Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Co jíst pro zahřátí

ohrat

S blížící se zimou na sebe každý den navlékám více a více vrstev oblečení a snažím se nepředstavovat si, jak velká zima mi asi bude třeba uprostřed prosince. Jako člověk s naprosto nulovou tolerancí chladu jsem z konce léta poněkud rozmrzelá, přesto se však nemohu dočkat překrásných podzimních a později sněhových scenérií.

Abych si tedy blížící se období dokázala v rámci možností užít a nezmrznout přitom, je pro mě důležité soustředit se na konzumaci potravin, které organismus zahřejí, a ne naopak.

  1. Koření – Pocit tepla přináší skořice, bazalka, fenykl, tymián, rozmarýn, hřebíček nebo kmín. Velmi účinným kořením je v tomto směru zázvor, který pomůže i s podzimním nachlazením. Pozor však na ostrá koření jako je chilli- ta v konečném důsledku tělo spíše ochladí.
  2. „Zahřívací“ zelenina – Syrová zelenina organismus ochlazuje, v zimním období bychom tedy měli zeleninu vždy tepelně upravit. Mezi zeleninu se zahřívacím efektem patří pórek, cibule, pažitka, česnek, chřest nebo křen. Nejlepší je zeleninu konzumovat vařenou v polévce, dušenou či grilovanou.
  3. Maso – Vhodné je hovězí, vepřové i drůbeží maso. Můžeme si ho dopřát i tučnější, vždy však s mírou a ohledem na tělesný stav. Velmi přínosnými jsou i silné vývary. Ryby se řadí spíše mezi neutrální potraviny, zahřát však umí úhoř nebo losos.
  4. Luštěniny – Luštěninové pomazánky jsou vhodnou náhražkou mléčných výrobků, které organismus ochlazují. Cizrna, čočka nebo hrách nám v zimě prospějí.
  5. Semena, ořechy a sušené ovoce – Zatímco čerstvé ovoce má ochlazující funkci, sušením se tento efekt vytrácí. Zahřejí nás mák, vlašské ořechy, datle, třešně či slunečnicová semínka.

Co se týče nápojů, zelený čaj můžeme vyměnit za černý, bílé víno za červené. Tepleji nám bude i díky kakau či kávě.

Důležité je samozřejmě vyhnout se extrémům a nekonzumovat výhradně potraviny sloužící pro zahřátí. Do svého jídelníčku bychom měli zahrnout i menší množství chladivých potravin (čerstvé ovoce, ledový salát, syrová zelenina, mléčné výrobky) a těch neutrálních (rýže, brambory, obiloviny).

 

Komentáře (0)
Adéla Fischerová

Mladá dívka vedoucí tvrdou bitvu s vlastní leností a ostatními překážkami na cestě k duševní i tělesné pohodě.

23.10.2016 - 16:32

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám