií
  • vysvětlení častých anatomických mýtů
  • skutečná úloha svalů, šlach a vazů při protahování
  • role nervového systému v učení jógy
  • praktické tipy, jak navádět do pozic sebe či své studenty pro konkrétní účely

Termín: 03.05. – 05.05.2019

Program a vše o celé akci.

Při této příležitosti přinášíme i rozhovor s Jules, který připravili organizátoři akce ze studia Akasha, Praha 7: Veronika Švecová a Lucie Königová. Převzat a publikován je v plném znění ze stránek www.akasha.cz s jejich svolením.

Jules, děkujeme, že sis našla čas na rozhovor s námi. Moc si toho vážíme, protože máme velkou úctu a obdiv k tomu, co děláš pro světovou jógovou komunitu. Ceníme si toho o to víc, že víme, jak vytížená jsi. Těšíme se, až tě poznáme osobně a máme radost, že pražští učitelé jógy a zapálení studenti budou mít šanci s tebou pracovat.

Tvé učení, které vnímáme jako velmi inteligentní a účinné propojení jógy a nejnovějšího výzkumu, už měla možnost poznat řada studentů a učitelů jógy z celého světa. Mohla bys prosím krátce popsat, z čeho v józe i výzkumu vycházíš? Co a proč tě ve tvém stylu učení motivuje a jak ses dostala tam, kde teď osobně jsi?

S jógou jsem začala v polovině 90. let. Objevila jsem ji na střední škole. S přibývajícími lety a mým rostoucím zájmem a nadšením pro jógu, nejprve jako studentky a později jako učitelky, jsem zjistila, že řada různých škol jógy vysvětluje věci protichůdně.
Okamžitě mě zaujalo studium anatomie. Na univerzitě jsem současně studovala stavařinu. Nakonec jsem sice získala bakalářský diplom za genderová studia, ale mezitím jsem absolvovala řadu přednášek a seminářů z fyziky, chemie a matematiky. O několik let později jsem se rozhodla, že si za magisterský obor vyberu kineziologii a díky tomu jsem objevila biomechaniku. Na škole mi říkali, že bych si ji měla v rámci svého studia vybrat, protože jsem měla skvělou průpravu v mechanice a profesoři byli přesvědčeni, že se mi bude líbit. A měli pravdu! Právě při studiu biomechaniky jsem zjistila, že odpovědi na spoustu otázek k tomu, co se děje v těle při cvičení jógy, mohu najít ve výsledcích výzkumu pohybu. Dnes z tohoto výzkumu vycházím a aplikuji ho při učení jógy tam, kde specificky jógový výzkum zatím chybí. K mým budoucím cílům patří strávit více času v laboratoři a věnovat se biomechanickému výzkumu jednotlivých jógových pozic.

​Proč si myslíš, že je důležité opírat praxi posturální jógy, tedy cvičení ásan, o poznatky biomechaniky?

Mně ani tak nejde o to, abych opírala praxi posturální jógy o biomechaniku, jako spíš učit, co biomechanika vůbec je a v čem nás může obohatit. Řada našich pokynů směřujících k správnému provedení pozic se odvíjí od strachu ze zranění, ale když přihlédneme k tomu, jak přizpůsobivé a odolné naše tělo je, uvědomíme si, že tyto instrukce nás nemusí chránit tak, jak si myslíme.

 

Brzy ti vyjde kniha o protahování a strečinku. To je velké a často probírané téma, a zdaleka ne jen v jógové komunitě. S jakými největšími omyly o protahování se v józe můžeme setkat?

Tak na to je hodně těžké odpovědět, protože jsou jich mraky! Ale řekněme, že většina lidí vnímá sílu a pružnost jako protichůdné dovednosti lidského těla. Jenže tak to vůbec není. Výsledkem je, že do mnoha pozic se studenti uvolňují, aby byli pružnější, což samozřejmě může fungovat, ale z jiných důvodů. Lidé si také často myslí, že nejdůležitějším důvodem pro protahování je zvýšení rozsahu pohybu, Ve své knize ukazuji, že protahování přináší spoustu jiných výhod, ale rozsah pohybu nepatří mezi ty hlavní.

V Praze budeš učit šest workshopů, každý na jiné téma. Co mohou ti, kteří se na ně hlásí, čekat a na co se mohou těšit? Padnou nějaké mýty, které se v jógové anatomii tradují? Jaké hlavní informace nebo dovednosti si z tvých seminářů podle tebe studenti a učitelé jógy mohou odnést?

Mým záměrem nikdy není bořit mýty. Ono se to při mém učení děje jaksi mimoděk.Učím to, co jsem si za ta léta nastudovala a své poznatky opírám o výzkum. Někdy svůj postoj přizpůsobím – když výzkum pokročí a já jsem nucena přizpůsobit svůj pohled. Na každém workshopu začnu stručným výkladem toho, co anatomie a biomechanika jsou a jak z nich může jóga čerpat. Pak pokračujeme konkrétním tématem toho kterého workshopu (např. ramena, kyčle, páteř, dech) a tam na jógových pozicích a technikách ukazuji, jak tělo funguje a jak se adaptuje. Budeme také hodně mluvit o prevenci zranění a o návratu k jógové praxi po zranění. Z workshopů odejdete se schopností kriticky uvažovat a s větší jistotou, že to, co budete učit své studenty, bude mít na ně dobrý vliv.

Jaké hlavní poselství se při učení, hlavně učitelům a studentům s hlubším zájmem o jógu, snažíš předávat?

Pokud bych měla hovořit o nějakém poselství, zřejmě by to bylo: neberte nic za nezpochybnitelné a nepřestávejte se ptát. Většina z toho, co se učíme, je interpretováno optikou našeho učitele. To je bezpochyby důležité, aby věci dávaly smysl. Ale musíme být schopni vidět i za interpretaci svého učitele a dívat se na věci svýma očima, protože naše interpretace může být odlišná od jeho. Myslím, že to je také v souladu s jógovou filozofií, takže když učitelům a studentům jógy představuji komplexní koncepty, mé poselství vlastně dobře zapadá do původní jógové tradice.

rozhovor přeložila Lucie Königová

otázky připravila Veronika Švecová a Lucie Königová

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

27.02.2019 - 23:54

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám