Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Rozhovor s Tomem: neobyčejně obyčejná tradiční jóga

Tom

Tom před plotem

Co je to ta „tradiční“ Jóga?

Předně, můžeme se bavit o Józe, jakou jsem sám zakusil. Nebudu vám zde vykládat o tom, co jsem se někde dočetl anebo co mi kdo vyprávěl. Pokud hovořím o Józe, je to Jóga, která mě potkala na mé cestě životem a kterou jsem si opravdu zkusil. Tradiční Jóga je pak pro mě osobní zkušenost s Jógou, která byla předána v přímé a dohledatelné tradici z učitele na žáka. Nezní to v dnešní době jako fantazie?

Tom v kostce:
Tom žije na Loučeni, kousek od Nymburka, kam zdrhnul se svou ženou Michaellou, aby vytvořil domov pro jejich děti Julii, Amálii a Alfréda.

Kromě jógy, kterou pravidelně pořádá v Dobrovici, Rožďalovicích a občas v Chateau Mcely, se od vysoké školy živí grafikou, texty a architekturou značek (sémiotika).

Tom má také malou včelí farmu a je členem České apiterapeutické společnosti, která se věnuje léčbě člověka pomocí včel a jejích produktů. Dělá masáže, rád se hrabe v hlíně, a když to jde, medituje…

Můžeš nám o této „tradiční Józe“ říct ještě něco víc?

Moc rád, ale stále to bude jen ta moje osobní zkušenost. Jógu jsem objevil v jednom starším vydání od Lysebetha, tu knížku jsem našel po dědovi. Začal jsem cvičit podle černobílých obrázků seřazených do sestavy. Každý nějak začíná a rád bych podotknul, že je skvělé vidět dnes tolik lidí prahnoucích po „józe“. Cokoli z „jógy“ mi v dnešním poblázněném světě připadá jako dobrý nápad. Bez ohledu na to, jak k tomu kdo přišel. A je mi úplně jedno, jestli si to nazve aštanga, viňása anebo ájengár „jóga“. Důležitější je pro mě ten osobní vztah. Osobní přístup ke světu v každém okamžiku. Mně k tomuto přístupu pomáhá „Jóga“, kterou se přímou ústní tradicí naučil nějaký Roman při své cestě životem od svého učitele: Mahant Yogi Suraj Nath Ji Maharaj – v nepřetržité tradici.

wal_0699

Čerstvý včelí vosk. Krásně voní, ve svíčkách čistí vzduch, přidává se do mastí a krémů.

V čem je ta „Jóga“ s velkým „J“ tak jiná?

Není jiná. Je to jen Jóga tak, jak si ji v duchu tradice Náthové předávají z osoby na osobu. Já víc vědět nepotřebuji. Ta přímá zkušenost předávání je pro mě zcela zásadní. Neméně důležitá je pro mě komplexnost Jógy. Nejde jen o fyzické cvičení. Ohromně důležité jsou dechové techniky, dietetika, meditace a samozřejmě očista. Přemýšleli jste někdy o tom, kolik sprostých slov se používá anebo jak negativně se mluví a přemýšlí? Večerní zprávy? Jeden „ohromný“ problém vedle druhého! Není lepší začít hledat spíš u sebe? Znovu ale zopakuji, každý, kdo čte tyto řádky, nemůže čekat nic, než jen „nezkušenost“. Bez osobního poznání jakoby Jóga neexistovala. Lidi, prostě to zkuste, začněte si třeba dělat čárky za každé „zvíře s rohama“ 🙂

Dobře, takže „tradiční Jóga“ je hodně o očistě?

Ne. Tradiční Jóga pro mě znamená otevřenost věcem, k nimž zaujala moderní společnost předsudky. Jak už jsem říkal, je fajn vzít cokoli z jógy. Můj dojem ale je, že než kdokoli povytáhne obočí nad klystýrem, měl by se třeba podívat na svůj jídelníček. Odkud je ten chleba, co mám na talíři a proč vydá jeho složení na postapokalyptický román? Jak vypadá tělo, kterému takové jídlo chutná a jak to souvisí s jeho zdravotní kondicí? A nejde jen o očistu trávicího traktu. Vezměte si, kolik času dnes lidé tráví v záři monitorů, televize, hudby, k obědu něco šmahem přihřejeme v mikrovlnce… Pro mě je „tradiční Jóga“ bytostný přístup ke světu, kdy se snažím dělat věci – řekněme – přirozeně a smysluplně. Jinak řečeno, návštěva „jógového studia“ může být fajn, ale omezovat Jógu jen na gymnastiku, je jako přijít do knihovny a po přečtení slabikáře se vydávat za Shakespeara.

Teď ses ale sám trochu odchýlil od té Náthovské jógy…

Ach ano. Nepovažuji se za následovníka této tradice. Zatím ne. Snad i bohužel, ale okolnosti mi to nedovolí, musím se starat o rodinu. Nicméně jsem si vědom svých nedostatků a snažím se na nich pracovat, jak můžu. Jógu beru jako životní proměnu a mám v úmyslu se neustále zdokonalovat. Jak třeba chcete malým dětem vysvětlit, že dneska nebude večerníček protože „bedna“ je špatná? Toto pojetí nikomu nevnucuji, jen jej nabízím jako alternativu. Tento článek vzniká vlastně jako poděkování „ašrámu“ v Dolní Čermné, kde to dle mého názoru dělají dobře.

ashram2

„Ašrám“ v Dolní Čermné

Učíš Jógu?

Ano. A děkuji lidem, kteří si ke mně najdou cestu. Já se učím zpětně díky nim! Stále ale beru své skupinové lekce jen jako vodítko k tomu, aby šli sami dál. Mohu jim předat jen svou omezenou přítomnost. Vyhraněnou časem a schopnostmi. Pokud ale jednomu z nich pomohu s bolavými zády anebo třeba se zklidněním po dvanáctce ve fabrice, je to super.

Něco na závěr?

Jóga se překládá jako „Spojení“. Ale jak se chceme na cokoli napojit, když vlastní identitu schováváme za ten balast modernity? Najít je třeba nejprve cestu zpátky k sobě. Jóguchtivci, odlepte oči od monitoru. To vše podstatné už víte. Začněte hned. Třeba tím, že zavřete oči a zkusíte se soustředit na svůj dech. Na tu téměř neexistující chvilku mezi nádechem a výdechem. Na nic jiného. Teď. Teď. Teď…

 

Komentáře (0)
David

Na svět přicházíme plni zvídavosti, radosti a lásky... a pak nás to nějak semele.

31.03.2017 - 16:35

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám