Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jógový horoskop – Býk a jóga

býk znamení jóga

Znamení                     BÝK (Taurus)
Období                        21. dubna – 21. května
Planeta                       Venuše

Symbolika  
vrchol jara, ženský prvek, princip jin, živel země, všechny barvy země, hlíny, hnědá, hnědočervená, oranžovočervená, medová, měděná, teplá zelená

Téma   
mám, vlastním, hodnota, majetek, zajištění, hromadění, hmota, sebehodnota, sebeúcta, sebejistota, stabilita, vytrvalost, houževnatost, tvrdohlavost, pohodlí, smyslnost, harmonie, umění, luxus, rozkoš, lenivost

Tělo    
krk, šíje, rty, hlasivky, hrtan, mandle, vše související s krkem, krční páteř, sliny a slinné žlázy, štítná žláza, látková výměna

Somatika 
záněty související s krkem (zánět hrtanu, hlasivek, chrapot, angína apod.), kolísání tělesné váhy, problémy s nadváhou, poruchy rovnováhy mezi přijímáním a vydáváním 

Charakteristika Býka

Býk je druhým znamením horoskopu, patřící do druhého domu, který souvisí s vlastnictví, hodnotami, vztahem k penězům a majetku. Po bojovném Beranovi, jenž svou vůlí a energií prosadil na začátku jara „přežití“, přichází vytrvalý a houževnatý Býk, aby zajistil stabilitu a udržel růst. Představte si statného Býka, jak stojí pevně, stabilně a jistě nohama na zemi, je strnulý, pomalý, pohodlný, pevný, odolný, tvrdohlavý, trpělivý, poživačný, hněvivý, je rád součástí stáda, rád konzumuje, rád má své jistoty, a umí si vychutnávat přítomný okamžik všemi smysly. Býk je nejzemitějším znamením horoskopu. V období májových dní je vše nádherné, barvy, vůně, dny se prodlužují, je více slunečního svitu, noci se oteplují, a příroda láká k pozastavení, radování se, a vychutnávání příjemných okamžiků. Jak píše ve své básni K. H. Mácha, „Máj – lásky čas“. A právě láska, smyslnost a harmonie vystihuje znamení Býka.

Býkovi totiž vládne planeta Venuše, pojmenovaná po starořímské bohyni krásy a lásky. Obdobou dle řecké mytologie je bohyně Afrodité, která se zrodila z mořské pěny. Afrodité byla tak krásná a vášnivá, že svedla všechny bohy na Olympu, včetně svého švagra Área, římského Marta (viz Beran). Venuše a Mars byly nejznámějším mileneckým párem na Olympu.

Principem Venuše je harmonie, krása, smyslnost, erotika. Jedinci narozeni ve znamení Býka (nebo s významně postavenou planetou Venuše v horoskopu) jsou fyzicky krásní, přitažliví, jsou smyslní, svůdní, vášniví, mají svůj půvab, umí si druhé získat. Umějí milovat a chtějí být milováni, chtějí se líbit. Z toho také může pramenit přehnaný sebeobdiv, zahledění se do sebe nebo přílišné ulpívání na tom jak vypadají.

Potrpí si luxus, přepych a dobré jídlo. Proto si musí dávat pozor na utrácení peněz, na zbytečné hromadění majetku a věcí, i na přejídání, a zejména na rovnováhu mezi přijímáním a dáváním. Býci mají smysl pro soulad, krásu a estetično, což se projevuje vkusem v oblékání či při zařizování interiérů, uměleckými sklony, diplomacií v jednání, apod. Mohou být praktičtí, vytrvalí, cílevědomí, ale také tvrdohlaví, ustrnulí, konzervativní, trvající na svých jistotách a odmítající změny. Venuše je nejkrásnější hvězdou nebe, ráno ji můžete pozorovat jak Jitřenku a večer jako Večernici.

BÝK a jóga

Planeta Venuše, která znamení Býka vládne, je v indické astrologii přiřazena čakře Srdce, v sanskrtském názvosloví Anáhata, což v překladu znamená „zvuk bez úderu“ nebo „nezahraná nota“. Srdeční čakra je ve středu naší hrudi. Souvisí s láskou a soucitem, vášní, oddaností, něžností, mírem, vnitřním dítětem, sebe přijetím, odmítnutím či smutkem. Anáhata je spojována se zelenou barvou a vzdušným elementem. Je středem světelného těla, centrem rovnováhy mezi tělem a myslí, „mostem k vyšším světům“. Na úrovní fyzického těla Anáhata ovlivňuje paže a ruce, plíce, dýchací systém, srdce, oběhový a lymfatický systém, brzlík, imunitní systém.

V této čakře je centrum energie naší lásky. Rovnováha v Anáhatě nás činí milujícími bez podmínek, pečujícími o sebe a druhé, otevřenými a přátelskými, přístupnými ke svým vnitřním pocitům. Je-li zde energie nedostatek, jsme nerozhodní, ulpíváme na lidech a věcech, bojíme se odmítnutí, a chceme být pořád ujišťováni, že jsme milováni. Mnoho energie v této čakře se naopak projeví kritičností, náladovosti, sklíčeností, majetnickostí, a kladením podmínek v lásce.

Někdy tedy čakru potřebujeme posílit, stimulovat, a někdy naopak zklidnit. Z tohoto pohledu lze jógové pozice, ásany, rozdělit na aktivní, vypuzující energii, uvolňující přetlak. A na ásany pasivní, nasávající energii, zklidňující, harmonizující. Pozn. Pozdrav Slunci (Súrja Namaskár) harmonicky pracuje se všemi čakrami.

anáhata čakra

Anáhata čakra

Jaké ásany lze pro práci s Anáhatou vybrat?

Aktivní ásany pro Anáhatu: Kobra, Bojovník I. se zapažením, Most, Kolo (Kruh), Holubí král, Ryba, Pozice úcty (Adžanejásana), všechny pozice, které otevírají hruď

Pasivní ásany pro Anáhatu: Jógamudra, Předklon ze stoje se zapažením, Maričiásana, Aštanganamaskár, všechny pozice, které hruď stimulují

/

Meditace na Chrám srdce

Zaměřte pozornost do oblasti Srdeční čakry, Anáhaty. Položte si dlaň pravé ruky na hruď. Vnímejte chvíli tlukot srdce, jeho pravidelnost, rytmus. Naslouchejte ozvěně srdce v hrudi, v celém těle, v každé buňce. Představte si své srdce, prohlédněte si jej, pozorujte, a najděte malá dvířka dovnitř. Vstupte.

Před vámi se objeví překrásný, zářící chrám. Procházíte vstupní branou dovnitř, všude je plno světla, příjemného tepla. Procházíte chodbami chrámu, v oknech vlají lehké mušelínové závěsy, světlo prostupuje okenní tabulky, cítíte lehký vánek ve vlasech. Chodby ústí do mnoha komnat a pokojů. Jedna komnata vás zaujme, vstoupíte, rozhlížíte se, jak vypadá. Vaši pozornost upoutá nějaká věc v rohu místnosti.

Přistoupíte blíže a zjistíte, že je to „zapomenutý“ dárek. Rozbalíte jej, otevřete a uvnitř najdete „poklad“, dárek pro vás. Uvědomíte si, že je to poklad vašeho srdce, vaše dávno zapomenutá možnost, schopnost, dar…Toto poznání si vezmete na cestu zpět, odcházíte z místnosti, procházíte chodbami, vycházíte brankou ze svého srdce, vnímáte jeho tlukot, uvědomujete si jeho rytmus, pohybující se hruď společně s vaším dechem, usmíváte se, probouzíte, z dálky ještě slyšíte …

 

„Miluji tě takový, jaký jsi,

s láskou a světlem“

Komentáře (0)

Alena Vejříková
Alena Vejříková

Ing. Alena Vejříková prochází jógovou praxí již několik let.

V Roce 2013 absolvovala instruktorský kurz Hathajógy ve vzdělávacím centru Vaška Krejčíka a naplno se začala věnovat vedení lekcí a klientům. Dlouhodobě studuje duchovní nauky na Univerzitě Nové doby pana Milana Calábka.

Zajímá se o psychologii, neurologii, změněné stavy vnímání, meditace, numerologii, výklad snů, práci s intuicí a symboly. Mezi její oblíbené duševní techniky patří vizualizace a řízená imaginace.

Vystudovala dvouletý kurz psychologické astrologie a věnuje se osobnímu poradenství v oblasti duševní hygieny.

www.spirityoga.cz
www.poradenstvi-alena.cz

27.04.2015 - 07:00

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám