Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Med život osladí, ale i léčí, nejen podle ájurvédy

vcely_med

Mezi přírodními látkami, které lze používat k léčivým účelům, je jedna, do které bychom to možná neřekli. Jde o klasický včelí med. Léčivé účinky a prospěšnost pro organismus jsou medu připisovány již po několik tisíciletí. Mezi jinými mu je přikládá i ájurvéda, indické léčitelství se silnou vazbou na tradiční jógu.

Podle ájurvédy je med velmi vítanou potravinou především pro svůj vliv na správné složení krve. Ájurvéda tvrdí, že med pomáhá udržovat dostatečné množství krevních destiček, čímž zajišťuje, aby krev byla řádně okysličená. Příliš málo kyslíku v krvi může mít za následek únavu či dokonce deprese, med pomáhá před těmito neduhy chránit.

Vůbec nejlepší je, pokud je med rozmíchán do teplé vody. Účinky medu se totiž podle ajurvédy liší v závislosti na tom, zda jej pojídáme v původním stavu, rozmíchaný ve studené či rozmíchaný v teplé vodě. Teplá voda je sice nejlepší, neměla by se ale nikdy blížit teplotě varu, tím dojde ke znehodnocení pozitiv medu. Na tom se ájurvéda shoduje i s moderní vědou. Med tedy nikdy nevaříme a neměli bychom s ním ani péct.

Med v kuchyni
Než se začal v evropské kuchyni používat třtinový a posléze i řepný cukr, hlavním sladidlem byl med. Až do 17. století se používal zejména do kaší, některých druhů chleba, nápojů (medovina), ale i masitých jídel, na některé věci se však nehodil (např. piškot a cukrovinky). Dost časté bylo spojení medu a pepře (peprník→perník), zázvoru, šafránu. Zdroj wikipedia

Okysličení je samo o sobě skvělým benefitem k lahodné chuti kvalitního medu. Pozitiva medu pro krev tím ale nekončí. Opět podle ájurvédy dokáže med vyrovnávat dlouhodobé výkyvy krevního tlaku, tedy snižovat vysoký tlak a zvyšovat tlak tehdy, pokud je příliš nízký.

Když v přechozím odstavci říkáme “kvalitního medu”, myslíme tím skutečnou kvalitu, na kterou je třeba dávat si speciální pozor. Některé “medy” od obchodníků totiž obsahují příměs obyčejného cukru nebo glukózo-fruktózového sirupu a ke kvalitnímu produktu od včel mají skutečně daleko.

Abychom se zastavili i u vědeckých poznatků, med kromě cukru, kterého obsahuje asi 80 procent váhy, obsahuje také mnoho tzv. mikroživin. Kromě vitamínů a minerálů v něm najdeme i včelí enzymy, které mají mimo jiné antibakteriální účinky a mohou pomoci v případě bakteriálních onemocnění. Ne nadarmo je zázvorový čaj s medem a citrónem jedním z nejspolehlivějších domácích receptů na chřipku, který dobře znaly už naše babičky.

Na konec ale musíme zmínit i jednu negativní vlastnost medu. Jeho konzumace sice má svá mnohá pozitiva, v příliš velkém množství vám ale může i uškodit. Problémem je vysoký obsah jednoduchých cukrů. Cukry, jak věda v posledních letech stále přesvědčivěji prokazuje, mají na tělo ve velkém množství celou řadu nežádoucích efektů srovnatelných třeba i s alkoholem.

Zatímco tedy platí, že lžička medu denně vám zaručeně prospěje, pokud do sebe budete ládovat med od rána do večera, vaše tělo vám příliš vděčné nebude.

 

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

06.02.2015 - 14:33

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám