pavel hub březen
Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Výživa podle pěti elementů, recepty

Praktický návod, jak připravovat energeticky vyrovnanou stravu, podporující všechny orgány.

Tento příspěvek je pokračováním mého předcházejícího článku, který vysvětloval teorii výživy podle pěti elementů. Zde uvádím krátké zopakování pravidel vaření podle pěti elementů a výběr z mých oblíbených receptů.Na základě uvedených příkladů se každý může pokusit o přepracování známých receptů podle uvedených pravidel, a tak přípravu energeticky vyrovnanějších jídel. Sama za nejednodušší považuji připravovat podle pěti elementů polévky a obilné kaše.

Smyslem výživy podle pěti elementů není vaření čínských jídel, ale příprava energeticky vyrovnané a pro organismus vyživující stravy. Správně by každé jídlo mělo obsahovat zástupce všech pěti elementů, tak aby potrava vyživovala všech pět orgánových systémů.

Při vaření podle pěti elementů je třeba respektovat přirozený cyklus elementů, což prakticky znamená:

· Můžete začít s libovolným elementem

· Od prvního elementu pokračujte po směru hodinových ručiček s dalšími elementy

· U každého elementu v pořadí můžete přidat libovolný počet přináležicích surovin

· Můžete ukončit s libovolným elementem

· Element, který přidáte jako poslední nejvíce charakterizuje pokrm, jako například když chcete podpořit ledviny ukončíte elementen vody (například špetkou soli), zatímco poslední špetka sladké papriky posílí srdce apod.

· Každý kompletní cyklus elementů (surovin zastupujících jednotlivé elementy v pořadí) zvyšuje celkovou Qi energii – zdravotní přínos pokrmu

V následujících receptech jsou v závorkách uvedeny elementy, ke kterým dané potraviny přináleží.

Chřest podle pěti elementů

energeticky vyrovnané hlavní jídlo, posilující celý organismus

Bílý chřest 500g

Citronová šťáva 3 pl

Mrkve 2 ks

Pažitka svazek

Malá rajčátka 200g

Zelená petrželka svazek

Zakysaná smetana šálek

Máslo 3 pl

Mletý bílý pepř, mořská sůl, mletá paprika

Olivový olej 4 pl

· omytý a oloupaný chřest nakrájejte na delší špalíčky

· větší kastrol naplňte z poloviny vodou: VODA

· přidejte lžíci citronové šťávy: DŘEVO

· kastrol postavte na sporák: OHEŇ

· přidejte nakrájený chřest: OHEŇ a krátce povařte, přeceďte a vývar uchovejte

· uvařené kousky chřestu dejte na pánev, přidejte máslo: ZEMĚ a 3-4 minuty pod poklicí opečte bez míchání, promíchejte a opět 3 minutky opečte

· přidejte na hrubo nastrouhanou mrkev: ZEMĚ, smetanu: ZEMĚ a poduste bez poklice asi 5 minut za stálého míchání

· přidejte nasekanou pažitku: KOV, pepř: KOV, trochu vývaru: VODA, mořskou sůl: VODA, nasekanou petrželku: DŘEVO, nakrájená rajčátka: DŘEVO, dochuťte citronovou šťávou: DŘEVO, mletou paprikou: OHEŇ a olivovým olejem: ZEMĚ

Jáhlová kaše

jídlo určené k podpoře orgánů slinivky, sleziny a žaludku, jídlo zahřívá a dodává energii, ideální zimní snídaně anebo jídlo v rekonvalescenci

Jáhly 1 šálek

Hrušky 2 ks

Vlašské ořechy hrst

· do dvou šálků vařící vody: OHEŇ přidejte proprané jáhly: ZEMĚ, na kousky nakrájené hrušky: ZEMĚ a promyté vlašské ořechy: ZEMĚ

· krátce povařte a nechte dalších 20 až 30 minut zahřívat na velmi mírném plameni

· po dovaření přidejte lžíci másla: ZEMĚ

Bylinkové brambory

lehčí, energeticky vyrovnané jídlo

Brambory

Olivový olej

Pepř, mořská sůl, tymián, rozmarýn a oregano

· plech lehce potřete olivovým olejem: ZEMĚ

· brambory: ZEMĚ podélně rozkrojte a rozložte na plech rozkrojenou stranou nahoru

· ochuťte pepřem: KOV, solí: VODA a pečte asi 20 minut při 200 C

· posypte tymiánem, rozmarýnem a oreganem: OHEŇ a dalších 20 minut dopečte

· lze podávat se salátem anebo avokádovým krémem

Avokádový krém podle pěti elementů

energeticky vyrovnaná pomazánka anebo zálivka pro hlavní jídla, saláty a k pečivu

Avokádo 2 ks

Olivový olej 1 pl

Citronová šťáva 2-3 pl

Tahini (sezamové máslo) 1 pl

Pepř, mořská sůl, oregáno

· zralé avokádo: ZEMĚ nakrájejte na kousky, přidejte olivový olej a společně rozmačkejte vidličkou.

· fochuťte pepřem: KOV a solí: VODA.

· přidejte citronovou šťávu: DŘEVO a na jemno nasekanou petrželku: DŘEVO.

· dochuťte trochou oregana a podle potřeby zahustěte tahini: ZEMĚ.

Margit Slimáková, výživové a wellness poradenství

www.margit.cz

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

12.02.2010 - 13:00

,

Načíst další
Načíst další
Načíst další

Komentáře

Komentáře nejsou povoleny.

Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám

To nejlepší ze světa jógy
1x měsíčně
do Vašeho emailu