Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Názor: V čem vidím slabiny západní medicíny

star-of-life-large

Považuji se za racionálního člověka, mám tedy raději, když se se ke mně informace dostávají v podobě, kterou lze ověřit, případně podložit vědeckou studií a ideálně když mohu pochopit, proč a jak věci fungují.

Tento přístup je typický pro Evropany, kteří se od dob průmyslové revoluce nechávají vést názorovým proudem technického rozvoje, pokroku, ekonomie a kapitalismu. Vše se dá vysvětlit, naplánovat, cílem je hmotné zabezpečení a konzumní způsob života, všichni se chceme mít dobře. Spiritualitu nahradily nové vzorce chování, přebírané od úspěšných podnikatelů, politiků, hvězd mediálního světa.

V tomto prostředí se posledních staletích dramaticky rozvíjí západní medicína, se svými obrovskými přínosy pro zlepšení kvalita života na celém světě. A člověk začal postupně vítězit v bitvách s celou řadou vážných nemocí a příznaky stáří.

V šedesátých letech, v návaznosti na otevírání nejen asijských zemí světu, vzpomeňme třeba objevení „jógy“ západem na konci 19. století, propukla revoluce, kterou má řada lidí spojenou pouze s volnou láskou a konzumací drog, ale její podstata odstartovala hnutí New age, které postupně svoji přítomností zaselo semínka spirituality do řady západním způsobem vzdělaných myslí.

V tomto prostředí se posledních staletích dramaticky rozvíjí západní medicína, se svými obrovskými přínosy pro zlepšení kvalita života na celém světě. A člověk začal postupně vítězit v bitvách s celou řadou vážných nemocí a příznaky stáří.

Tato vítězná aureola západnímu lékařství přinesla vysokou prestiž a povolání lékaře je v očích většiny lidí velmi vážené a respektované.
V České republice to není jinak, nicméně na mě jde dojem, že situace v lékařství obecně není úplně ideální. S respektem k výše napsanému mi přijde, že většina lékařů, je ve své praxi spíše mechaniky než léčiteli. Je pochopitelné, že se při takové odpovědnosti, jež mají, spoléhají pouze na vědecky ověřitelné metody a přístroje. Když už se něco rozbije, tak to hůře či lépe opraví, něco se vyndá, něco přišije, ale neléčí se příčina stavu.

Česká republika

V České republice to není jinak, nicméně na mě jde dojem, že situace v lékařství obecně není úplně ideální. S respektem k výše napsanému mi přijde, že většina lékařů, je ve své praxi spíše mechaniky než léčiteli. Je pochopitelné, že se při takové odpovědnosti, jež mají, spoléhají pouze na vědecky ověřitelné metody a přístroje.

Od doby co mám děti, vidím, že lékařům je většinou opravdu nutné skoro vnutit, aby při preventivních prohlídkách neřešili pouze váhu a výšku dítěte. Když není nic očividně rozbitého, tak to prostě nemají čas ani potřebu řešit. Jeden rok mi vynadají, že dáváme příkrm už v pátém měsíci a o dva roky později mi vyhubují, že ho ještě v pátém měsíci mladšímu dítěti nedáváme.
I u nás již naštěstí přichází změna, máme lékaře psychosomatiky, jinde spolupracují s čínskými lékaři, jinde doporučují homeopatika, i když to vlastně podle medicíny nejsou léky, vědí, že funguje placebo efekt…
A mě jako racionálnímu člověku, už proto nepřijde divné, že řada lidí hledá pomoc u různých léčitelů, poradců a dalších „mágů“. Protože je stále více zřejmé, že jsou věci, které západní věda neumí popsat a odhalit, ale prostě fungují.

Odpovědnost za zdraví je ale pouze naše, proto jsem rád, že si k nám spiritualita znovu nachází cestu a pomáhá nám pochopit, kdo jsme a jak se k sobě máme chovat. Děkuji východu a józe především.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

01.08.2014 - 12:18

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám