Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Seznamte se s avokádem – čtyři lahodné recepty

yogapoint-recepty

Avokádo je poslední dobou velkým hitem. Fotky exotické žluto-zelenkavé dužiny oblétají svět, čehož jste si už určitě povšimli. Nejen ale, že toto ovoce (ano, jedná se skutečně o ovoce!) dobře vypadá – o to zase tolik nejde, i když plus to rozhodně je – ono hlavně dobře chutná, je nesmírně zdravé a prospěšné pro náš organismus. Až z 80% je tvořeno tuky (těmi přínosnými, kterých se není třeba obávat), dále obsahuje spoustu vitaminů a minerálních látek. A tohle vše znamená jediné – z avokáda lze vytvořit nespočet vynikajících kulinářských výtvorů!

guacamole

1/ Guacamole

Aneb veganská pomazánka, která je vhodná při všech příležitostech a lze ji namazat prakticky na všechno – na chléb, do sendvičů, tortill… lze ji použít i jako pesto do těstovin či jako dip. Patří mezi má nejoblíbenější rychlá a zdravá jídla, kterých se snad nikdy nenabažím. Mohla bych ji jíst denně. Skládá se totiž jen z pár ingrediencí, které po spojení a promíchání vytvoří fantastickou chuť. Jeho příprava není nijak náročná a zabere jen pár minut.

Na 1 menší misku (1 porce) potřebujeme:

  • 1 měkčí avokádo
  • šťávu z ½ citronu nebo limetky
  • na menší kostičky nakrájená hrst cherry rajčátek nebo 1 klasické rajče (klidně je vynechejte, ale rozmačkanému avokádu dodají potřebnou šťávu a lepší chuť)
  • sůl, pepř, chilli + příp. další oblíbené koření

Jak na to: Avokádo rozpůlíme, vyjmeme z něj pecku a získanou dužinu (samozřejmě bez hrubé slupky) přemístíme do mističky, kde ho vidličkou rozmačkáme s ostatními ingrediencemi. Podle chuti dosolíme, dopepříme, nebo ještě rozmačkáme na jemnější „kaši“ a můžeme podávat.

coko-pena

2/ Nejlepší čokoládová pěna bez cukru

Ach, kéž bych teď měla tuto slast u sebe! Alespoň lžičku… Nepřeháním, tato dobrota je silně návyková a odolává se jí hrozně těžko – je to prakticky beznadějné. Ale nemáte se za co stydět, jíte totiž samé zdravé a dobré suroviny, které našim tělům dělají dobře. A věřte mi, že i když se zelené avokádo může zdát zvláštní ingrediencí do dezertu, opak je pravdou. Právě díky němu je tahle mňamina tak úžasná, lehká a nadýchaná. A nemějte obavy, vzhledem k přítomnosti kakaa, banánů a datlí ho tam ani nepoznáte. Je až k neuvěření, že něco tak dobrého může být zároveň tak zdravé!

Na 1 porci čoko pěny potřebujeme:

  • 1 malé avokádo
  • 1 banán
  • hrst datlí (cca 6 – doporučuji předem namočit do horké vody, půjdou snadněji rozmixovat)
  • lžička a ½ nepraženého kakaového prášku
  • lžička oříškového másla
  • pár kapek přírodního vanilkového extraktu
  • posypky dle chuti: chia semínka, ovoce, oříšky, domácí müsli…

Jak na to: Všechny ingredience vhodíme do mixéru a mixujeme, dokud není vše řádně rozmixované a výsledná pěna hladká a bez hrudek. Nejlepší je pěnu naservírovat do připravených misek, či skleniček, lehce posypat např. chia semínky a dát před konzumací na chvíli vychladit.

hrisny-cokoladovy-sen

3/ Božské čokoládové smoothie

Krémové, příjemně husté a krásně sladké, že se jen rozplývá na jazyku… jednoduše to pravé pro milovníky kakaa, čokolády a všeho sladkého. Ani byste nevěřili, že něco tak hříšného a dobrého může obsahovat jen přírodní ingredience (jako je v tomto případě banán, datle, nepražený kakaový prášek, rostlinné mléko a avokádo), které jsou našemu organismu maximálně prospěšné.

Když chcete trochu ukočírovat podrážděné nervy, relaxovat, nebo si prostě užít pořádnou dávku něčeho naprosto úžasného, pak „Hříšný čokoládový sen“ je přímo pro vás. Recept na tento pohádkově krémový, slaďoučký, ale přesto zdravý nápoj najdete v mém článku o smoothies, jenž je plný dalších receptů a tipů na to, jak si připravit skvělá, rychlá a výživná potěšení ve formě snadno stravitelných drinků.

4/ Zapečené avokádo se sušenými rajčaty

Máte chuť na něco teplého? I avokádo je možné tepelně zpracovat, i když to není tak často k vidění. Mým favoritem zůstává jednoduché pečené avokádo v troubě, zčásti vydlabané a vyplněné voňavou vaječnou směsí ze sušených rajčat a čerstvých bylinek.

Na 1 porci zapečeného avokáda potřebujeme:

  • 1 avokádo
  • 1 šťastné vajíčko
  • 3 sušená rajčata
  • koření – sůl, pepř, chilli, sušené bylinky…
  • čerstvé bylinky podle chuti – pažitku, bazalku, koriandr…

Jak na to: Avokádo rozpůlíme, vyjmeme pecku a vydlabeme část dužiny tak, abychom udělali dostatek místa pro vajíčko. Jelikož jsem měla malé avokádo, tak jsem postupovala následovně: žloutek a část bílků jsem vyklopila do jedné poloviny avokáda a pak jsem si v misce smíchala zbytek bílků s přebývající vydlabanou dužinou, bylinkami a nakrájenými sušenými rajčaty. Tuto směs jsem okořenila, opepřila a osolila, stejně jako již připravenou první polovinu avokáda se žloutkem.

Směs z misky jsem vlila do zbylé poloviny avokáda. Obě části avokáda pak zapečeme v troubě – pečeme na 200°C po dobu 10 – 15 minut – pozor, vajíčko musí být pěkně propečené, nechceme ho jíst syrové. Podáváme např. s celozrnným chlebem s hummusem a čerstvou pažitkou. A protože mi směs z misky ještě zbyla, tak jsem ji jednoduše osmahla na pánvi a přidala k výslednému pokrmu na kousek chleba.

 

Komentáře (0)
Vendula Jindrová

Jsem studentka, velká milovnice jógy, zdravého životního stylu, hudby, čtení a pohody. Jóga se stala před pár lety nedílnou součástí mého života a od té doby není den, kdy bych si ji nezacvičila.

19.05.2017 - 21:07

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám