Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jak změnit nevhodné stravovací návyky

S příchodem nového roku si mnoho z nás jistě dalo předsevzetí, že nějak upraví své stravovací zvyklosti. Někdo se chce vyhnout určitým potravinám, někdo se stát vegetariánem, další chce přejít na raw stravu. V tomto článku vám dám pár (doufám že dobrých) rad, jak své rozhodnutí zužitkovat na 100%.

Ke změně stravování se rozhodujeme většinou po nějakém malém osobním průzkumu, kdy zjistíme, čím bychom našemu tělu mohli a hlavně chtěli přilepšit. Naším cílem je tedy zlepšení zdraví, někdy také zlepšení tělesné stránky (která se se zdravím pevně váže).

Jak už tomu bývá, ne každý měl to štěstí, aby ho rodiče odmala krmili potravinami, které nyní korespondují s jeho životním stylem, nebo které byly v nejlepší kvalitě a bez toxinů. To znamená, že pokud jsme v minulosti nepodstoupili nějaký detox, naše tělo toxiny shromažďuje dejme tomu po 20, 30, 40, nebo dokonce i 50 let. Nemůžeme po něm tedy chtít, aby po tak dlouhodobém procesu ihned po změně stravy otočilo o 360° a okamžitě hlásilo pozitivní změny. Pozitivní změny se dostavují opět postupně (tak, jako docházelo ke znečišťování). Může to trvat i několik měsíců, občas i let. Takový lepek se z trávicí soustavy dostává opravdu velmi dlouho.

Urychlit tento proces můžeme naplánovaným detoxem, který naše tělo nastartuje ke změně a pomůže nám dosáhout lepších výsledků.

Co bude potřeba?

  • velmi silná vůle
  • podpora, nebo alespoň tolerance našeho okolí
  • detoxikační “přípravky”, které jsou součástí vámi naplánovaného programu.

Já osobně jsem letošní rok zahájila detoxikační kůrou, která je mezi jogíny velmi známá. Sama jsem ji využila proto, že obnos, který jsem za ni nechala v obchodě, fungoval jako takový motivační pohon. Přesněji: “Když už jsem za to dala tolik, tak to přeci hned nevzdám.” Vy si podobnou kůru můžete namíchat doma za pomoci domácího bio medu (nejlépe tmavého, ten obsahuje víc minerálů) nebo javorového sirupu C+, citronové šťávy, kajenského pepře a vody. Recepty jsou všude k dostání, proto mi přijde zbytečné papouškovat po ostatních. Ale pro jistotu, moje poměry:

  • 2 lžíce medu (javorového sirupu)
  • špetka kajenského pepře
  • šťáva z ¾ citronu
  • 300-400 ml odstáté nebo filtrované vody.

To celé 5x denně.

Využít můžete ale i jiné programy, jako je zeleninový detox (ze zeleninové šťávy) a další. Důležité je konzumovat opravdu čistou “stravu” a správně zařadit jednotlivé složky, aby s jejich pomocí opravdu docházelo k pročištění organismu. Další možností jsou hladovky, o jejichž prospěšnosti je napsáno mnoho vědeckých publikací.

Dalším krokem je POMALÝ a POSTUPNÝ přechod ke klasickému stravování. Vše postupně a nyní nově – HURÁ – podle našich nových předsevzetí a zásad.

3 pravidla k úspěchu:

  1. Nejlépe uděláte, když o svých změnách povíte blízkým,aby nedocházelo k opakovaným dotazům nebo nepříjemným nedorozuměním při pohoštění. Není také příliš vhodné jim vaše předsevzetí nutit. Je to VAŠE rozhodnutí, oni se v nejlepším případě rozhodnou pro to samé, až jim vysvětlíte proč jste se k této změně rozhodli a jak vám to bude prospěšné. Případně až uvidí nějaké vaše výsledky. V opačném případě byste je mohli jen odradit od nějakých vašich dalších návrhů.
  2. Dále si svou kuchyni “vyčistěte” od potravin, které opravdu nechcete. Darujte je ostatním lidem, oni za to budou třeba vděční. Není dobré to vyhazovat, protože už na výrobu bylo vynaloženo mnoho energie, která by takto byla vynaložena zbytečně. A my přeci žádnou energií plýtvat nechceme.
  3. Nakonec je potřeba nebrat “zakázané” potraviny při výjimečných událostech jako odměnu nebo jako opravdu výjimečnou pochoutku. Váš mozek by si to uložil jako “za odměnu”, ne jako “nechci to jíst”, a vyžadoval by to častěji, než si myslíte. Najděte si zdravější a chuťově atraktivnější varianty.

Odměnou vám po tomto všem bude lepší nálada, posílená vůle, lepší sebedůvěra a zlepšené zdraví! 🙂

 

Komentáře (0)
Eva Ďoubalová

Jsem studentka tělesné výchovy a sportu na VŠ, jógový samouk, kondiční trenérka a sportovní masérka. Vyrůstala jsem v přírodě, takže pohyb a co nejpřirozenější životní styl a stravování miluji již od mala. Vše, čím se zabývám, dělám s láskou.
... a pokud to bude v mých silách, ráda vám s čímkoliv poradím. :)

13.01.2018 - 22:00

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám