karma brezen 2017
Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Výživa podle pěti elementů

Výživa podle pěti elementů je komplexní výživový styl vycházející z tradiční čínské medicíny (TCM) a dietetiky. Výživa je nedílnou součástí TCM a většinou i prvním terapeutickým zásahem až po kterém případně následuje předepisování bylinek anebo akupunktura.

Cílem stravování se podle pěti elementů je, podobně jako i u ostatních tradičních výživových teorií, dosažení energetické rovnováhy organismu, která je zásadní pro zdraví. Výživa se sestavuje na základě individuální konstituce, věku a ročního období.Zatímco západní medicína rozkouskovává potravinu na její jednotlivé součásti, jako jsou například vitamíny, kalorie, tuky, cukry, cholesterol, a podle těchto ji vyhodnocuje, východní učení hodnotí potraviny jako celek. A podobně je to i u těchto terapií, západní medicína si člověka dělí na jeho jednotlivé části a tyto vyšetřují jednotlivý specialisté, kteří si v případě neschopnosti vyléčit člověka

přehazují jako horkou bramboru z oddělení na oddělení až po několikaměsíčním putování po nemocnicích, spoustě zbytečných vyšetření a léků skončí s nálepkou psychických problémů, protože na tyto lze svést snad téměř vše. Tradiční východní medicíny posuzují člověka jako celek a zásadní pro zjištění diagnostiky je především pohovor a pozorování, ne super drahé lékařské přístroje, které podle posledních studií dokonce mohou více škodit než pomoci (souvislost mezi nejrůznějšími ozařováními a rakovinou).

Smyslem výživy podle pěti elementů není vaření čínských jídel, ale příprava energeticky vyrovnané a pro organismus vyživující stravy. Správně by každé jídlo mělo obsahovat zástupce všech pěti elementů, tak aby potrava vyživovala všech pět orgánových systémů. Navíc jídla takto připravená vypadají a chutnají skvěle. Při výběru jednotlivých součástí jídel se samozřejmě doporučuje i ve výživě podle pěti elementů upřednostňovat čerstvé, ideálně organické suroviny, respektovat roční období a individuální konstituci.

Potraviny se ve výživě pěti elementů hodnotí a k jednotlivým elementům přiřazují na základě jejich termických vlastností (studené, chladné, neutrální, teplé a horké potraviny), chuti (sladká, kyselá, hořká, ostrá a slaná), směru působení v organismu (směrem nahoru, dolů, dovnitř organismu a na povrch) a obsahu Qi energie.

Takto například má talíř syrové zeleniny spoustu vitamínů, ale člověku s oslabeným trávením více ublíží, než pomůže. Výživa podle pěti elementů hodnotí i jako naprosto zbytečné u nás tak tradiční a doporučované počítaní kalorií (sama jsem nikdy ve své praxi nedoporučovala a to ani před znalostí výživy podle pěti elementů), protože kupříkladu super zdravé a podle západní medicíny dietní jogurty a jižní ovoce mohou konzumované ve větších množstvích a zejména v zimě příliš ochlazovat, podporovat tvorbu vlhkosti v těle a tak i nadváhu.

Elementy dřevo, oheň, země, kov a voda představují základní kvality přírody, jsou navzájem propojené, podporují se i kontrolují. Elementy se podporují ve směru hodinových ručiček a mezi sebou následujícími elementy je vždy vztah matka – dítě (matka vyživuje dítě). Toto prakticky znamená, že např. element dřeva podporuje oheň, tj. játra vyživují srdce apod. Anebo nedostatek energie v elementu kovu se po čase projeví nedostatkem v elementu vody (nedostatek energie plic ohrožuje energii ledvin).

Každému elementu podle této teorie odpovídá pár orgánů, tkáň, emoce, barva, chuť, roční období, způsob kuchyňské úpravy a mnoho dalších vlastností. Jako například k elementu dřeva přináleží roční období jaro, ze dne ráno, a z života dětství, barva zelená, chuť kyselá, orgány játra a žlučník, pozitivní emoce humor a negativní zlost, energie vzestupná a z kuchyňských úprav napařování, ze smyslů zrak a z potravin citron nebo jablečný ocet. Zjednodušeně to v praxi může znamenat, že na jaro jsou vhodné jíst první zelené bylinky a saláty stejně jako dojíst kysané nakládané zelí, při vzteku si zkusit dát sklenici vody s citronovou šťávou anebo, že při nemocných játrech je třeba zamyslet se i nad výživou ledvin, které jsou „matkou jater“ a v případě, že energeticky narušené mohou poškozovat játra.

Při vaření podle pěti elementů je třeba respektovat přirozený cyklus elementů, což prakticky znamená:

· Můžete začít s libovolným elementem

· Od prvního elementu pokračujte po směru hodinových ručiček s dalšími elementy

· U každého elementu v pořadí můžete přidat libovolný počet přináležících surovin

· Můžete ukončit s libovolným elementem

· Element, který přidáte jako poslední nejvíce charakterizuje pokrm, jako například když chcete podpořit ledviny ukončíte elementem vody (špetka soli), zatímco poslední špetka sladké papriky posílí srdce apod.

· Každý kompletní cyklus elementů (surovin zastupujících jednotlivé elementy v pořadí) zvyšuje celkovou Qi energii – zdravotní přínos pokrmu

Příklady receptů podle pěti elementů uvedu v následujícím příspěvku. V případě komentářů a dotazů, které mohu použít i pro další z příspěvků mě prosím kontaktujte na: nutrition@margit.cz.

Margit Slimáková, výživové a wellness poradenství

www.margit.cz

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

11.02.2010 - 13:00

,

Načíst další
Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám

To nejlepší ze světa jógy
1x měsíčně
do Vašeho emailu