Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Tři dóši – Kapha

Kapha je sanskrtské slovo, které znamená „obejmout“ nebo „držet spolu.“ Kapha je zdrojem síly i stálosti a je zodpovědná za stavbu živého těla. Kapha je vytvořena z elementů vody a země. Díky jejímu složení (země upevňuje) je kapha stálejší než ostatní dvě dóši. Kosmickým vztahem je Měsíc a hlavní povahou nehybnost, což znamená, že typy kapha musejí mít podnět k tomu, aby se vyhnuli nudě. Typ kapha je obvykle dobrý při stmelování věcí i lidí a nemá rád změnu.

Kaphy mívají tolerantní, odpouštějící a klidnou povahu, také bývají věrné a milující. Jsou neocenitelné v situacích, kdy je třeba povzbuzovat ostatní k nějakému výkonu. Kaphy mají odpor k mlhavému počasí.

Možná proto, že se nenechají snadno vyprovokovat, dožívají se typy kapha vysokého věku. Často mají velké, krásné oči, hojnost životní energie a sklony pohybovat se pomalu a uváženě.

Fyzické projevy (vzhled): postava: velká, zakulacená, vyšší svalová hmota či tuk, kůže: studená, vlhká, jemná, bledá, vlasy: silné, husté, vlnité, hnědé, obličej: velký, kulatý, nos: velký, okrouhlý, oči: velké, nápadné, modré či světle hnědé, rty: plné, zuby: velké, bílé

Temperament

mentálně: tichá, skromná, přemýšlivá, zamyšlená, soucitná, svědomitá, pravdomluvná. Loajalní, odpouštějící. Lenost. Dlouhodobý hněv.

fyzicky: chuť k jídlu vyrovnaná, pomalé trávení, pravidelné vylučování, hluboký spánek energie: stálá, bez výkyvů, dobrá výdrž.

V těla je pět typů kaphy: kledaka – nachází se v žaludku, avalambaka – v srdci, bodhaka – v jazyku,tarpaka – v hlavě, sleshaka – v kloubech. Proto když se objeví nerovnováha kaphy, může v těchto oblastech očekávat potíže.

Nerovnováhy kaphy

Typ kapha, klidný a vyrovnaný, má citlivou, intuitivní povahu a dobré celkové zdraví. Tento typ s těžkými kostmi má tendence přibírat na váze, částečně proto, že miluje dobré jídlo. Kaphy mají zřídkakdy problémy se spánkem, po pravdě jsou tito lidé náchylní k zaspávání. Jejich věrná, milující povaha někdy vede k určité zaslepenosti a netečnosti při řešení problémů, ale jejich láska ke klidu, tichu a stabilitě v jejich životě je opravdová.

Co způsobuje nerovnováhu?

Hlavní příčinou nerovnováhy u typů kapha je nedostatek podnětů, což může vést k lenosti. Mezi další příčiny nerovnováhy patří chladné, vlhké počasí, přejídání, příliš sladká, tučná nebo slaná strava (kaphu zhoršují sladké, kyselé a slané potraviny), nedostatek pohybu a nadměrný spánek, obzvláště dřímání přes den.

Znaky vyrovnané kaphy

Když je tento typ vyrovnaný, může být rozkošný – dobrý přítel, trpělivý, soucitný, odvážný a emocionálně vyrovnaný. Fyzicky jsou kaphy statné a silné, s dobrými klouby, robustní postavou, s dobrým trávením i metabolismem a vysokou sexuální potencí. Třebaže se lidé typu kapha rádi vyhýbají tělesnému pohybu a cvičení, mají lepší výdrž než ostatní typy dóši, pokud jsou ovšem podporováni k pravidelnosti. Kapha dodává tělu odolnost vůči chorobám a také výborně podporuje proces léčby. Je anabolickou silou v těle, což znamená, že řídí tvorbu i těch nejmenších buněk. Podporuje takové duševní pochody, které znamenají stabilitu a pevnost, jako je loajalita, odpuštění a láska.

Znaky nerovnováhy

Všechny následující příznaky nebo jejich kombinace mohou signalizovat, že kapha je ve stavu nerovnováhy: bledá pleť, citlivost na chlad, špatné trávení a nadměrná hmotnost, zaspávání, špatný metabolismus, dýchací potíže, otoky, alergie, deprese, projevy závisti, netečnost a impotence.

Lidé typu kapha by měli jíst hlavně vařená jídly, která příležitostně doplní salátem. Vyhýbejte se tukům a olejům, pokud nejsou pálivé a kořeněné. Mléčné výrobky a sladké, kyselé a slané chutě kaphu zvyšují. Mnoha lidem typu nedělá dobře pšenice a živočišné produkty. Palčivé, hořké a trpké chutě mají na kaphu vyrovnávající účinek. Osoby tupy kapha by si měly tudíž vybírat potraviny s nízkou kaphou.

Doporučené potraviny pro typ kapha

Byliny a koření: černý pepř neboli pippali, čili papričky, koriandr, sušený zázvor, česnek, křen, listy máty, hořčice, cibule, petržel a všechny ostatní pálivá koření.

Obiloviny a semena: ječmen, pohanka, kukuřice, kuskus, ovesné otruby, polenta, obyčejný popcorn, žito, pšeničný chléb s klíčky, opékané tykve a slunečnicová semínka.

Fazole a luštěniny: fazole adzuki, vigna, fazole garbanzo, měsíční fazole, strakaté fazole, červená čočka, loupaný hrách, tempeh.

Maso a ryby: vejce, sladkovodní ryby, krůta, králík, garnáty, zvěřina.

Zelenina: artyčoky, chřest, řepa, rajčinové papriky, brokolice, růžičková kapusta, karotka, květák, kukuřice, baklažány, fenykl, zelené fazolky, kadeřavá kapusta, pórek, salát, houby, okra, cibule, hrách, brambory, ředkvičky, tuřín, špenát, vodnice, salátová řeřicha.

Ovoce: jablka, meruňky, bobulové ovoce, třešně, klikvy, broskve, hrušky, granátová jablka, sušené švestky, hrozinky.

Mléčné výrobky: nízkotučné kravské mléko, kozí mléko (nebo sójové mléko).

Oleje: hořčičný, slunečnicový, saflorový.

Nápoje: mrkvová šťáva a ostatní zeleninové šťávy, klikvová šťáva, hroznová šťáva, mangová šťáva, kořeněné čaje – endiviový, skořicový, pampeliškový.

Text převzat z knihy Tajemství ájurvédy, Svojtka & Co., 2017. (https://www.svojtka.cz/) – nové vydání vyjde na podzim 2017, předchozí vyšlo v 2003 a 2006.

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

01.02.2010 - 13:00

Načíst další
Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidání komentáře musíte být přihlášeni.

Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám

To nejlepší ze světa jógy
1x měsíčně
do Vašeho emailu