pavel hub březen
Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Mořské řasy

Mořské řasy – zdroj života, pro náš lidský organismus, blaho. Jejich nutriční hodnota je jedinečná – vysoký obsah jódu, vápníku ( 14krát více než v mléce ), železa, magnesia, fosforu, fluoru, obsah více než čtyřiceti druhů minerálů, vlákniny a mnoha vitamínů (A,B,D,E). Řasy fungují jako antibakteriální, antivirový a přírodní antibiotický činitel. Dokonce snižují projevy alergií, záněty, podporují trávení a působí preventivně proti rakovině, jsou vhodná pro všechny typy diet. Mají výrazný omlazující účinek, a proto jsou hojně používány v kosmetickém průmyslu, celá řada firem je na nich i založena.
Úplně první řasy se na naší planetě objevily před více než 2-3 miliardami let. Je zajímavé, ač se živí sluneční energií, bohatstvím moří a oceánů pokrývajících kolem 80% naší planety, dokážou vyprodukovat více než polovinu kyslíku na Zemi. Jejich kvalita je závislá na faktoru hloubky vody a intenzitě UV záření.
Na světě existuje 25 000 druhů řas. První pravidelné používání v gastronomii sahá do doby před 10 000 lety do Asie. V dnešní době v konzumaci řas vede Japonsko s 5 kg na osobu. Západní civilizace řasám moc neholdovala. Výjimkou bylo Irsko a Bretaň a to převážně z úsporných důvodů. Až během 20. století čínští a japonští přistěhovalci zavedli jejich konzumaci i ve zbytku světa. V dnešní době je v Evropě největším producentem řas Francie.

Každý druh řas má specifické složení a chuťové vlastnosti. Nejpoužívanějším druhem je řasa Nori, zdroj vitamínu A a B, používaná k výrobě suši, která má výraznou chuť i vůni.
Červená řasa Dulse, bohatá na vitamín A, je nejchutnější čerstvá jako salát nebo příloha k mořským plodům.
Oblíbenou řasou je mořský salát – Sea lettuce, Laitue de mer, plný vitamínu C, jódu a železa, vhodný na saláty, ale i do polévek.
Japonská Wakame, původně rostoucí pouze v Japonském moři a Pacifiku, byla v 70. letech importována do Středozemního moře a nyní je pěstována na bretaňských březích. Má vysoký obsah vápníku a je snadno upravitelná.
Mořská fazolka (haricot de mer) patří mezi hnědé řasy. Nejvhodnější dobou ke konzumaci této řasy je jaro.
Sladkovodní řasa Spirulina má zelenomodrou barvu a její složení je velice vhodné pro diabetiky a pro obnovu imunitního systému.
Ideální zbraní proti nadváze je Agar-agar, bílý prášek snižuje chuť i cholesterol, stačí vmíchat do polévek nebo teplého nápoje.
Hnědá řasa Ascophyllum a Fucus se používají pro přípravu asi sto dvaceti léků.
Řasy můžeme koupit nejčastěji sušené, dostupné jsou také v nálevu ve sklenicích či čerstvé. I u nás na českém trhu jsou již dostupné.
Pro vyzkoušení přidáváme jeden jednoduchý recept na salát z řasy wakame.

SUNOMONO SALÁT ( řasy wakame s okurkou )

1 salátová okurka
3 lžíce sušených řas wakame
kousek zázvoru nastrouhaný nahrubo

Sanbai-zu – zálivka

2 lžíce rýžového octa
1/2 lžíce hnědého cukru
1/2 lžíce sojové omáčky
2 lžíce dashi ( sušený rybí vývar )

PŘÍPRAVA:
Wakame:
– řasy namočíme do teplé vody na 3 – 5 minut
– poté zvody vyjmeme ( pokud není příjemná rybí vůně řas, povařte je 1-2 min a zchlaďte ledovou vodou )

Okurka:
– rozkrojte okurku po celé délce na půlku, pokud je moc pecek vyjměte je lžící, Japonci je moc nepoužívají
– nakrájejte na tenké půlměsíce, posolte a nechte odstát 10-15 min, okurky uvolní vodu a jsou měkčí
– vymačkejte z okurek vodu

Řasy, okurku, zázvor smíchejte a zalijte zálivkou. Výborný je v letních měsících vychlazený a určitě mu prospěje i nechat ho odležet.

ITADAKIMAS – DOBROU CHUŤ

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

01.06.2010 - 11:05

,

Načíst další
Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář


Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám

To nejlepší ze světa jógy
1x měsíčně
do Vašeho emailu