Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Astrologická předpověď a téma osobní transformace na únor 2011

Prosazování vlastní individuality

Pobyt planety Jupiter ve znamení Berana (21. 1. – 4. 6.) nám přinese větší důvěru v sebe sama a naše schopnosti. Budeme lépe schopni prosazovat svou individualitu a své zájmy. Ve které oblasti našeho života se nárůst sebevědomí a větší akčnost projeví, záleží na „astrologickém domě”, v němž se znamení Berana v našem osobním horoskopu nachází.

Jupiter v kvadratuře s Plutem v Kozorohu (30. 1. -20. 3.) značí, že toto prosazování nebude jednoduché, neboť nám v něm bude bráněno určitou mocí či autoritou – ať již ji vnímáme vně nebo uvnitř nás. 
 

Půjde o otázku přijetí své moci, schopnosti se za sebe postavit a prosadit se v situacích, které vyžadují náš zásah. Pokud si nejsme jisti, je vhodné ptát se sami sebe: “Jsme opravdu bezmocní? Nebo je to jen náš naučený způsob řešení situací při střetu s mocí nebo autoritou, který si neseme z minula (např. z dětství), ale který nám teď již neslouží.

Na druhé straně se budeme učit zacházet s mocí tak, abychom nikoho neovládali, nemanipulovali – tj. budeme se učit přijímat bezmoc v situacích, které vyžadují, abychom dané věci nebo lidi nechali jít bez ovlivňování a potřeby je kontrolovat a řídit.

Lidé, jejichž přirozeností je zaměření na svou osobu a své zájmy na úkor druhých, budou působit ještě sebestředněji a budou čelit kritice a problémům ze strany jiných lidí. To se ještě vyostří v době působení kvadratury mezi Plutem a Jupiterem 30. 1. -20. 3., neboť budou na povrch vyplouvat podvody, manipulace a utajené záležitosti těch, kteří sledují pouze své zájmy.

Vztahy a manipulace

5. – 14. 2. se Venuše, planeta vztahů a lásky, dostává do konjunkce s Plutem. Nadřazeným tématem našeho osobního rozvoje až do října příštího roku jsou vztahy (Saturn ve Vahách), proto se budu tomuto aspektu věnovat trochu hlouběji.

 
Spojení Pluta s Venuší vynáší na povrch temné stránky Venuše. Ten, kdo má ve svém nativním horoskopu aspekt Pluta s Venuší, Venuši ve Štíru nebo Pluto v sedmém domě, má v tomto životě za úkol transformaci  svého pohledu na vztahy s druhými lidmi a na lásku vůbec.

 Nastává doba, ve které budou naše mylné představy o tom, co je láska, vynášeny na povrch a ve které budeme mít možnost se těchto starých přesvědčení, vzorů chování a zaběhnutých struktur fungování vztahu s druhými lidmi  zbavit.

Pluto spojuje lásku s manipulací, zneužíváním moci, se žárlivostí, se snahou o kontrolu svého partnera nebo jiné osoby, se kterou jsme ve vztahu. To vše vychází z vědomého či podvědomého strachu, abychom nezůstali sami. Někteří z nás si nesou ve své duši přesvědčení, že nemají dostatek lásky, že budou druhými opuštěni a že láska proto bolí. Takovými „filtry” blokujeme sami v sobě přijetí energie univerzální lásky, a proto cítíme její nedostatek.

Podmínečná láska

Mnoho z nás se snaží nedostatek lásky doplnit skrze vztahy s druhými lidmi. Vytváříme tak živnou půdu pro podmínečnou lásku. Snažíme se chovat určitým způsobem v očekávání, že druzí nám na oplátku dají lásku, anebo si ji přímo vynucujeme, např. citovým vydíráním nebo jinou manipulací. Jsme-li ale vnitřně přesvědčeni, že nemáme dostatek lásky, a proto ji nemáme a nemůžeme mít, nikdo nám ji ani nemůže dát. I kdyby nám ji někdo dával od rána do večera a od večera do rána, my vnímáme svou realitu skrze filtr, že lásky nemáme dost.

Transformace

Vnímám jen dvě cesty, jak naplnit touhu po lásce.

Jednou z nich je nalézt partnera, který dokáže milovat bezpodmínečnou láskou. Jenž nás přijme takové, jací jsme, bez očekávání a kritiky. Tím můžeme postupně nabýt přesvědčení o své láskyhodnosti a uvolnit tak proudění energie lásky.

Druhou cestou je vzít věci do vlastních rukou. Pracovat na rozpouštění takového podvědomého filtru, který brání proudění univerzální lásky uvnitř nás samých. Můžeme toho dosáhnout skrze vnější zásah, jako např. kineziologie či rodinné konstelace. Nebo dáváním lásky sami sobě tím, že se přijmeme takoví, jací jsme, bez kritiky a odsuzování. Můžeme pracovat na přesvědčení, že jsme láskyhodní, protože jen jsme, a ne proto, že se chováme určitým způsobem, který by nám měl zajistit, že nás kvůli tomu budou mít lidé rádi (časté přesvědčení podmíněné lásky, jež si neseme z rodičovské výchovy z dětství „když se budeš chovat tak a tak, tak tě budeme mít rádi”).

Zároveň je nezbytné si ujasnit, že jsme dokonalé bytosti, ať jsme, jací jsme, a hlavně že jsme celistvé a plnohodnotné bytosti s partnerem i bez partnera. Dokud máme pocit, že lásku můžeme získat pouze skrze partnera, pak zažíváme strach, že nás partner opustí.

Nenaučíme-li se nechat lásku plynout, neoprostíme-li se od snahy partnera řídit, kontrolovat, manipulovat a klást lásce podmínky, pak lekcí Pluta ve spojení s Venuší je zažít tuto bezmocnost, která může mít nespočet podob.  

Bezpodmínečná láska

Na závěr bych se s vámi ráda podělila o krásné vyjádření rozdílu mezi podmínečnou a bezpodmínečnou láskou. Našla jsem je v knize „Karma vztahů” od Judy Hallové:

„Nechat jít:

  • – Nechat jít neznamená přestat se starat. Znamená, že to nemůžu dělat za druhého.
  • – Nechat jít neznamená odříznout se. Znamená zjistit, že nemohu kontrolovat jiné.
  • – Nechat jít neznamená usnadnit. Znamená dovolit učit se z přirozených následků.
  • – Nechat jít znamená přiznat bezmoc, což znamená, že nemůžu ovlivnit výsledek.
  • – Nechat jít neznamená pečovat, ale zajímat se o druhého.
  • – Nechat jít neznamená napravovat, ale podporovat.
  • – Nechat jít neznamená být ochráncem, ale dovolit druhým střetnout se s realitou.
  • – Nechat jít neznamená upravovat vše podle svých přání, ale užívat a vychutnávat si každý den, který přijde.
  • – Nechat jít znamená nelitovat minulosti, ale růst a žít pro budoucnost.
  • – Nechat jít znamená méně se bát a více milovat.”

 

Martina Kabala
www.oknododuse.cz

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

05.02.2011 - 13:00

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám