Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Léto v čínské medicíně

Základem všech rad tradiční čínské medicíny jsou soulad a harmonie s prostředím, ve kterém žijeme a aktuálním ročním obdobím. Stačí sledovat přírodu kolem nás. Léto podle čínského kalendáře začalo již v květnu. Dny se prodloužili a tak dříve vstáváme a chodíme později spát. K regeneraci nám stačí méně spánku, než v temných zimních obdobích. K létu řadíme element ohně a z orgánů k němu náleží srdce a tenké střevo. Chuť elementu ohně je hořká.

Co tedy jíst?
Některé hořké potraviny vysušují, zvláště smažené, pečené nebo grilované, ale také cigarety a nápoje obsahující kofein. Vyčerpávají tak jin srdce, čímž se dočasně zvýší jang a posílí duševní aktivita. Pokud se konzumují dlouhodobě a přes míru, dochází k vyčerpání krve, jinu a horkosti srdce. To se začne projevovat neklidem a poruchami spánku. Spolu s dalšími stresovými faktory mohou vést k infarktu.
Hořké osvěžující potraviny jako čekanka, rukola, pampeliška a grapefruit naopak působí proti vysušování srdce a tím pádem oslabování jinu. Využívají se při poruchách spánku a při intelektuální zátěži. Působí proti nervozitě a stresu. Hořká chuť vede čchi dolů a tím pádem pomáhá trávení. Řadíme sem artyčoky, čerstvou bazalku, rukolu, pampelišku, čerstvé oregáno, rozmarýn, tymián, pelyněk, červenou papriku a kurkumu. Snižují vnitřní vlhko, které vzniká nadměrnou konzumací sladkostí a mléčných výrobků. Silné pocení a horko škodí srdci. Při vyrovnávání této ztráty pomohou listové saláty, například rukola a čekanka, zralá rajčata a okurky, ovoce např. maliny, borůvky, kompoty a také krátce podušená zelenina, klíčky a ovocné čaje. V létě je dobré omezit konzumaci bílkovin ve formě masa, ryb a vajec. Základ v létě tvoří zelenina v kombinaci s kvalitními oleji, oříšky, semínky, listovými saláty, čerstvými bylinkami a obilím.

Ideální je přirozený pohyb v přírodě
Jsme-li zdraví a v dobré kondici můžeme přidat více pohybu. Přirozený pohyb je velmi důležitý. Orientovat, spíš než na výkon, bychom se měli na prožitek, vnímat vlastní tělo. A ideální je v těchto měsících praxe v přírodě – procházky, plavání, jízda na kole, taiji, jóga atd. Soustředěným pohybem v přírodě energii nevydáváme, ale naopak ji získáváme – čínská taoistická cvičení toto nazývají výměnou energie mezi člověkem a přírodou. Pozor ale při fyzické aktivitě na přílišné pocení. Tekutiny, které ztratíme, je pak třeba doplnit.

Vlivy počasí
Nezapomínejme, že to, co se odehrává kolem nás, se děje i v našem těle. Pozor tedy na vlivy počasí – dlouhodobý pobyt na přimém slunci vyvolá horkost v organismu, promokneme-li, vzniká v těle patologie zvaná vlhkost. Před těmito vlivy je třeba se chránit. Vyvyrovat se extrémů, tělo v létě není vhodné ochlazovat nápoji s ledem, ale naopak např. teplým zeleným čajem.

V letních měsících je dle tradiční čínské medicíny ohroženým orgánem srdce, zde je několik praktických rad na potíže spojené s tímto pro nás důležitým orgánem. A kromě toho charakteristiky několika potravin vhodných svými účinky pro toto období.

Nemoci srdce
Tradiční čínská medicína je výbornou prevencí onemocnění srdce, protože tato onemocnění bývají spojována se zvýšenou hladinou tuků v krvi. V těchto případech se používají potraviny, které tyto tuky snižuji. Cholesterol výrazně snižuje lecitin, který obsahuje sója. Dále jsou to např. česnek, zelený čaj, hlíva ústřičná atd.
Většina nemocí se hlásí mnohem dříve, kdy je ještě na tzv. energetické úrovni – kdy je v orgánu nerovnováha energií. Tyto projevy bývají jemné a my jim často nevěnujeme pozornost. To, že se srdcem není něco v pořádku, nám například mohou ukázat tzv. palpitace – to je subjektivní pocit bušení srdce, které vyšetření nemusí odhalit. Objevují se, je-li organismus oslabený. Způsobit je mohou i emoce jako např. strach či úzkost. Příčinou ale také může být nedostatek energie čchi nebo krve srdce. Problém může rovněž směřovat k ledvinám, kde je třeba doplnit podle dalších příznaků jejich energii jin nebo jang. V první řadě je třeba posílit srdce a uklidnit mysl. To znamená, že v těchto případech bychom měli vyřadit pálivá a tučná jídla, alkohol, kávu a čaj. Čínská medicína doporučuje používat při vaření mořské řasy, sojové výhonky, fazole, listovou zeleninu, rostlinné oleje, kurkumu atd. Z aktivit do svého programu pravidelně zařadit meditaci.

Vysoký krevní tlak
Za tímhle problémem mohou z pohledu čínské medicíny stát oheň jater, který vyvolá dlouhodobá stagnace čchi jater nebo nedostatečná jin ledvin, někdy i jater. A to vše způsobuje právě nadměrná konzumace tučných nebo sladkých potravin, a také alkohol. Velmi účinnými dietetiky ke snížení krevního tlaku jsou celer, fazole mungo, česnek, dřín, hloh, chryzantéma, řasa kelp, kustovnice nebo zelený čaj. Kromě potravin je třeba využít k léčbě vysokého krevního tlaku i byliny, kterém vám naordinuje čínský lékař.

Úpal a úžeh
Na snižování horkosti v těle je dobrý červený meloun, který můžete jíst čerstvý. Na závratě a točení hlavy při úpalu a úžehu a na utišení zvracení pijte sklenici čerstvé šťávy z vodního melouny. Zelenou slupku pak povařte a vývar vypijte. Při vedrech pomáhá také vývar ze zelených fazolek mungo. Když jíte v létě melouny, ochlazuje se vaše tělo a díky tomu můžete úžehu předejít.

Hroznové víno
Má neutrální povahu, sladkou a kyselou chuť. Používá se jako krevní a energetické tonikum, z orgánů má vlic na plíce, slezinu a ledviny. Jako lék se využívá u těchto potíží: nedostatek energie čchi a krve, kašel, bušení srdce, noční pocení, revmatismus, potíže s močení a vodnaté otoky, kdy podporuje vylučování moči. Recept na zmírnění netrpělivosti a nervozity: Uvařte ve vodě 30 g hrozinek a 15 g červených datlí, jezte jako polévku.

Celer
Znamenitý lék pro vysoký krevní tlak, závratě a bolesti hlavy velmi často související s vysokým krevním tlakem a močením s příměsí krve. Povaha je neutrální, chuť sladká a hořká, z orgánů ovlivňuje žaludek a játra. Smícháme-li čerstvou celerovou šťávu s medem, vytvoříme nápoj pro zmírnění závratí a bolestí hlavy způsobené vysokým krevním tlakem. Denní pití celerové šťávy či vývaru z celere je vhodné u vysokého krevního tlaku v těhotenství a klimaktériu.

Banány
Mají chladnou povahu a sladkou chuť, zvlhčují střeva a mají detoxikační účinky. Využívají se při léčbě zácpy, hemeroidů, vysokého krevního tlaku a opilosti. Trpíte-li zácpou, snězte denně jeden až dva zralé banány – před spaním a po ránu nalačno. Lidé s oslabenou slezinou by banány neměli jíst po ránu nalačno a spíš by ho měli konzumovat tepelně upravený např. přidaný do kaše. Je možné je také dusit ve slupce na páře do změknutí, takto léčí hemeroidy. Banány také léčí horkost a horečnatá onemocnění. Vývar z banánové slupky, který se užívá 3x denně snižuje krevní tlak.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

04.06.2010 - 12:54

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám