Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Přírodní zabijáci nemocí

Stále se měnící a nevyzpytatelné počasí, které nás v posledních dnech (vlastně i letech) sužuje, je ideální příležitostí pro rojení všemožných bacilů, které se snaží napadnout náš organismus. Často to dopadne tak, že nás škrábe v krku, trápí nás kašel, jsme nachlazení, unavení nebo máme rýmu. Někdy dokonce všechno dohromady. Jak proti těmto nemocem bojovat účinně, zato však ruku v ruce s přírodou?

Zázvor, med a citron

Asi všem je hned jasné, co vznikne kombinací těchto 3 ingrediencí s horkou vodou – blahodárný zázvorový čaj. Zázvor oloupeme, nakrájíme na větší kostičky a hodíme do vody. Směs přivedeme k varu a ještě pár minut můžeme nechat povařit (čím déle vaříme, tím silnější čaj bude). Následně nápoj dochutíme medem a citronem podle svých preferencí – doporučuji nešetřit. Nejen, že je připravený bez větší námahy a za pár minut, je ale i chuťově výborný, ihned prohřeje celé tělo, uvolní ucpaný nos a funguje i jako účinná prevence chřipky. A nebojte se ho pít hodně, protože pitný režim při onemocnění hraje nemalou roli!

Česnek

Gastronomie nabízí nekonečně mnoho způsobů, jak upravit česnek tak, aby byl lépe poživatelný a chutný. Ten nejlepší a nejefektivnější způsob, jak z česneku získat co nejvíce živin do svého těla, je oblíbený však asi nejméně – sníst ho v syrovém stavu. Pokud se na tohle ale necítíte, nevěste hlavu. Chápu, že představa pojídání syrového stroužku česneku není nijak lákavá. Česnek ale i tak můžete bez obav konzumovat – ať už si dáte silnou česnečku, rohlík s česnekovou pomazánkou nebo si do rajčatové omáčky s těstovinami přidáte pár prolisovaných stroužků česneku navíc, rozhodně pocítíte jeho silné a okamžité účinky.

Nevábný zápach z úst sice není příjemná záležitost, ale za to, co s vámi česnek udělá, to určitě stojí – má desinfekční účinky, působí protizánětlivě, vypuzuje z těla parazity, ničí bakterie, podporuje obranyschopnost a v neposlední řadě posiluje organismus. Česnek je pro mě volbou číslo jedna, na kterou se obracím i při sebemenším zakašlání. Vím totiž, že mě z toho dostane.

Chilli a další ostré koření

Ne nadarmo se traduje, že ostrá a pálivá jídla jsou příznivá pro naše zdraví. Koření má neuvěřitelnou sílu samo o sobě (znalci indické kuchyně určitě souhlasí), a pokud vezmeme v úvahu pikantní chilli, výrazné kari, čerstvý zázvor a nespočet dalších druhů, to už má opravdu grády! Dovolte těmto přírodním zázrakům dělat svou práci, posílit imunitu, čistit organismus a zahřát vaše tělo. Uvidíte, že nebudete litovat.

Sůl

V jednoduchosti je síla a další můj tip je toho důkazem: kloktání vody se solí. Sklenička, voda, sůl a lžička. Nic víc, nic míň. Vodu se solí pořádně promícháme (opět platí pravidlo: čím více, tím lépe – já na 100 ml vody dávám přibližně 1/2 lžičky soli), po malých locích kloktáme a proces opakujeme několikrát za sebou, klidně i několikrát denně. Je to jeden z našich rodinných osvědčených triků, jak se co nejrychleji zbavit bolesti v krku. Když vedle toho budete jíst česnek, přikusovat chilli brambůrky a popíjet zázvorový čaj, za pár dnů jako byste o nepříjemném škrábání v krku ani nevěděli.

Tea tree olej

O blahodárných účincích čistého oleje z čajovníkového stromu jste určitě někdy slyšeli. Já se tu nebudu rozepisovat o každém účinku zvlášť, vznikl by totiž nekonečný seznam. Navíc každý, kdo by se chtěl dozvědět více, si v dnešní internetové době rychle a snadno vše bez problému dohledá. Byla by ale ostuda nezmínit alespoň ty nejdůležitější: je skvělý na bradavice, akné, popáleniny, při zápachu z úst, různých infekcích… Příznivých účinků tea tree oleje je skutečně spousta.

A jak tento olej můžeme využít konkrétně při nachlazení? Perfektní je, když vás trápí rýma a ucpaný nos – v tomto případě si stačí jen nepatrné množství oleje (např. 1 malou kapku) namazat do pokožky přímo pod nos tak, abyste olej a jeho intenzivní svěží vůni vdechovali. Okamžitě pocítíte, že se vám dýchá lépe.

Nádí šódhana

Pokud vás trápí bolest hlavy, která ne a ne ustoupit, čtěte pozorně, mám pro vás záchranu! Vedle dostačeného pití vody a klidu je dobré vyzkoušet dýchací cvičení Nádí šódhana. Někdo ho možná zná z lekcí jógy, někdo si ho vybaví spíše až po českém vysvětlení „dýchání střídavě pravou a levou nosní dírkou“. Ať už dýchací techniku Nádí šódhana ovládáte nebo ne, není to nic složitého. To nejtěžší stejně zůstává na vás – mít trpělivost a vydržet.

Klíč tohoto dechového cvičení spočívá v tom, že vždy dýcháte pouze 1 nosní dírkou: P= pravá nádech (zatímco L=levou nosní dírku si přitlačíme prstem, abychom skrze ni nedýchali), výměna: nepatrně zadržíme dech, pustíme L a přitlačíme naopak P, L výdech, L nádech, výměna: přitlačení L, P výdech, P nádech a stále se jede dokola, klidně 10 minut nebo dokud bolest alespoň trochu neustoupí. Přikládám odkaz na praktický video návod.

Klid

To nejjednodušší a nejpříjemnější vůbec. Při oslabení, bolesti v hlavě, krku či celého těla neexistuje lepší rada než „jít si lehnout do postele“. Ostatně kdy jindy si najdeme čas na nicnedělání? Kdy jindy si jen tak v průběhu dne bezstarostně lehneme a odpočineme si? No vidíte to – i na otravném nachlazení se dá najít něco příjemného! To nás donutí zastavit se, zachumlat se a dopřát si odpočinek, abychom zase nabrali ztracené síly a brzy byli fit. Tak šup do postele!

 

Komentáře (0)
Vendula Jindrová

Jsem studentka, velká milovnice jógy, zdravého životního stylu, hudby, čtení a pohody. Jóga se stala před pár lety nedílnou součástí mého života a od té doby není den, kdy bych si ji nezacvičila.

28.01.2018 - 19:14

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám