Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Jógový horoskop – Blíženci a jóga

gemini blíženci

Souhvězdí Blíženců

 

Znamení                     BLÍŽENCI (Gemini)

Období                        22. května – 21. června

Planeta                       Merkur

Symbolika

pozdní jaro, mužský prvek, princip jang, živel vzduch, všechny vzdušné barvy, nebesky modrá, světle šedá

Téma

myslím, poznávám, intelekt, pojem, zpráva, komunikace, vyjadřování, pružnost, pohyblivost, přizpůsobivost, zvědavost, hravost, smích, veselost, všestrannost, rozpolcenost, nedorozumění

Tělo

dýchací cesty, plíce, průdušnice, průdušky, nervy, nervové spoje, mozek, motorika a senzorika, řečové a sluchové orgány, ramena, paže, ruce

Somatika

obecně onemocnění horních cest dýchacích, časté alergie a záněty astma, tuberkulóza, onemocnění nervových drah, poruchy řeči

Charakteristika Blíženců

Blíženci jsou třetím znamením horoskopu, patřící do třetího domu, domu komunikace, nejbližšího okolí, sourozenců, sousedů, učení se, myšlení, mluvení, rozumu. Po stabilitě a usedlosti Býka přichází touha po poznání, vědění a pochopení. Blíží se Slunovrat, léto, a v přírodě vše dorůstá, kvete, rozvíjí se.

Základním tématem Blíženců je komunikace a vše okolo ní, myšlenky, řeč, čtení, psaní, logické zpracování, třídění informací, pojmy, apod. Komunikačními kanály pro přenos informací jsou v lidském těle nervy, energetické dráhy (meridiány), nádís. Blíženci však souvisí s jakoukoli komunikací a přenosem informací.

V dopravě jsou to silnice a cesty, ve zprostředkování informací to mohou být telefony, emaily, faxy, počítače, televize atd. Blížencům vládne planeta Merkur, která je spojena s archetypem boha Herma. Hermés byl jedním z nejšikovnějších a nejvynalézavějších bohů na Olympu, byl poslem samotného Dia. Rád předával zprávy, vzkazy, šířil informace, byl bystrý, ale také vychytralý, a přelstít někoho bylo pro něj zábavou. Merkur měl schopnost pohybovat se mezi pozemským světem a podsvětím.

Blíženci mají tendenci propojovat, sbližovat a smiřovat. Jsou otevření, racionální, neutrální a objektivní. Pozornost Blížence je však uchvácena široce rozvětvenými zájmy, a tak se mu málokdy podaří ponořit do jejich hloubky. Toto vzdušné znamení je orientováno na rozum a racionální úvahu, přehlíží city a hlas srdce.

Blíženci se tímto stávají symbolem vnitřních protikladů v člověku, levá a pravá hemisféra, rozum a intuice, ánimus a ánima, den a noc, země a nebe, čas a prostor. Poznat, pochopit a sjednotit tyto protiklady v sobě je úkolem Blíženců. 

Blíženci a jóga

Planeta Merkur, která vládne znamení Blíženců, je v indické astrologii přiřazena Krční čakře, Višuddha. Ta v překladu znamená „očištěná“ nebo „očista“.

Krční čakra se nachází v  oblasti krku a ramen, souvisí s komunikací, sebevyjádřením, vyrovnaností, spokojeností, výmluvností a tvořivostí. Na úrovní fyzického těla Višuddha ovlivňuje krk, uši, ústa, ramena, šíji, štítnou žlázu a příštítná tělíska. Je spojována se zářivě modrou barvou a elementem zvuku, éteru.

Višuddha je mostem k vyšším úrovním vědomí. Je-li v rovnováze, jsme vyrovnaní a spokojení, máme sklony k telepatii, meditaci a duchovní moudrosti. Nedostatek energie vede k přílišné výřečnosti, aroganci, pokrytectví, upjatosti, a lžím. Mnoho energie v této čakře se naopak projeví plachostí, ustrašeností, nespolehlivostí, lehkou manipulovatelností a obavami ze sexu.

Někdy čakru potřebujeme posílit, stimulovat, a někdy naopak zklidnit. Z tohoto pohledu lze jógové pozice, ásany, rozdělit na aktivní, vypuzující energii, uvolňující přetlak. A na ásany pasivní, nasávající energii, zklidňující, harmonizující.

Pozn. Pozdrav Slunci (Súrja Namaskár) harmonicky pracuje se všemi čakrami.

Višuddha čakra

Višuddha čakra

Jaké ásany lze pro práci s Višuddhou vybrat?

Aktivní ásany pro Višuddhu: Luk, Ryba, Kočka, Pes hlavou vzhůru, Záklony hlavy, všechny pozice, které krk protahují

Pasivní ásany pro Višuddhu: Pluh, Svíčka, Kleště, Přitažení hlavy, Předklony a kroužení hlavou, všechny pozice, které krk stlačují

/

Meditace na vnitřní ticho

Pohodlně se uložte do pozice Mrtvoly (Šavásana). Zavřete oči, ponořte se do vnitřního světa svého těla. Chvíli pozorujte. Projděte prostor hlavy, krku, hrudi, břicha, paží, nohou. Postupně začínáte vnímat jemné zvuky vnitřního prostoru…šumění dechu…tlukot srdce…práci orgánů v krajině břišní…

Uvědomíte si vnitřní ticho, ale i jemné vibrace, rezonance, zvuky. Po chvíli si představíte sami sebe, jak stojíte na spodním rtu svých úst, a do prostoru svého těla pomalu zavoláte třikrát své jméno. Pozorujete, jak se rezonance šíří vaším tělem. Poté do svého světa zavoláte třikrát „Já jsem láska“, třikrát „Já jsem světlo“, vibraci těchto slov necháte rozeznít celým prostorem těla.

Pozorujete ozvěnu, odezvu. Uvědomujete si naladění každé buňky těla, že jste naladili svůj orchestr, rozezvučeli svůj vnitřní svět. Kdesi z hloubi se vynoří….

„Jsem takový,

jaký jsem“

Komentáře (0)

Alena Vejříková
Alena Vejříková

Ing. Alena Vejříková prochází jógovou praxí již několik let.

V Roce 2013 absolvovala instruktorský kurz Hathajógy ve vzdělávacím centru Vaška Krejčíka a naplno se začala věnovat vedení lekcí a klientům. Dlouhodobě studuje duchovní nauky na Univerzitě Nové doby pana Milana Calábka.

Zajímá se o psychologii, neurologii, změněné stavy vnímání, meditace, numerologii, výklad snů, práci s intuicí a symboly. Mezi její oblíbené duševní techniky patří vizualizace a řízená imaginace.

Vystudovala dvouletý kurz psychologické astrologie a věnuje se osobnímu poradenství v oblasti duševní hygieny.

www.spirityoga.cz
www.poradenstvi-alena.cz

22.05.2015 - 14:25

Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám