Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Krutost, bolest, utrpení, žal

Ano, vím, nikomu se nechce číst tato slova, a přeci je nelze pominout. Jsou naší součástí, jsou dokonce naší každodenní součástí, a co více, jsou součástí tohoto vesmíru v jeho negativním projevení… a tak zrcadlí vše, na co se bojíme jen pomyslet.

Zdá se, že se jedná pouze o slova, ale co jsou slova? Vyřčená energie, která s sebou nese první seskupování atomů, do kterých jsme posléze zapleteni ve hře jménem „Naše životy.“

Slova bolí, ale koho bolí? Naše tělo? Ne, to jde až ve druhé linii.

Bolí naší duši, která je zapletená do ega, a to, jak víme, nechce slyšet nic, co mu není příjemné, a tak začíná svádět emoční bitku.

Mysl je sevřená strachem z vlastního ztroskotání a zkázy. Emoční a mentální zoufalství, které bylo způsobeno slovy a posléze činy, pracuje dál a dál a ničí vše silné odolné. Uvěřili jsme ve vlastní prohru… Naše mysl začíná vše rozebírat do nesmyslných detailů… Hra s egem začíná.

Přichází krutost. Emoce zosobňující trýzeň se sklonem k sebekritice a ničivému sebeodsuzování. Mysl zde zraňuje duši svými myšlenkami a duše tak prožívá hluboký zármutek, pláče nad svou bolestí. Kritika je bolestivá a bolest, další emoce v řadě, se z ní jen raduje.

Nastává utrpení a žal.

Tyto emoce jsou  v mysli jen uměle udržovány negativním způsobem myšlení. Často vzpomínkami na to, co již bylo. Nemá cenu klečet na kolenou a prosit minulost o odpuštění a pochopení. Dívejte se sami sobě zpříma do očí, aniž by jste odvrátili zrak. Skrze oči do duše vašeho srdce. Teď je to, co je pro vás výchozí. Minulost nelze změnit, ale každá vteřina nyní mění celý život.

Konec… nechci to už ani psát a popisovat. Co s tím vším?!

Naše duše je čistá a nekonečná jako moře bez hranic. Jsme neustále propojeni na universální princip intuice, nezávislosti a vnitřní svobody. Naše duše je oboupohlavní a dokáže pochopit, že v jejím nitru je zdroj veškerého bytí a absolutní pravdy.

Intuice mentální se projevuje v každém aspektu síly našich rozhodnutí.

Intuice emocionální je čistota posuzování skrze naše srdce a jeho hlubokou pravdu.

Intuice, to je čisté nehybné jezero – jeho hladina vše odráží, ale vždy zůstává klidná. Vody jezera jsou hluboké, ale všudypřítomně bdělé. Jezero trpělivě čeká, až bude ve vašem nitru objeveno.

Meditace je odpověď. Utište vše nepotřebné. Zastavte se, ustaňte ve vykonávání nepodstatného a vše ztište. Modlitba je často prosba k Bohu, ale meditace je stav, kdy Bůh promlouvá k nám skrze tichost a jemnost v našich srdcí. Učí nás používat slova, která nezraňují, ale konejší. Učí nás otevřít oči a vidět vše v čisté pravdě a nebát se jí, i když má krutou podobu.

Meditujme a spojme svou duši s vnitřním klidem a s klidem toho obrovského vesmírného jezera.

Hari Om Andreajoga

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

02.12.2010 - 13:00

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám