Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Podzim v kuchyni

Podzim je krásné roční období. Někdo může namítat, že je plné smutku, že Slunce odchází a s ním i teplo a letní pohoda. Je ale lákavé všemi těmi barvami, čerstvou zeleninou a ovocem přímo ze zahrádky, a naším pocitem, že když začne pršet, můžeme se beztrestně zachumlat do deky se svým oblíbeným čajem a knihou. A nevím jak vám, ale mně vždy ke konci léta chybí snídaně ve formě teplé kaše, a k obědu dýně ve všech svých podobách.

Dle ájurvédy jsme každý jedna z tělesných konstitucí, pitta, kapha nebo váta. Váta i kapha jsou harmonizovány teplou stravou, pitta by se jí měla vyhýbat. Navzdory tomuto pravidlu máme všichni zvláště v tomto období chuť na něco teplého a krémového, co nám navodí příjemný pocit v břiše. Nejlépe pak, pokud to voní po skořici, hřebíčku a zázvoru. Určitě neuděláme špatně, když si navzdory pravidlům stravování k naší konstituci dopřejeme něco, o co si naše tělo vysloveně říká.

Následující recepty jsou vyzkoušené a prokazatelně zvyšují pocit podzimní pohody o 98,5 %! (To nezjistili američtí vědci, ale autorka textu, můžete tomu tedy věřit.)

dynova_polevka

Dýňová polévka

Co budeme potřebovat?

– větší dýni, a to ne striktně Hokkaidó, ale klidně máslovou z vaší zahrádky

– cibulku

– zázvor, cca 2 cm

– 1 mrkev (nepovinná položka, ale dodá polévce větší jemnost)

– zeleninový nebo kuřecí vývar

– skořici

– šálek kokosového mléka (můžete koupit nebo si vyrobit doma, tip na výrobu je o pár řádků níže)

– himalájskou sůl

– špetku muškátového květu

– kokosový olej na opečení cibulky

A nyní k věci:

  1. Pokud zrovna v lednici nemáte plechovku kokosového mléka, nebo prostě jako já nechcete kupovat něco, co jde za pár korun a minut vyrobit doma, zkuste si předem toto (pokud mléko máte, pokračujte k bodu 2.):

1.1 Do nádoby vašeho výkonného mixéru nasypte 5 lžic strouhaného kokosu, spařte ho vodou tak, aby byl jen tak ponořený a dolijte cca 2 dcl studené vody. Když dolijete horkou, mohla by vám potom uzavřená nádoba pěkně vybouchnout!

1.2 Nádobu uzavřete a mixujte do té doby, než voda „zbělá“.

1.3 Do další nádoby přeceďte přes (čistý) kapesník nebo plátýnko, pořádně vyždímejte.

1.4 Takto připravené mléko můžete ihned spotřebovat nebo uschovat v lednici, vytvoří se na něm stejná tuhá vrstva, jako na kupovaném! 🙂

  1. Na jemno nakrájenou cibulku opečeme v hrnci/na pánvi na kokosovém oleji. Poté přidáme očištěnou (ale ne loupanou) na malé kostičky nakrájenou dýni, zázvor, a pokud jste se pro ni rozhodli, i mrkev (tu už oloupejte).
  2. Než nám to celé zkaramelizuje, přilijeme vývar, množství dle požadované hustoty. Vždy je ale lepší méně (aby byla dýně zcela ponořená), a po rozmixování doředit na požadovanou hustotu.
  3. Jemně osolíme, přisypeme skořici a špetku muškátového květu.
  4. Vaříme do té doby, dokud není dýně zcela měkká, téměř rozvařená.
  5. Rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem nebo v robotu, opět pozor na odpařování a následný výbuch uzavřené nádoby.
  6. Polévku vrátíme na plotnu a přilijeme kokosové mléko. Ochutnáme a poté doředíme nebo nedoředíme dle vlastního uvážení. Teď už záleží na vaší chuti a poměrech přidaného koření. Výborné je ještě ji trošku dopepřit čerstvě mletým pepřem.
  7. Teď už opravdu volitelně – u nás se polévka podává s kuřecím prsem, které opečeme na malé kostičky a jen osolíme a opepříme. Osvědčilo se i přidat pražená dýňová semínka. A nebo jen tak.

Golden Mylk (Zlatý mlýko)

Ne, to není chyba v gramatice. Například v Austrálii se pro rostlinná mléka nepoužívá slovo „milk“ ale „mylk“ proto, aby se odlišila od mléka živočišného. Proč to nepoužít i v Češtině.

Pití Golden Mylk je vhodné k posílení imunity jako prevence před nemocemi, nebo jako pomoc při už probíhající nemoci. Doporučila bych dodržet všechny ingredience, protože například kurkuma má obecně lepší vstřebatelnost v kombinaci s pepřem (nebojte, není v tom moc cítit) a tukem (pro nás je nejlepší kokosový). Navíc je kurkuma, stejně jako zázvor a med, známá svými protizánětlivými účinky.

Co budeme potřebovat:

– rostlinné mléko, ideálně mandlové nebo kokosového

– lžička kokosového oleje nebo ghí

– půl lžičky skořice

– zázvor

– jedna až dvě lžičky mleté kurkumy

– špetka pepře

– med

Postup:

  1. Rostlinné mléko dáme ohřívat na sporák, přisypeme všechny sypké ingredience, zázvor a za stálého míchání přivedeme k varu.
  2. Sundáme ze sporáku, přidáme kokosový olej a rozmixujeme tak, aby se nám vytvořila krásná pěna.
  3. Med přidáváme, až když teplota nápoje klesne pod 40°, abychom nezničili všechny složky medu, kvůli kterým ho přidáváme.
  4. Přelijeme do oblíbeného hrnečku a u knihy pod dekou vychutnáváme!

 

Komentáře (0)
Eva Ďoubalová
Eva Ďoubalová

Jsem studentka tělesné výchovy a sportu na VŠ, jógový samouk, kondiční trenérka a sportovní masérka. Vyrůstala jsem v přírodě, takže pohyb a co nejpřirozenější životní styl a stravování miluji již od mala. Vše, čím se zabývám, dělám s láskou.
... a pokud to bude v mých silách, ráda vám s čímkoliv poradím. :)

07.10.2017 - 10:18

,

Načíst další
Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám

To nejlepší ze světa jógy
1x měsíčně
do Vašeho emailu