Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Rovnováha

rovnovaha

Tak jako rok potřebuje rovnováhu v podobě střídání ročních období, tak i my nesmíme zapomenout na rovnováhu v našich životech.

Rovnováha je zjednodušeně něco, co nás dělá šťastnými, aniž bychom si to uvědomovali. Nejedná se pouze o rovnováhu fyzickou, ale hlavně duševní.

O fyzickou rovnováhu se snažíme v podstatě celý rok. Cvičíme jógu, chodíme na procházky, běháme, posilujeme své tělo. Totiž abychom mohli odpočívat, musíme si občas (nejlépe pravidelně) zacvičit. Platí to ale i naopak. Abychom mohli cvičit, musíme také umět odpočívat. Nezacházet do extrémů v podobě celodenního gaučingu, ale ani do celodenní fyzické námahy (několikafázové tréninky a podobně). Nikdo, kdo žije v extrému, nemůže s čistým srdcem říct, že je šťastný. Jak si také může vaše tělo naplno užít odpočinek, když je na něj navyklé a přijde mu jako normální stav? Když nezná zátěž?

Přichází na řadu rovnováha, umět s radostí sportovat, ale také s čistým srdcem odpočívat. Vyváženě. Někomu vyhovuje jóga každý den, někomu 3x týdně. Nejlépe uděláte, když se do cvičení nebudete násilím nutit. Potom ani samotná jóga nebude mít ten účinek, jaký by měla mít. A v zimních měsících se vám dokonce může zdát, že potřebujete více odpočinku. Vůbec to nevadí, jen si vzpomeňte na to, jak jste byli přes léto aktivní – teď si to chce tělo „vybrat“ a více odpočívat.

Na pomezí fyzické a duševní rovnováhy se nachází vaše strava, která by měla být opět vyvážená, ale dle vás. Žádné extrémy nedělají tělu dobře. Dle pravidla „každý jsme jiný“ také zvážíme svůj jídelníček. Někomu vyhovuje maso, někomu veganská strava, někdo musí žít na sacharidech, někdo žije z tuků. Doporučení zní takto: Nenuťte se do stravovacích návyků ostatních lidí. Vytvořte si své vlastní. Jako inspirace může sloužit váš oblíbený bloger, youtuber, jogín, kamarád… Nejdůležitější ale je vzít si z toho jen to, co funguje u vás a postupem času vyladit ideální a vám na míru vyvážený jídelníček. Samozřejmostí jsou kvalitní potraviny, ale to vám určitě připomínat nemusím.

O duševní rovnováhu se nám starají meditace, naše vlastní rituály a také lidé, kterými se obklopujeme. Návod na to jak meditovat najdete téměř všude. Časopisy, videa, články. Není ale nad to zkusit svou první meditaci s někým zkušenějším, kdo vás meditací provede. Pomůže vám také správný sed, správná poloha těla kvůli toku energie a umístění rukou. Nejideálnější by bylo meditací začínat i končit den. Začátkem dne vám pomůže na soustředění a správné vynakládání energie, k večeru naopak uklidníte své myšlenky, urovnáte si celý den. Po celodenním shonu a neustálém zapojení mozku ho vypnete a tím vytvoříte rovnováhu.

Dalším tipem je soustředit se na své rituály, ať je to čištění zubů nebo ranní čaj/káva. Je to v podstatě také taková součást meditace a odpočinek našim hlavám, protože nad těmito zautomatizovanými rituály nemusíme přemýšlet.

Nakonec je ideální mít nablízku osoby, které smýšlí podobně pozitivně jako vy. Neznamená to „zbavit“ se osob ostatních. Snažte se spíš o to, abyste se nenechali strhnout na tu negativní vlnu. Nečtěte si nepěkné komentáře v diskuzích na internetu, neposlouchejte negativní zprávy v televizi.

Rada na závěr: zkuste si dopřát od všeho trošku. Ať je to cokoliv co vás baví nebo po čem toužíte už delší dobu (třeba i sníst celou tabulku čokolády na posezení). Hlavně si vybočení ze své zavedené cesty nevyčítejte. Dopřejte svému tělu rovnováhu a ono vás odmění tím krásným pocitem štěstí! 🙂

 

Komentáře (0)
Eva Ďoubalová

Jsem studentka tělesné výchovy a sportu na VŠ, jógový samouk, kondiční trenérka a sportovní masérka. Vyrůstala jsem v přírodě, takže pohyb a co nejpřirozenější životní styl a stravování miluji již od mala. Vše, čím se zabývám, dělám s láskou.
... a pokud to bude v mých silách, ráda vám s čímkoliv poradím. :)

10.11.2017 - 08:55

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám