Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Detox za zrcadlem

Několikrát denně se setkáváme se svým odrazem v zrcadle. Co je ale to, co vidíme? Jsme to skutečně my? Nebo je to jen skořápka, kterou mylně ztotožňujeme se sebou, ale pravé já uniká? Odpověď zjistíte jednoduše, přestanete se na sebe po několik dní dívat. Tady je, co se stane…

Okolnosti se sešly a zavedly mě na třítýdenní retreat do havajských deštných lesů. Podmínky života v hippie eko-komunitě byly, mírně řečeno, spartánské – jednoduché stany bez elektřiny, filtrovaná dešťová voda, kompostovací toaleta a jedno zrcadlo na třicet lidí. Letmý pohled ráno při čištění zubů, letmý pohled večer. Teplé a vlhké klima způsobilo katastrofu na mém obličeji, proto jsem za zrcadlový detox byla více než vděčná. Za pár dní jsem si začala všímat změn.

Víc než schránka

Najednou jsem cítila hlubší napojení na sebe. Přestala jsem se vnímat jako fyzická schránka, jako soubor červených, zanícených fleků na obličeji, které si při každém pohledu do zrcadla vysloužily kritický pohled a shodily mou sebejistotu o několik stupňů dolů. Získala jsem jakýsi odstup od všeho. Jakoby ten, kdo se dívá, pozoruje a interaguje se světem, sídlil někde vzadu v hlavě a sledoval skrze oči, zkoumal pomocí těla. Pomalu jsem si uvědomovala, že jsem mnohem víc – jsem soubor kvalit a vlastností, které se odráží v reakcích lidí kolem mě. Podobné pocity zažívali i ostatní účastníci retreatu.

Tak trochu jiné nenásilí

Zrcadla jsou jen jedna z dalších věcí, která tahá naši pozornost ven, z našeho středu. Když omezíte tento rušivý faktor a připoutanost ke svému vzhledu, vnímání se promění. Přiznejte si, kolikrát se při pohledu na svůj odraz pochválíte? Není každý takový pohled spíše jen zaostření na nějakou malou nedokonalost, kterou se pak zbytečně trápíme celý den? Nebyl by život jednodušší bez takovéhoto zbytečného násilí, které sami sobě způsobujeme?

Vyzkoušejte proto tento netradiční detox, který může být jednou z dalších metod praktikování jógy. Setkáváme se tu s několika základními aspekty jamy, prvního z osmi stupňů Patandžaliho stezky (aštangy). Jedná se jednak o nepřipoutanost (aparigraha) k fyzickému vzhledu a tělesné dokonalosti, a nenásilí (ahimsa), v tomto smyslu vůči sobě samým.

Na vlastní pocit

Vyzkoušejte tuto neobvyklou praxi sami na sobě, vytrvejte alespoň jeden týden. Zkontrolujte svůj vzhled ráno před odchodem do práce, ale po zbytek dne při setkání se zrcadlem sklopte zrak. Odolejte nutkání kontrolovat se ve výlohách. Vaším skutečným zrcadlem se pak stane každý člověk, se kterým setkáte, a každá situace, do které se dostanete. Zkoumejte se zvědavostí, co vám ukazují. Získáte nové poznání a možná pocítíte i více shovívavosti a lásky sami k sobě, uvědomíte si své skutečné kvality a svou sílu. Až se pak opět podíváte do zrcadla, možná budete překvapeni, jakýma očima se uvidíte.

 

Komentáře (0)
Veronika Ciková
Veronika Ciková

Byla to láska až na druhý pohled, ale o to hlubší. Jóga mě provází už několik let, ale nepřestávám v ní objevovat nové věci.
Nořím se hlouběji a můj zápisník přetéká postřehy z vlastní praxe i z lekcí, které vedu ve studiích Praze. Věřím, že sdílením se můžeme vzájemně obohatit a inspirovat. To je moje motivace k psaní.
Spojit se se mnou můžete přes email veronika.cikova@seznam.cz nebo na Facebooku (www.facebook.cz/joganika).

08.12.2017 - 18:40

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám