Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jógový horoskop – Štír a jóga

Znamení                     Štír (Skorpio)

Období                        23. října – 21. listopad

Planeta                       Pluto

Symbolika

podzim, ženský prvek, princip jin, živel voda, barvy černá, červená, krvavě oranžová, jedovatě zelená, fosforeskující barvy a všechny, barvy, mající v sobě napětí

Téma

proměňuji, přeměňuji, transformuji, regeneruji, zabíjím a vytvářím nové (princip zemři a zroď se), autenticita, jádro, zárodek, tajemno, sex, magie, peníze, neústupnost, boj o moc, kdo z koho, manipulace, destrukce, násilí, bezohlednost, bezmocnost

Tělo

tlusté střevo, konečník, urogenitální trakt, močovod, ledvinová pánvička, pohlavní žlázy, prostata, genitálie, kostrč, stydká kost, hráz, nos, nosní dutiny

Somatika

nemoci pohlavních orgánů (pohlavní choroby, onemocnění prostaty), poruchy vylučování (zácpa, hemeroidy, onemocnění střev a jater), záněty nosních dutin, autoagresivní onemocnění (rakoviny), alergie, degenerativní procesy, dědičné choroby, výrůstky (hrb)

Charakteristika Štíra

Štír je osmým znamením horoskopu, patřící do osmého domu, který souvisí s tématem krize, transformace, okultních věcí, sexuality, dědictví, vlastnictví jiných, postoje k životu a smrti.

Po přátelských a diplomatických Vahách tak přichází přímý a autentický Štír, který nám bez obalu sděluje, že „nic netrvá věčně“, že život je o fázích proměny, že přežité musí odejít, aby nové mělo prostor přijít, že „odumírání“ starého, i smrt samotná, má v našem životě svůj význam. Štír svoji vládu nastupuje s pozdním podzimem, kdy v přírodě vše „odchází“, hyne, aby se na jaře opět mohlo zrodit.

Znamení Štíra tak symbolizuje, že před novým začátkem, je nutno projít temnotou spánku, proměny, odumírání, na psychologické rovině míněno ponořit se do svých hlubin nevědomí, rozpoznat své puzení, tendence v chování, utajené vlastnosti, přání, tužby, vynést je na světlo každodenního života, a transformovat je, aby nad námi neměly moc. Znamení Štíra, vládne planeta Pluto, jejímž principem je transformace, nezvratnost a nevyhnutelnost, překračování hranic, hledání hloubek i výšek, touha po duchovnu i sexualitě, snaha o zachování rodu na vlastní úkor, manipulace, osamělost.

Pluto představuje pudové a archaické v nás, prainstinkt, kolektivní nevědomí. Symbolizuje to, co je v nás ukryto a připraveno vystoupit na povrch. Archetypicky je Pluto spojeno s bohem Hádem, který vládne říši podsvětí. Z krajiny zemřelých není návratu, je temná, chmurná, smutná, hluboko pod povrchem země. Stejně tak lidé narození ve znamení Štíra, či s ascendentem v tomto vodním znamení, nebo významně silným postavením planety Pluto ve svém horoskopu, jsou tajemní, zadumaní, charismatičtí, hluboko ukrývající svůj bohatý citový život, vášně, ale i velikou citlivost, zranitelnost, strach ze slabosti, a silnou touhu po vztazích.

Mají sklony ke šťourání, a přestože působí sebevědomě, chybí jim prvotní důvěra, že jsou přijímáni takový, jací jsou. O životě mají své představy a ideály, podle nich se snaží žít, a život do těchto představ „napasovat“. Základním učebním úkolem Štíra, Pluta, je poznat rozdíl mezi realitou a představou. Uvědomit si, že jediná jistota, která existuje, je ta, že vše pomíjí, že vše se proměňuje, a nic není stálé. Úkolem Štíra je přijmout tok života.

Štír a jóga

Planeta Pluto, která Štíru vládne, není v indické astrologii známa, neboť ta pracuje pouze se sedmi planetami (Slunce, Měsíc, Mars, Venuše, Merkur, Jupiter, Saturn). Přesto lze znamení Štíra a principu Pluta přiřadit první dvě čakry, kořenovou Múladhára a sakrální Svádhištána, které se svojí podstatou Štířímu principu nejvíce blíží.

Múladhára znamená v sanskrtu „kořen či základ“. Nachází se na dně hráze, pánevního dna, a je spojena s červenou barvou. V těle ovlivňuje nadledvinky, hráz, tlusté střevo, kosti, chodidla, páteř. Souvisí s ukotvením, pocitem stability, vyrovnanosti, tělesné a duševní pohody, pudem sebezáchovy a přežití, se základním právem mít, sexualitou a vládou nad sebou samými. V kořenové čakře se ukládají strachy, předsudky, sebeomezení. Na dně hráze je také „schována“ kundalini energie, spící zavinutá energie, která je připravena se projevit. A právě zde nalézáme podobnost s principem Pluta.

Svádhištána v překladu znamená „vlastní domov“ nebo „vlastní příbytek“ a na úrovní fyzického těla ovlivňuje právě pohlavní žlázy (gonády), vaječníky, varlata, dělohu, ledviny, močový měchýř, podbřišek. Sakrální čakra je hlavni spojena s Měsícem a přiřazena znamení Raka či jako vedlejší čakra též znamení Vah. Další čakrou, kterou můžeme spojit se Štírem je čakra Hvězda Země. Ta se nachází těsně pod chodidly a „chodí“ všude s námi.

Představme si jí tak, jako bychom do Země, zemského povrchu, ukryly Měsíc. Podobně tak vypadá i symbol Štíra, kruh (nebo mistička) a v něm schovaný půlměsíc. Hvězda Země má tmavou až černou barvu. Souvisí se znovuvytvořením hmoty, přestavbou lidské DNA, uvědoměním si přírody a překonáním polarit. V lidském těle jí přináleží hlavní energetický kanál probíhající podél páteře, nádí sušumna, kterým stoupá probuzená energie kundalini. Toto čakrou jsme spojeni s křišťálovým srdcem Země, zemským jádrem.

Někdy čakry potřebujeme posílit, stimulovat, a někdy naopak zklidnit. Z tohoto pohledu lze jógové pozice, ásany, rozdělit na aktivní, vypuzující energii, uvolňující přetlak. A na ásany pasivní, nasávající energii, zklidňující, harmonizující. Pozn. Pozdrav Slunci (Súrja Namaskár) harmonicky pracuje se všemi čakrami.

Svádhišthána

Svádhišthána čakra

Muladhara chakra

Múladhára čakra

 

 

Jaké ásany lze vybrat pro práci s Múladhárou, Svádhištánou a čakrou Hvězda Země?

Aktivní ásany pro Muladháru: Hora, Strom, Bojovník 1 a 3, Hole, Švec, Kobylka, Most, všechny sedy

Aktivní ásany pro Svádhišthánu: Židle, Žába, Kleště, Volavka, Krasojezdec, Prodloužený boční úhel, Obrácený trojúhelník, Džánuširšásana, Pozice šťastného dítěte,

Pasivní ásany pro Muladháru: Orel, Hluboký předklon, Kráva, kleště, Přitahování kolen k hrudi vleže

Pasivní ásany pro Svádhišthánu: Tanečník, Psí kusy, Obrácené prkno, Pozice spícího hrdiny, Pes hlavou vzhůru, Pozice úcty (Andžanejásana), Pozice blaženosti

Hvězda Země: dupání, skákání, kopání, běhání, otáčení se pravotočivě (ve směru hodinových ručiček)

/

Meditace na posílení Hvězdy Země

Sedíte v pohodlném sedu, stále více a více si uvědomujete kontakt hýždí s podlahou. Dýcháte a s každým výdechem jako byste se kousek po kousku jemně propadali do podlahy pod vámi. Kostrč dosedá zcela na zem, pociťujete energii na konci páteře, kde začínají vyrůstat malé kořínky, razí si cestu k půdě, hledají výživu, minerály, vodu.

Červenohnědá barva Země se míhá před vaším zrakem. Kořínky sílí, rozvětvují se, postupují stále hlouběji a hlouběji ke středu Země, překonávají všechny překážky. Doputují do křišťálového srdce Matky Země, nastává exploze a silná energie vystřelí kořeny vzhůru až k vaší kostrči, naplní první čakru a proudí dále vzhůru všemi čakrami podél páteře…cítíte, jak vaším tělem začíná růst kmen stromu, kolem hlavy rozkvétá jeho koruna…strom a vy jste jedno.

Vidíte větve, listy či květy…cítíte energii svého stromu…Vychutnáváte si ten okamžik jak dlouho potřebujete…poté vědomě začínáte vtahovat kořeny a kořínky zpět ke kostrči na dno pánve. Nadechnete se, protáhnete, a lehce uvolníte do předklonu, poděkujete Matce Zemi za její energii.

 

Svěřuji se Matce zemi,

Důvěřuji životu,

Důvěřuji v sebe,

Jsem pevně zakořeněn/a…

 

Komentáře (0)
Alena Vejříková
Alena Vejříková

Ing. Alena Vejříková prochází jógovou praxí již několik let.

V Roce 2013 absolvovala instruktorský kurz Hathajógy ve vzdělávacím centru Vaška Krejčíka a naplno se začala věnovat vedení lekcí a klientům. Dlouhodobě studuje duchovní nauky na Univerzitě Nové doby pana Milana Calábka.

Zajímá se o psychologii, neurologii, změněné stavy vnímání, meditace, numerologii, výklad snů, práci s intuicí a symboly. Mezi její oblíbené duševní techniky patří vizualizace a řízená imaginace.

Vystudovala dvouletý kurz psychologické astrologie a věnuje se osobnímu poradenství v oblasti duševní hygieny.

www.spirityoga.cz
www.poradenstvi-alena.cz

27.10.2015 - 13:24

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám