Přihlášení

Přihlášení

Zapomněl/a jste heslo? Registrace nového uživatele
YogaPoint.cz

Matej Jurenka: Učím se od přírodních národů ze všech kontinentů

Věnuješ se cvičení jógy mnoho let. Jak ses s jógou setkal?

Józe se věnuji velmi intenzivně asi deset let. Prvotním impulsem byl velmi živý sen, ve kterém se mi zdálo, že cvičím. Seděl jsem v lotosovém sedu. Tehdy jsem ani nevěděl, co jóga je.

Jógu jsi rozšířil o šamanismus. Tvá inspirace odněkud pramení.

Ovlivnila mě příroda, láska, můj vnitřní učitel. Učím se od přírodních národů, domorodců v Africe, Asii, v Jižní Americe, vlastně na všech kontinentech v různých zemích, po kterých cestuji. Trávím dost času s domorodými kmeny a původními obyvateli.

Říkáš, že jsi byl v Africe. Lidé by mohli pohlížet na Afriku jako na primitivní kontinent ve srovnání s asijskou kulturou.

Viděl jsem soudržnost, bratrství. Díky chudobě se lidé více respektují. Potkal jsem tam jedny z nejlepších lidí co sem kdy potkal.

Jejich tradiční obživa je pastevectví a ty jsi vegan.

Oni nejsou vegetariány, nikdo je to zatím nenaučil. Je třeba je to naučit. Pro mě veganství znamená důležitou součást života.

Kdy jsi propojil jógu s hudbou? Měl jsi nějaký zvláštní talent?

Každý má talent na všechno, někdo víc, někdo méně. Záleží, jak ho lidé rozvinou. Předtím, než jsem začal cvičit jógu, jsem hrál na africké bubny. Proto jsem vlastně cestoval po Africe.

Kdybychom se vrátili k Indii a klasické józe.

Určitě to nebyla jen fyzická stránka cvičení. Cvičili jsme pránájámu, meditací. Mám respekt ke svému učiteli z Mysore. Nijak zvlášť mě ale nezaujal. Jinak bych chtěl říci, že často se od obyčejných lidí člověk naučí nejvíc.

Živíš se jen jógou?

Nikdy jsem neměl klasické zaměstnání. Co se týká jógy – když se prodává duchovno, zdá se to takové podezřelé. Já jsem však jogín, který se věnuje józe s velmi velkou intenzitou a odhodláním. Lidem předávám znalosti, které jinde často nezískají. Snažím se ale odvést svou práci, jak nejlépe dovedu, s nejlepším úmyslem. Účastníci mých soustředění myslím investují peníze dobře.

Máš zpětnou vazbu?

Většinou lidé vyjadřují po našich setkáních pozitivní pocity.

Kolik lidí ti prošlo pod rukama?

Hodně, nevím kolik. Ale určitě jsem ovlivnil desítky lidí, kteří úplně změnili svůj život. Bez toho, abych jim říkal, že by ho měnit měli. To není moje cesta. Moje cesta je být příkladem a když to lidé pochopí, změní se sami.

Matej Jurenka

Matej Jurenka založil systém Shrivatsa Yoga, která je metodou uvědomění si plného lidského potenciálu. Studuje šamanské tradice, předcvičuje nejpokročilejší stupeň Hatha Vinyasa jógy. Věří v léčivou sílu Matky Země, nenásilí, sociální spravedlnost a ekologická řešení.

více o Matejovi na www.jurenka-yoga.sk

Komentáře (0)
Redakce
Redakce

YogaPoint je jógový rozcestník, jehož záměrem je informovat a inspirovat. Je pro všechny, kteří se zajímají o jógu a s ní spojená témata, bez ohledu na styl, zdatnost, věk a místo. Nejen pro jogíny, ale i pro ty, kteří chtějí s jógou teprve začít.

08.09.2010 - 13:55

Načíst další
Načíst další

Komentáře

Napište komentář

Pro přidávání komentářů se musíte nejdříve přihlásit.



Partneři
Yogapoint

Chcete se stát partnerem?

Napište nám