Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Podzimní očistná strava

…a máme tady podzim. Stejně jako se mění příroda podle ročních období, střídají se požadavky našeho organizmu na stravu. Co tedy aktuálně do žaludku, abychom si udrželi zdraví a vitalitu?

Podzimní období je časem očisty organizmu, přípravou na „zimní spánek“. Na několikrát ohřívané tučné smetanové omáčky, navinulý gulášek, obložené salámové chlebíčky s majonézou a šlehačkové dorty tudíž v tomto období raději zapomeňme. Nejlépe samozřejmě navždy. Jsou přímými dodavateli negativní energie, přebytečných kilogramů a kromě momentálního zahnání hladu a chutě od nich nic dobrého nečekejme. Využít bychom měli především čerstvé sezónní ovoce a zeleninu. Komu působí nadýmání, stačí krátce podusit. Tělo potřebuje před zimou načerpat dostatek vitamínů. Jelikož však trvá delší dobu, než se po konzumaci dostanou do všech tkání, musíme začít s dostatečným předstihem. Při vaření se vyvarujme překombinování surovin a zbytečného dochucování. Staré přísloví praví, že v jednoduchosti je síla. Vzpomeňme si, jak dopadl zlý pes, který snědl Pejskovi a Kočičce jejich úžasný dort plný dobrot. Každá zvlášť chutná znamenitě, dohromady však nadělají v těle pěknou paseku. Stejně tak pozor na umělé náhražky a potraviny napěchované chemikáliemi, které se v těle ukládají. Jídlo by mělo být lékem, nikoliv jedem. Při nákupu sledujme složení výrobků více než jeho cenu.

Znamenitým pomocníkem při vnitřní očistě těla je půst s ideální frekvencí 1x týdně. Pokud to zdravotní stav a pevná vůle dovolí, v průběhu dne pouze pijeme 2 – 4 litry tekutin (např. detoxikační čaje). Káva se do pitného režimu nezapočítává. Komu by dělalo hladovění problém, může ráno, v poledne a večer misku čerstvého zeleninového vývaru. Dopřejeme si odpočinek a vynecháme větší fyzickou námahu. Pokud jste snad nabyli dojmu, že se letošní podzim ponese ve znamení hladu a odříkání, nezoufejte. Stačí některé do této doby používané suroviny nahradit zdravějšími neméně chutnými variantami. Vyzkoušejte třtinový cukr, himalájskou sůl, olivový olej, sojové výrobky, čerstvé bylinky, celozrnnou mouku a více luštěnin. Omezte konzumaci masa a živočišných tuků, slazených perlivých a alkoholických nápojů, chipsů, čokolády a podobných laskomin. Těmito nenásilnými změnami uděláte pro své zdraví více, než se může na první pohled zdát a uvidíte, že se budete cítit mnohem lépe.

Nechme se inspirovat pestrobarevností podzimu a přenesme ji také na náš talíř. Všechno má svůj čas a být zdravý znamená hlavně být spokojený.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

30.06.2014 - 13:30

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám