Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Pseudoefedrin bez předpisu znamená zbytečné riziko

Pozitivní účinek pseudoefedrinu je nepatrný

Důvodem, proč se přidává pseudoefedrin do lékových směsí, je to, že může poněkud zmírnit zduření nosní sliznice. Nejedná se tedy o léčení chřipky nebo nachlazení, jak se někdy tvrdí. Zmírnění obtíží je proti farmakologicky neúčinné látce (placebu) nepatné – pouze o 6 % při jednorázovém podání a jen o 4 % při podávání během 3 až 5 dní (Taverner a Latte, 2009).

Vedlejší účinky mohou být závažné

Pseudoefedrin může zhoršovat četná onemocnění, např. glaukom a vysoký krevní tlak. Dále může být nebezpečný pacientům s cévní mozkovou příhodou, srdečními arytmiemi, anamnézou infarktu myokardu, s diabetes mellitus, s anamnézou bronchospazmu, se stenózujícím peptickým vředem, pyloroduodenální obstrukcí, hypertrofií prostaty, obstrukcí hrdla močového měchýře a kardiovaskulárními chorobami. Navíc představuje pseudoefedrin riziko pro ty, kdo jsou současně léčeni řadou dalších léků, s nimiž vstupuje pseudoefedrin do někdy velmi rizikových interakcí. Riziko pro oběhových systém a srdce roste i při kombinaci s alkoholickými nápoji.

I u zdravých lidí může pseudoefedrin způsobit bolesti hlavy a poruchy spánku. To by člověku s respirační infekcí nebo chřipkou bylo jistě obzvláště nepříjemné.

Dětem a těhotným ženám by se přípravky s pseudoefedrinem neměly podávat. Reklama formou komiksových kresbiček a sloganů podsouvá veřejnosti myšlenku, že by snad tyto přípravky mohly nahradit odpočinek nebo zabránit komplikacím. To je také velmi nebezpečné.

Pseudoefedrin jako droga a prekurzor

Pseudoefedrin je také zneužíván k výrobě pro vysoce nebezpečného metamfetaminu (pervitinu). Navíc je sám o sobě psychoaktivní a potenciálně návykovou látkou. To, že léky s pseudoefedrinem začaly být vydávány pouze na lékařský předpis, vedlo v zahraničí k snížení počtu popálenin, k nimž došlo při výrobě metamfetaminu (Burke a spol., 2008).

Závěr

Pseudoefedrin má nepatrné terapeutické účinky a jeho podávání je spojeno s vážnými riziky. Přípravky s touto látkou by měl být vázány na lékařský předpis. To platí v České republice vzhledem ke zdejší epidemiologické situaci ještě více než v jiných zemích.

Literatura

Burke BA, Lewis RW, Latenser BA, Chung JY, Willoughby C. Pseudoephedrine legislation decreases methamphetamine laboratory-related burns. J Burn Care Res. 2008;29(1):138-40

Taverner D, Latte GJ. WITHDRAWN: Nasal decongestants for the common cold. Cochrane Database Syst Rev. 2009;(2):CD001953

Prim. MUDr. Karel Nešpor, CSc.

www.drnespor.eu

www.youtube.com/drnespor

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

21.10.2009 - 13:00

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám