Festival Evolution 2017
Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Kořen lotosu jako potravina i lék

lotosovy_koren

Lotos je pro většinu z nás okrasná květina a symbol, jehož květy jsme většinou zvyklí vídat jako ozdobu v zahradních jezírkách. V mnoha oblastech Asie má ale úplně jiné využití, jako velmi oblíbená potravina. A nejen to, v tradiční asijské medicíně se lotos používá i jako lék, na všechno možné od dýchacích potíží až po chronickou únavu a průjem. 

Lotos indický čili botanickým názvem Nelumbo luciferum je bahenní rostlina z čeledi leknínovitých, která roste s květy plovoucími nad vodní hladinou. Předpokládá se, že je původem z Indie, v současnosti je ale rozšířen také v Číně a používá se běžně v kuchyních i v Japonsku.

Ačkoliv jedlé jsou úplně všechny části rostliny, listy, semena i květy, její nejčastěji kulinářsky používanou částí jsou oddenky. Ty je nejlépe sbírat na podzim, kdy v nich najdeme nejvíce živin, protože se rostlina chystá na každoroční přezimování.

Oddenky je k vaření možné použít čerstvé, v našich českých podmínkách je ale výrazně jednodušší sehnat lotos sušený či drcený ve formě jemného prášku. V těchto dostupnějších podobách je lotos zpravidla k dostání v každé dobré prodejně zdravé výživy.

Lotos se v Asii běžně používá jako zelenina, a to nakrájený na kolečka, která vypadají jako jakási drobná krajka. Většinou se konzumuje vařený. Proč lotos vařit, ptáte se? Důvodem je, že s výjimkou velmi mladých oddenků má čerstvý lotos nepříjemnou pachuť, které se vařením zbaví. Nejsilnější pachuť je ve slupce, kterou upřímně doporučujeme před vařením raději oloupat. Z lotosu také můžeme vyrobit chutný a zdravý čaj.

Když přijde na medicínské použití, používá se lotos obvykle sušený. Nejúčinnější je proti problémům dýchacích cest, pomáhá totiž s odhleňováním, stimuluje pohyb tělních tekutin a tím i pročišťování průdušek a plic. Díky pozitivním vlivům na hlen a dýchání lotos ulehčí při rýmě a nachlazení, potížích, které v tomto ročním období občas potrápí skoro každého z nás.

Biologické látky obsažené v lotosu jsou navíc přínosné pro kostní, vazivové a svalové tkáně, které vyživují a pomáhají je udržovat funkční a v pořádku. Podle ájurvédy pak lotos pomáhá i srdci a nervové soustavě, léčí chronickou únavu a snižuje projevy trávicích problémů, jakými jsou žaludeční záněty a průjmy.

Pokud by vám nestačily jen oddenky, nazývané obvykle jako „lotosový kořen“ či „kořen lotosu“, můžete zkusit i semena. Chuťově připomínají nasládlé oříšky a v Asii je jejich nejoblíbenější přípravou vaření společně s rýží.

A jak lotos konzumovat?

Zkuste třeba lotosový čaj. Čerstvý či sušený plátek lotosového kořene krátce namočíme do vody, kterou můžeme jemně osolit. Ve stejné vodě poté 10-15 minut lotos povaříme. Výsledný vývar je jemné, neagresivní chuti, stejně jako lotosový kořen samotný.

Přejeme dobrou chuť!

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

22.02.2015 - 09:00

,

Načíst další
Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám

To nejlepší ze světa jógy
1x měsíčně
do Vašeho emailu