Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Genetická modifikace: Jaká rizika přinášejí GM potraviny? (5. díl)

Jak ovlivňují modifikované potraviny zdraví?

V okamžiku, kdy nikdo důsledky nesleduje, není ani možné je najít. Situace tak trochu připomíná sledování nežádoucích účinků po očkování. Tvrdí se, že dlouhodobé nežádoucí účinky v podstatě neexistují. Nikdo je ani nesleduje. Vše, co se objeví, se lehce označí za náhodnou souvislost.

A skutečné laboratorní testy? Proběhlo jich jen pár. V okamžiku, kdy byly zjištěny zdravotní rizika konzumace geneticky modifikovaných potravin, nebyly výsledky publikovány. Autoři, kteří se snažili veřejnost varovat, byli umlčeni. Nejedná se zdaleka o rizika typu zčervenání kůže, ale o ty nejzávažnější zdravotní potíže, jako je snížení obranyschopnosti, snížení plodnosti anebo poškození závažných orgánů.

Odpověď na otázku, jak geneticky modifikované potraviny ovlivňují zdraví, je neznámá. Nikdy nikdo neprokázal jejich bezpečnost. Rizik už je nalezeno spousta, jen se s nimi výrobci jaksi nechlubí. Naprostá většina studií bezpečnosti potravin, ale třeba i léků, dnes probíhá jen díky financování, a tím pádem i pod kontrolou výrobců dané potraviny či léku. A tak je jen na autorech studie, jestli ji publikují kompletní, nebo její výhodné části anebo ji nepublikují vůbec.

Američané jedí GM potraviny už léta a bez potíží?

Jedná se o přesný argument výrobců geneticky modifikovaných potravin. Ve skutečnosti však zdravotní působení konzumace GM potravin na zdraví lidí nikdo nesleduje, každým rokem v USA přibývá chronicky nemocných lidí a stále bez vysvětlení stoupají náklady na zdravotnictví. Vysledování možných rizik konzumace GM potravin mimo těch silně toxických navíc může trvat i desítky let.

Geneticky modifikovaná sója alergizuje

Brzy po uvedení GM sóji na trh v Anglii se zvýšil počet alergiků na sóju o 50 %. Prokázat přímou souvislost by dokázala řádná studie. Tu však nemá nikdo zájem financovat. Souvislost sóji a alergie se snadno odmítne jako náhodná. Mezitím nezávislí odborníci varují před celou řadou rizik, která lze zařadit do kategorií: alergické působení, toxické působení, vznik zcela nových nemocí, zvýšení rezistence na antibiotika a snížení výživové hodnoty potravin.

Nutriční změny v GM potravinách?

Výživové změny jsou v naprosté většině případů neznámé. Opět je nikdo nesleduje. Jedna z mála existujících studií prokázala v modifikované sóji 28% zvýšení obsahu trypsinového inhibitoru. Trypsin je aminokyselina, jejíž inhibitor je prokázaný alergen a antinutrient.

Výsledky studií na zvířatech?

Nejrůznější studie prováděné na zvířatech prokázaly růst prekarcenozních buněk, poškození imunitního systému, u potomků potom menší mozek a játra, poškození na úrovni buněk a nevysvětlitelné anomálie, problematická těhotenství a zvýšení úmrtnosti. Volně žijící zvířata podle mnoha očitých svědků z celé Ameriky jednoznačně preferují potraviny bez genetické modifikace. Jeleni, krávy, prasata, husy, veverky, krysy i daňci při výzkumech raději vybírali ty negeneticky modifikované potraviny (dokonce k tomu někdy i přeskočili plot).

Nové nemoci?

V roce 1989 postihla tisíce lidí v USA nová záhadná nemoc, která se objevila po konzumaci doplňku Tryptofanu ze série vyráběné za pomoci geneticky modifikovaných bakterií. Doplněk obsahoval méně než 0,1 % vysoce toxické látky. I to stačilo k úmrtí 37 konzumentů (celkově pravděpodobně mnohem více, ale od roku 1991 se kauzality přestaly počítat) a více než 1500 závažných trvalých poškození zdraví.

Americká vláda vyhlásila, že příčinou nebyla genetická modifikace, ale nedostatečná kontrola čistoty produktu. A to přesto, že vědci výrobce označili právě GM jako příčinu vzniku nového toxinu, jenž nikdy nebyl nalezen u stejného doplňku připravovaného bez GM. Stejná kontrola čistoty produktu se totiž používala po léta a pouze GM produkt byl příčinou potíží.

Problémem je, že výrobci GM organismů od počátku manipulují mantrou rovnocennosti tradičních a GM produktů, díky které není třeba žádného zvláštního sledování jak GM potraviny působí. Výrobce výše popisovaného doplňku Tryptofanu právě díky konceptu rovnocennosti nemusel testovat novou GM verzi přípravku a tak i došlo k objevení zdravotních rizik až při testování na konzumentech. Spojitost mezi nemocí a produktem byla nalezena díky velmi specifickým projevům nemoci, jenž nebylo možné přiřadit k běžně se vyskytujícím zdravotním potížím. Co však v případě, kdy GM potraviny budou způsobovat některé z běžně se vyskytujících potíží jako např. jsou alergie anebo rakovinná onemocnění? Jak můžeme dát do souvislosti když souvislost nesledujeme?

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

19.01.2011 - 12:40

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám