Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Kořen lotosu jako potravina i lék

lotosovy_koren

Lotos je pro většinu z nás okrasná květina a symbol, jehož květy jsme většinou zvyklí vídat jako ozdobu v zahradních jezírkách. V mnoha oblastech Asie má ale úplně jiné využití, jako velmi oblíbená potravina. A nejen to, v tradiční asijské medicíně se lotos používá i jako lék, na všechno možné od dýchacích potíží až po chronickou únavu a průjem. 

Lotos indický čili botanickým názvem Nelumbo luciferum je bahenní rostlina z čeledi leknínovitých, která roste s květy plovoucími nad vodní hladinou. Předpokládá se, že je původem z Indie, v současnosti je ale rozšířen také v Číně a používá se běžně v kuchyních i v Japonsku.

Ačkoliv jedlé jsou úplně všechny části rostliny, listy, semena i květy, její nejčastěji kulinářsky používanou částí jsou oddenky. Ty je nejlépe sbírat na podzim, kdy v nich najdeme nejvíce živin, protože se rostlina chystá na každoroční přezimování.

Oddenky je k vaření možné použít čerstvé, v našich českých podmínkách je ale výrazně jednodušší sehnat lotos sušený či drcený ve formě jemného prášku. V těchto dostupnějších podobách je lotos zpravidla k dostání v každé dobré prodejně zdravé výživy.

Lotos se v Asii běžně používá jako zelenina, a to nakrájený na kolečka, která vypadají jako jakási drobná krajka. Většinou se konzumuje vařený. Proč lotos vařit, ptáte se? Důvodem je, že s výjimkou velmi mladých oddenků má čerstvý lotos nepříjemnou pachuť, které se vařením zbaví. Nejsilnější pachuť je ve slupce, kterou upřímně doporučujeme před vařením raději oloupat. Z lotosu také můžeme vyrobit chutný a zdravý čaj.

Když přijde na medicínské použití, používá se lotos obvykle sušený. Nejúčinnější je proti problémům dýchacích cest, pomáhá totiž s odhleňováním, stimuluje pohyb tělních tekutin a tím i pročišťování průdušek a plic. Díky pozitivním vlivům na hlen a dýchání lotos ulehčí při rýmě a nachlazení, potížích, které v tomto ročním období občas potrápí skoro každého z nás.

Biologické látky obsažené v lotosu jsou navíc přínosné pro kostní, vazivové a svalové tkáně, které vyživují a pomáhají je udržovat funkční a v pořádku. Podle ájurvédy pak lotos pomáhá i srdci a nervové soustavě, léčí chronickou únavu a snižuje projevy trávicích problémů, jakými jsou žaludeční záněty a průjmy.

Pokud by vám nestačily jen oddenky, nazývané obvykle jako “lotosový kořen” či “kořen lotosu”, můžete zkusit i semena. Chuťově připomínají nasládlé oříšky a v Asii je jejich nejoblíbenější přípravou vaření společně s rýží.

A jak lotos konzumovat?

Zkuste třeba lotosový čaj. Čerstvý či sušený plátek lotosového kořene krátce namočíme do vody, kterou můžeme jemně osolit. Ve stejné vodě poté 10-15 minut lotos povaříme. Výsledný vývar je jemné, neagresivní chuti, stejně jako lotosový kořen samotný.

Přejeme dobrou chuť!

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

22.02.2015 - 09:00

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám