Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Výživa podle pěti elementů

Výživa podle pěti elementů je komplexní výživový styl vycházející z tradiční čínské medicíny (TCM) a dietetiky. Výživa je nedílnou součástí TCM a většinou i prvním terapeutickým zásahem až po kterém případně následuje předepisování bylinek anebo akupunktura.

Cílem stravování se podle pěti elementů je, podobně jako i u ostatních tradičních výživových teorií, dosažení energetické rovnováhy organismu, která je zásadní pro zdraví. Výživa se sestavuje na základě individuální konstituce, věku a ročního období.Zatímco západní medicína rozkouskovává potravinu na její jednotlivé součásti, jako jsou například vitamíny, kalorie, tuky, cukry, cholesterol, a podle těchto ji vyhodnocuje, východní učení hodnotí potraviny jako celek. A podobně je to i u těchto terapií, západní medicína si člověka dělí na jeho jednotlivé části a tyto vyšetřují jednotlivý specialisté, kteří si v případě neschopnosti vyléčit člověka

přehazují jako horkou bramboru z oddělení na oddělení až po několikaměsíčním putování po nemocnicích, spoustě zbytečných vyšetření a léků skončí s nálepkou psychických problémů, protože na tyto lze svést snad téměř vše. Tradiční východní medicíny posuzují člověka jako celek a zásadní pro zjištění diagnostiky je především pohovor a pozorování, ne super drahé lékařské přístroje, které podle posledních studií dokonce mohou více škodit než pomoci (souvislost mezi nejrůznějšími ozařováními a rakovinou).

Smyslem výživy podle pěti elementů není vaření čínských jídel, ale příprava energeticky vyrovnané a pro organismus vyživující stravy. Správně by každé jídlo mělo obsahovat zástupce všech pěti elementů, tak aby potrava vyživovala všech pět orgánových systémů. Navíc jídla takto připravená vypadají a chutnají skvěle. Při výběru jednotlivých součástí jídel se samozřejmě doporučuje i ve výživě podle pěti elementů upřednostňovat čerstvé, ideálně organické suroviny, respektovat roční období a individuální konstituci.

Potraviny se ve výživě pěti elementů hodnotí a k jednotlivým elementům přiřazují na základě jejich termických vlastností (studené, chladné, neutrální, teplé a horké potraviny), chuti (sladká, kyselá, hořká, ostrá a slaná), směru působení v organismu (směrem nahoru, dolů, dovnitř organismu a na povrch) a obsahu Qi energie.

Takto například má talíř syrové zeleniny spoustu vitamínů, ale člověku s oslabeným trávením více ublíží, než pomůže. Výživa podle pěti elementů hodnotí i jako naprosto zbytečné u nás tak tradiční a doporučované počítaní kalorií (sama jsem nikdy ve své praxi nedoporučovala a to ani před znalostí výživy podle pěti elementů), protože kupříkladu super zdravé a podle západní medicíny dietní jogurty a jižní ovoce mohou konzumované ve větších množstvích a zejména v zimě příliš ochlazovat, podporovat tvorbu vlhkosti v těle a tak i nadváhu.

Elementy dřevo, oheň, země, kov a voda představují základní kvality přírody, jsou navzájem propojené, podporují se i kontrolují. Elementy se podporují ve směru hodinových ručiček a mezi sebou následujícími elementy je vždy vztah matka – dítě (matka vyživuje dítě). Toto prakticky znamená, že např. element dřeva podporuje oheň, tj. játra vyživují srdce apod. Anebo nedostatek energie v elementu kovu se po čase projeví nedostatkem v elementu vody (nedostatek energie plic ohrožuje energii ledvin).

Každému elementu podle této teorie odpovídá pár orgánů, tkáň, emoce, barva, chuť, roční období, způsob kuchyňské úpravy a mnoho dalších vlastností. Jako například k elementu dřeva přináleží roční období jaro, ze dne ráno, a z života dětství, barva zelená, chuť kyselá, orgány játra a žlučník, pozitivní emoce humor a negativní zlost, energie vzestupná a z kuchyňských úprav napařování, ze smyslů zrak a z potravin citron nebo jablečný ocet. Zjednodušeně to v praxi může znamenat, že na jaro jsou vhodné jíst první zelené bylinky a saláty stejně jako dojíst kysané nakládané zelí, při vzteku si zkusit dát sklenici vody s citronovou šťávou anebo, že při nemocných játrech je třeba zamyslet se i nad výživou ledvin, které jsou „matkou jater” a v případě, že energeticky narušené mohou poškozovat játra.

Při vaření podle pěti elementů je třeba respektovat přirozený cyklus elementů, což prakticky znamená:

· Můžete začít s libovolným elementem

· Od prvního elementu pokračujte po směru hodinových ručiček s dalšími elementy

· U každého elementu v pořadí můžete přidat libovolný počet přináležících surovin

· Můžete ukončit s libovolným elementem

· Element, který přidáte jako poslední nejvíce charakterizuje pokrm, jako například když chcete podpořit ledviny ukončíte elementem vody (špetka soli), zatímco poslední špetka sladké papriky posílí srdce apod.

· Každý kompletní cyklus elementů (surovin zastupujících jednotlivé elementy v pořadí) zvyšuje celkovou Qi energii – zdravotní přínos pokrmu

Příklady receptů podle pěti elementů uvedu v následujícím příspěvku. V případě komentářů a dotazů, které mohu použít i pro další z příspěvků mě prosím kontaktujte na: nutrition@margit.cz.

Margit Slimáková, výživové a wellness poradenství

www.margit.cz

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

11.02.2010 - 13:00

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám