Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Viniyoga: Cvičení každému na míru od otce moderní jógy

Viniyoga

Kořeny moderní jógy sahají do Indie první poloviny 20. století, k jogínovi jménem Krishnamacharya. Vyjímečný přístup tohoto učitele ke každému žákovi, kdy celé cvičení naprosto přizpůsoboval studentovým potřebám, dal vzniknout škole jógy dnes nazývané Viniyoga.

Viniyoga je velmi zajímavá škola jógy, která vychází z tradičního modelu jógy jednoho studenta a jednoho učitele. Viniyogu proto nenajdete v rámci skupinových cvičení, je pro ni přímo definujícím prvkem zcela osobní přístup. Důležité je neplést si tuto jógu s Vinyasa jógou, která staví na předem známé a vždy stejné sekvenci pozic, a lze ji bez problémů cvičit i ve skupině.

Pokud si vybavujete náš článek o Iyengar józe, vznik Viniyogy má s Iyengarem jednu zajímavou spojitost. V mládí, když poprvé mladý Iyengar přišel do kontaktu s jógou, byl jeho učitelem Krishnamacharya, známý jogín a mistr dnes mnohými označovaný za otce moderní jógy. Krishnamacharya byl Iyengarovým švagrem, a bez jeho vedení by se Iyengar pravděpodobně jogínem nikdy nestal.

Krishnamacharya má pro moderní jógu ohromné množství zásluh. Mimo jiné byl tím, kdo zpopularizoval Hatha jógu, ze které většina moderních směrů vychází. Dnes je ale pro nás zajímavá jiná zvláštnost jeho učení.

Mistr Krishnamacharya k józe přistupoval velmi zvláštním stylem. Věřil, že každý student je zcela unikátní, a že je třeba k němu zcela individuálně přistupovat i při cvičení. Svým studentům proto vytvářel sestavy pozic zcela na míru, podle hesla, že každý student “by měl být učen podle svých schopností v dané chvíli”. To se samozřejmě netýkalo jen fyzické části jógy, ale i té spirituální. Krishnamacharya byl proto znám jako nábožensky velmi tolerantní k čemukoliv, co jeho žáci uctívali či naopak neuctívali. Jeho meditace v tomto duchu začínaly následujícími slovy:
“Myslete na Boha. Pokud nemyslíte na Boha, myslete na slunce. A pokud nemyslíte ani na slunce, myslete na své rodiče.”
Jóga tak v podání Krishnamacharyi byla rozdílná pro každého jeho studenta. A stejně tak je dnes rozdílná i pro každého studenta Viniyogy, která z přesvědčení otce moderní jógy o individuálních potřebách žáků vychází.

Viniyoga je samozřejmě nákladná, protože se učitel věnuje pouze jedinému studentovi. Musí navíc jít o velmi zkušeného a vzdělaného učitele s dostatečně dlouhou praxí, aby dokázal studentovy potřeby odhalit.

Tento typ jógy je zároveň velmi variabilní. Obsahuje pozice (ásany) i dechová cvičení (pránájámy), meditaci, ale také chvalozpěvy či mantry, pokud to studentovi přináší užitek. Vše je samozřejmě přizpůsobeno i studentovým zkušenostem a úrovni pokročilosti. Pokud chcete zažít jógu trochu jinak, a oproti skupinovým hodinám si užít také trochu pozornosti jen a jen pro sebe, Viniyogu byste rozhodně měli vyzkoušet.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

16.07.2014 - 10:45

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám