Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Relaxace je důležitá, nepodceňujme její význam!

relaxace

Relaxace během hodin jógy slouží jako příprava našeho těla a mysli na praktikování ásan a uvolnění nebo “doznění” účinků ásan po hodině. Ale nejen to! Vedená a řízená relaxace má více účelů. Pojďme se podívat, co vše nám může umění relaxovat přinést, a v čem nám může být relaxace námopocná.

Nejprve je nutné si uvědomit, že vedená relaxace během hodiny jógy je stále cvičením. A co procvičujeme? Kontrolu mysli a schopnost relaxovat, protože relaxování v tomto smyslu je třeba se učit, stejně jako jsme se museli naučit například mluvit nebo hrát na hudební nástroj.

Umění zrelaxovat své tělo i mysl pak významně ovlivňuje kvalitu života. Relaxace navozuje přesně ten vnitřní pocit spokojenosti a uvolnění, který nám nenahradí hmotné statky, ani koupě krásných bot nebo luxusního auta. V čem má ale spokojenost díky relaxaci navrch oproti radosti z luxusních bot nebo drahého auta? Relaxace je především trvalou hodnotou. Jistě – drahé boty nebo auto dokáže na určitou dobu vyplnit naši vnitřní potřebu, tedy důvod, kvůli kterému jsme se pro koupi rozhodli. Bezesporu nás to na nějakou chvíli nechá zapomenout na určitý problém nebo trápení. Bohužel ale jen na chvíli. Dříve nebo později se vrátí potřeba udělat si radost z nějakého dalšího důvodu, nějakým dalším dárkem, ať již menším či větším. A koloběh pokračuje! Oproti tomu, relaxace je schopnost, výhoda, která má trvalý charakter a je nám vždy k dispozici.

Další plus se skrývá v tom, že tato technika nás nestojí peníze. Ovšem pozor! Zdarma také není. Relaxaci je třeba si osvojit. K tomu je zapotřebí vynaložit určité úsilí, čas a trpělivost. Jakmile ji ale jednou zvládneme, pomůže nám ve velmi široké škále situací a můžeme ji kdykoliv použít, podobně jako třeba slova při rozhovoru, když potkáme na ulici známeho nebo dobrého přítele.

Pravidelnost přináší ovoce

Aby to, co se chceme naučit, mělo kýžený výsledek, je vždy lepší procvičovat to kratší dobu a pravidelně než dlouho a pouze “jednou za čas”. Ano, je to sice staré známé pravidlo, ale platí i pro učení se umění relaxovat. Vyhraďte si pro relaxaci pár minut každý den, například večer před spaním nebo ráno po probuzení, a trpělivě, ale důsledně dodržujte tuto frekvenci.

Dva v jednom

Při relaxaci těla zároveň trénujete svou mysl. Ta má tendenci stále odbíhat od jedné myšlenky ke druhé, třetí, potom k páté, aby skončila zpět u čtvrté. A nejen u té. Díky tomu, že se pozorně soustředíte na uvolnění svého těla, jeho jednotlivých částí nebo na svůj dech, zároveň přimějete svou mysl k jednobodové koncentraci – v Sanskrtu je tato technika známa pod názvem Trátaka. Díky tomu dojde nejen k uvolnění svalů nebo zklidnění dechu, ale i ke zdokonalení soustředěnosti. A jsme o krok blíže ke schopnosti ovládání mysli – jednoho z atributů jógy.

Relaxace – co nám přinese?

Jakmile se naučíme relaxovat, bude pro nás tato technika přínosná v mnoha ohledech. Naše prožívání je v tu chvíli plnější, naše smysly se stanou citlivějšími. Díky tomu intenzivněji porozumíme svému vlastnímu tělu a svým pocitům. Staneme se vnímavější ke svému fyzickému tělu, snáze rozpoznáme stav napětí jednotlivých svalů a snáze je dokážeme uvolnit. Díky relaxaci se budeme cítit odpočatější a načerpáme novou energií. Lépe tak zvládneme zátěžové situace. Relaxace nám přinese vnitřní vyrovnanost, klid a mír. Zvýší také naše sebevědomí, sebeuvědomění a sebedůvěru.

Relaxace má ale ještě další významný přínos pro naši psychiku. Posílí naši mysl a zmírní stres a trápení, které prožíváme. Smutek a trápení jsou tím intenzivnější, čím intenzivnější jsou naše pesimistické myšlenky, vedoucí naši mysl tímto směrem. Nechat se vést těmito myšlenkami ve chvíli, kdy už se člověk sám cítí oslaben a nemá sílu jim vzdorovat, může často vést k depresím. Schopností relaxace posílíme svou mysl, budeme lépe vzdorovat negativním myšlenkám a snáze se koncentrovat na pozitivní myšlenky.

Existuje nepřeberné množství metod, jak relaxovat, a každý si jistě najde tu svou oblíbenou – zdaleka přitom nemusíme hledat pouze v jogínských příručkách. V západní kultuře má relaxace také své místo a psychologie jí přikládá velký význam.

Relaxace hraje důležitou roli nejen při józe, měla by mít své místo i v řadě životních situací, čelíme-li například mnohdy nepříjemným událostem. O typech relaxace a jejich možnostech využití si povíme příště.

***********************************************************************************************
O autorce:

Karolina Racková

Karolina vnímá jógu jako komplexní cestu v životě člověka, cestu svobody, uvolněnosti a smíření. Jako cestu, která posiluje a zároveň zklidňuje tělo i mysl a rozvíjí ducha Karolina začala pravidelně cvičit jógu během studia na vysoké škole, ale jóga ji vážně oslovila až při hlubším studiu jejich filosofických a etických aspektů.

Nyní je certifikovanou cvičitelkou jógy (Česká akademie jógy) a dále se vzdělává. Měla možnost jógu praktikovat v České republice i v zahraničí (Německo, Srí lanka).

Komentáře (0)
Karolina Racková

Karolina vnímá jógu jako komplexní cestu v životě člověka, cestu svobody, uvolněnosti a smíření. Jako cestu, která posiluje a zároveň zklidňuje tělo i mysl a rozvíjí ducha Karolina začala pravidelně cvičit jógu během studia na vysoké škole, ale jóga ji vážně oslovila až při hlubším studiu jejich filosofických a etických aspektů. Nyní je certifikovanou cvičitelkou jógy (Česká akademie jógy) a dále se vzdělává. Měla možnost jógu praktikovat v České republice i v zahraničí (Německo, Srí lanka).

18.09.2014 - 11:36

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám